Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-09-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΩΣΙΑ ΟΜΗΡΙΑ
  • [02] ΜΟΡΦΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [03] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΜΟΡΦΟΥ
  • [04] ΠΕΟ ΜΟΡΦΟΥ
  • [05] ΚΙΠΡΙΣ ΜΑΜΑΣ
  • [06] ΜΟΡΦΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
  • [07] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΡΑΤΟΣ
  • [08] ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΔΡΟΜΟΣ
  • [09] ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [10] ΚΑΖΑΦΑΝΙ ΤΑΦΟΙ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΡΩΣΙΑ ΟΜΗΡΙΑ

    Τετρακόσιους γονείς, δασκάλους και μαθητές ενός σχολείου στη Βόρεια Οσετία, κρατούν ομήρους, ένοπλοι άνδρες και γυναίκες, πιθανόν μέλη ισλαμικής οργάνωσης που υποστηρίζουν τους Τσετσένους αντάρτες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μερικές από τις γυναίκες που εισέβαλαν το πρωί στο σχολείο της πόλης Μπισλάν στη βόρεια Οσετία, είναι ζωσμένες με εκρηκτικά. Οπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων οι δράστες απειλούν να ανατινάξουν το σχολείο αν στρατός και αστυνομία επιχειρήσουν να εισβάλουν στο κτίριο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ένοπλοι έχουν ναρκοθετήσει το γυμναστήριο του σχολείου. Οι δράστες αξιώνουν την απελευθέρωση κατάδικων ανταρτών που κρατούνται στις φυλακές της Ιγκοσετίας. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών που προηγήθηκε της κατάληψης του σχολείου, ένας από τους δράστες σκοτώθηκε. Ωστόσο το πρακτορείο Ιτάρ Τας μετέδωσε ότι δεν έγινε γνωστό κατά πόσον υπάρχουν νεκροί και μεταξύ των ομήρων. Η επίθεση, επισημαίνει το πρακτορείο, έλαβε χώρα την ώρα που το σχολείο πραγματοποιούσε εκδήλωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    [02] ΜΟΡΦΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Τελείται απόψε για πρώτη φορά, ύστερα από τριάντα χρόνια, ο εσπερινός στον κατεχόμενο Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, ενώ αύριο θα τελεσθεί και η θεία λειτουργία. Του εσπερινού και της θείας λειτουργίας θα προστεί ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Στη γιορτή του Αγίου Μάμαντος θα παραστεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου με επικεφαλής τον δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα. Το Συμβούλιο έχει καλέσει τους Μορφίτες να συμμετάσχουν μαζικά στη γιορτή, η οποία θα έχει καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα. Θα παραστούν επίσης αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νικος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνησης Διαμερίσματος Μόρφου για Λύση και Επανένωση Αριστος Κάτσης, τον εσπερινό θα παρακολουθήσουν ο Πρέσβης της Ιρλανδίας με τη σύζυγο του, ο Πρέσβης της Ισπανίας και η Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι η παρουσία αντιπροσωπείας του κόμματος στον εσπερινό αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και δεκάδες χρόνια, και στόχο έχει να σταλεί μήνυμα ενότητας. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Κατσουρίδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της αλληλοκατανόησης καί της αλληλοεπικοινωνίας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, το οποίο θα βοηθήσει όχι μόνο στην εξεύρεση λύσης αλλά καί στην εφαρμογή της. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι ούτε η τουρκοκυπριακή ηγεσία, ούτε ο κατοχικός στρατός θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο.

    [04] ΠΕΟ ΜΟΡΦΟΥ

    Στην αποψινή εκδήλωση ειρήνης που διοργανώνει η πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας", στη Μόρφου, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό και αντιπροσωπεία της Πεό αποτελούμενη από μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της. Ανακοίνωση της Πεό αναφέρει ότι με την παρουσία της η οργάνωση υπογραμμίζει την ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων της Κύπρου να βαδίσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας στο δρόμο για σύντομη ειρήνη και επανένωση της Κύπρου στη βάση μια δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

    [05] ΚΙΠΡΙΣ ΜΑΜΑΣ

    Με τίτλο "Σήμερα είμαστε στις πλατείες", η εφημερίδα Κίπρις καλεί όλους ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα ή φυλή να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνει η πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα Ειρήνης. Η εφημερίδα γράφει ότι εκ μέρους της Πλατφόρμας, ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίν κάλεσε όλους να συναντηθούν στη Μόρφου για να αναθεματιστούν οι βομβιστές, οι προβοκάτορες και όσοι τους προτρέπουν σε τέτοιες τις ενέργειες. Η Κίπρις γράφει ακόμα ότι μέλη της Πλατφόρμας έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας, ενώ η λεγόμενη αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή.

    [06] ΜΟΡΦΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

    Τον σημερινό Εσπερινό και την αυριανή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος θα μεταδώσει δορυφορικά η "Ελλάς Σάτ", σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και τη Ψηφιακή Δορυφορική Πλατφόρμα του ΟΤΕ.

    Οι δύο ακολουθίες θα μεταδίδονται σε πανευρωπαϊκή εμβέλεια από το Δορυφόρο ''Ελλάς Σάτ Δύο'', από το δορυφόρο ''Χότ Μπέρντ Τρία'', του ''Γιούτελ Σάτ'', από το Δεύτερο Κανάλι της Τηλεόρασης του ΡΙΚ και από το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ. Η μετάδοση του σημερινού Εσπερινού θα αρχίσει στις έξι και δεκαπέντε το απόγευμα και η αυριανή Θεία Λειτουργία στις οκτώ παρά τέταρτο το πρωί.

    [07] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι δεν θεωρεί σωστή τη μείωση της στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας στην Κύπρο πριν εξευρεθεί μόνιμη λύση στο νησί. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ιντερφαξ ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχουν έξη χιλιάδες Ελληνες στρατιώτες και ότι τον διοικητή της Εθνικής Φρουράς τον διορίζει η Ελλάδα. Ολα αυτά, είπε προκλητικά, ξεχνιούνται και συνεχώς γίνεται λόγος μόνο για τον τουρκικό στρατό.

    [08] ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΔΡΟΜΟΣ

    Η εφημερίδα Κίμπρις με τίτλο "επενδύσεις μαμούθ στο οδικό δίκτυο" γράφει ότι θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την δεύτερη φάση του παραλιακού δρόμου της Κερύνειας καθώς και του περιφερειακού δρόμου της κατεχόμενης πόλης, ενώ υπάρχουν προς μελέτη και άλλα σχέδια που αφορούν το οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με την εφημερίδα για τα θέματα αυτά στην Κύπρο βρίσκεται ο Υπουργός Δημοσίων Εργων και Στέγασης της Τουρκίας Ζεκί Εργκεζεν.

    [09] ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Δέκα τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε χθες το απόγευμα στον κύριο δρόμο Πλατρών - Λεμεσού. Σοβαρά τραυματίστηκαν μία αλλοδαπή 27 ετών και ένας άνδρας από χωριό της επαρχίας Λεμεσού ηλικίας 57 ετών. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, αυτοκίνητο τύπου Τζιπ Σαφάρι με οδηγό έναν άνδρα ηλικίας 49 ετών και επιβάτες εννέα αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πενηνταεπτάχρονος. Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Τρία από τα δέκα άτομα έτυχαν των πρώτων βοηθειών και απολύθηκαν ενώ οι υπόλοιποι επτά κρατήθηκαν για νοσηλεία. Οι αλλοδαποί διέμεναν σε ξενοδοχεία του Πρωταρά και σήμερα επρόκειτο να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους.

    [10] ΚΑΖΑΦΑΝΙ ΤΑΦΟΙ

    Δύο αρχαίοι τάφοι που ανήκουν στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή ανακαλύφθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Καζάφανι, στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο στο εσωτερικό των τάφων βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και σημαντικός αριθμός από χρυσά δακτυλίδια και γυάλινα ποτήρια.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 25 στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 1 September 2004 - 20:05:50 UTC