Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-09-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΠΕΛΟ-ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
  • [02] ΦΙΣΛΕΡ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ
  • [03] ΚΟΡΕΠΕΡ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
  • [04] ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ
  • [05] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΠΟΛΗ
  • [06] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΟΛΑ
  • [07] ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ
  • [08] ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ
  • [09] ΑΚΕΛ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
  • [10] ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΑΜΠΕΛΟ-ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

    Διαφωνίες έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των αγροτικών οργανώσεων, ως προς την πραγματοποίηση δυναμικών συγκεντρώσεων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Δύο αγροτικές οργανώσεις, η ΠΕΚ και η ΕΚΑ, τάσσονται υπέρ της αναστολής των μέτρων έως τη Δευτέρα, για να δοθεί επαρκής χρόνος διαβουλεύσεων. Ο Παναγροτικός και η Αγροτική επιμένουν στην άμεση λήψη μέτρων, ενώ χθες η σύσκεψη των αμπελουργών έδωσε χθες εικοσιτετράωρη προθεσμία στην κυβέρνηση.

    Η κυβέρνηση ζήτησε πίστωση χρόνου έως τη Δευτέρα προκειμένου να πάρει απαντήσεις επί ορισμένων προτάσεων τις οποίες υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου δήλωσε ότι όλα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η πίστωση χρόνου, που ζητά η κυβέρνηση είναι για να δοθούν οι τελικές απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι κινητοποιήσεις, κατέληξε, δεν προσφέρουν τίποτε και ζημιώνουν τους παραγωγούς.

    [02] ΦΙΣΛΕΡ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ

    Καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την παροχή πρόσθετων επιχορηγήσεων στους αμπελουργούς θα είναι οι συνομιλίες του επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φραντς Φίσλερ.

    Ο κύριος Φίσλερ είχε το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τους υπουργούς Γεωργίας Τίμη Ευθυμίου και Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα.

    Το απόγευμα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για την κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον υπουργό Γεωργίας και εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων.

    [03] ΚΟΡΕΠΕΡ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

    Η επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κορεπέρ, δεν κατέληξε σε απόφαση αναφορικά με τον Κανονισμό της Κομισιόν για οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Αρκετές χώρες, και μάλιστα ορισμένες από τις μεγάλες, υποστήριξαν σαφέστατα θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Ολλανδική Προεδρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει κείμενο και να το παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα σε νέα συνεδρία.

    Σημεία διαφωνιών αποτελούν η αναφορά της πρότασης σε αρχές των Κατεχομένων, που ασκούν διοικητικές εξουσίες, η διαβούλευση της επιτροπής με την κυπριακή κυβέρνηση πριν από κάθε έγκριση έργου, η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσφύγων και η συμμετοχή των κοινοτικών εταιριών στους διαγωνισμούς για την υλοποίησή του προγράμματος.

    Στόχος της Ολλανδικής Προεδρίας είναι η επίτευξη συμφωνίας εντός Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει και η κυπριακή κυβέρνηση, αφού απαιτείται ομοφωνία.

    [04] ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

    Για τον Κανονισμό που αφορά το απευθείας εμπόριο με το κατοχικό καθεστώς δεν έγινε χθες καμιά συζήτηση στην Κορεπέρ, γεγονός που ερμηνεύεται από κοινοτικούς κύκλους ως αλλαγή στρατηγικής.

    Τον περασμένο Ιούλιο, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε δεσμευθεί να επιδιώξει πρώτα συμφωνία στον χρηματοδοτικό Κανονισμό ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων και μετά να αρχίσει τη συζήτηση για το απευθείας εμπόριο.

    [05] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΠΟΛΗ

    Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, που επισκέπτεται την Τουρκία, πήγε σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχε συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Η συνάντηση έχει τη δική της σημασία λόγω των περιορισμών, που επιβάλλει το τουρκικό κράτος στη θρησκευτική ελευθερία και δράση του Πατριαρχείου, αλλά και των επιθέσεων, που μόλις πρόσφατα δέχτηκε από φανατικούς εθνικιστές και ισλαμιστές.

    [06] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΟΛΑ

    Στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από εκατόν τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια Ελληνίδα διπλωματική υπάλληλος, η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και αφού της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επέστρεψε στο σπίτι της.

    Το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Τζακάρτα βρίσκεται απέναντι από την πρεσβεία της Αυστραλίας.

    Λόγω της έκρηξης η πρόεδρος της χώρας Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, διέκοψε την επίσκεψή της στο Μπρουνέι και επιστρέφει στην Ινδονησία. Σε δηλώσεις της δεσμεύθηκε να λάβει αποφασιστικά μέτρα για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

    Η βομβιστική ενέργεια αποδίδεται σε ισλαμική οργάνωση.

    [07] ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

    Σε δεκάδες ανέρχονται οι νεκροί, στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν από βομβαρδισμούς της πακιστανικής αεροπορίας, που είχαν στόχο αντάρτες Ταλιμπάν και άλλους ισλαμιστές μαχητές.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί πολίτες σκοτώθηκαν σε δεύτερο βομβαρδισμό, όταν πήγαν στην περιοχή, η οποία είχε βομβαρδιστεί λίγη ώρα νωρίτερα.

    [08] ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ

    Νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος της Χαμάς, σκοτώθηκε το πρωί σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Στον καταυλισμό αναπτύχθηκε από χθες ισραηλινή μονάδα για να αποτρέψει την εκδήλωση επιθέσεων εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν χθες επτά ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

    [09] ΑΚΕΛ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

    Αργά το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συνεδρία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Ακέλ, που συνέρχεται από το πρωί με κύριο θέμα συζήτησης τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

    [10] ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

    Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους για πενήντα-επτά χιλιάδες τριακόσια παιδιά.

    Οκτώμισι χιλιάδες πάνε στην πρώτη τάξη.

    Ο αναπληρωτής διευθυντής δημοτικής εκπαίδευσης Σάββας Νικολαϊδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η πρώτη μέρα κύλησε χωρίς ουσιαστικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και τη στελέχωση των σχολείων.

    Τα παιδιά πήραν σήμερα τα βιβλία τους και χωρίστηκαν σε τμήματα.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια, έως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 23 στα ορεινά. //

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα παράλια και στους 13 στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 9 September 2004 - 20:03:39 UTC