Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-10-06

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ
  • [02] ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • [03] ΚΟΥΤΡΑΦΑΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [04] ΑΕΡΟ ΠΡΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • [05] ΑΕΡΟ ΛΟΪΖΙΔΗΣ
  • [06] ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΡΑΒΑΣΗ
  • [07] ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ ΦΑΡΣΑ
  • [08] ΜΕΣΗ ΣΚΟΤΩΜΟΙ
  • [09] ΗΠΑ ΒΕΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [10] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΡΕΚΟΡ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ

    Δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση προόδου της Τουρκίας, ως προς τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η έκθεση θα είναι θετική αλλά με ειδικούς όρους.

    Με την έκθεση, οι Βρυξέλες, θα θέσουν σε εφαρμογή πολύ αυστηρούς μηχανισμούς, που ελπίζουν ότι θα διασφαλίσουν ότι η Αγκυρα θα ακολουθήσει πορεία προσαρμογής μέχρι τέλους, χωρίς εξαιρέσεις.

    Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται ξεκάθαρες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στην πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για πρώτη φορά θα προβλέπονται επίσης περιορισμοί στη διακίνηση εργαζομένων από την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης η πιστοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα κρίνεται από την εφαρμογή και όχι από την εξαγγελία τους.

    Υπολογίζεται ότι αν ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2015, ή το αργότερο το 2020.

    [02] ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και είναι πιθανότερο η απόφαση να παραπεμφθεί στη σύνοδο κουρυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 17 Δεκεμβρίου.

    Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Τηλεόρασης στις Βρυξέλες, μετέδωσε ότι προβλέπεται να προκληθούν έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, από την αναφορά της Κομισιόν στη δυνατότητα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ανά πάσα στιγμή, αν διαπιστωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία τίθενται υπό αμφισβήτηση.

    Η συζήτηση μεταξύ των 30 επιτρόπων, σήμερα, προτού η έκθεση δοθεί στη δημοσιότητα, αναμένεται να είναι έντονη, καθώς ομάδα επιτρόπων εκφράζει επιφυλάξεις ή είναι τελείως αρνητική στην έκθεση.

    Στο μεταξύ με παρέμβαση της Αθήνας και της Λευκωσίας, θετικές είναι οι αναφορές της έκθεσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό, το οικουμενικό πατριαρχείο, την Ιμβρο και το ρόλο του στρατού.

    [03] ΚΟΥΤΡΑΦΑΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός νέου τροχαίου δυστυχήματος, που συνέβη λίγο μετά τις έξι το πρωί, στο χωριό Κουτραφάς.

    Νεκρός είναι ο Μιχάλης Πεμπέτσιος, 58 ετών, από την Ορούντα.

    Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, υπό άγνωστες συνθήκες προσέκρουσε σε κυπαρίσι.

    Οι τραυματίες είναι ο Χαράλαμπος Ιωάννου, 41 ετών από τη Γαλάτα, που ήταν και ο οδηγός του αυτοκινήτου και ο Μιχάλης Γιαλλούρης, 23 ετών, από τον Αστρομερίτη. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου κρατήθηκαν για νοσηλεία.

    Το αυτοκίνητο ανήκει στην επαρχιακή διοίκηση Λευκωσίας, όπου και οι τρεις εργάζονταν.

    [04] ΑΕΡΟ ΠΡΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Μέσα στις επόμενες δύο-τρείς ημέρες αναμένεται να ικανοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις που έθεσαν οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών, προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος για το μέλλον της εταιρίας.

    Οι προϋποθέσεις αφορούν την επαναφορά δύο δρομολογίων από τη Γιουροσύπρια στις Κυπριακές Αερογραμμές καί το κλείσιμο της Ελλάς Τζέτ.

    Ο πρόεδρος της Συνυκά Κώστας Δημητρίου δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει έως τις 20 Οκτωβρίου ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Είπε επίσης ότι προτού αρχίσει διάλογος πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των αποζημιώσεων στο πλεονάζον προσωπικό, ώστε να μη θυματοποιηθεί κανείς.

    [05] ΑΕΡΟ ΛΟΪΖΙΔΗΣ

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, δήλωσε ότι με διάλογο πρέπει να καθορισθούν τα κριτήρια, με βάση τα οποία λόγω πλεονασμού μέλη του προσωπικού, θα αποχωρήσουν από την εταιρία.

    Σε ερώτηση αν είναι υπό προϋποθέσεις ή τελεσίδικη η απόφαση για απόλυση 135 υπαλλήλων, ο κύριος Λοϊζίδης απέφυγε να απαντήσει.

    [06] ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΡΑΒΑΣΗ

    Εξηγήσεις θα ζητηθούν από το Ισραήλ για τη χθεσινή παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, από δύο ισραηλινά μαχητικά, τα οποία εξανάγκασαν αεροσκάφος της Λουτφχάνσα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Τελ Αβίβ, όταν άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στη Φραγκφούρτη, απ' όπου απογειώθηκε ότι σ' αυτό είχε τοποθετηθεί βόμβα.

    Ενώ βρισκόταν 70 ναυτικά μίλια νοτίως της Πάφου, τα ισραηλινά μαχητικά υποχρέωσαν το αεροσκάφος να αλλάξει πορεία και το οδήγησαν 60 ναυτικά μίλια νοτίως της Λάρνακας.

    [07] ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ ΦΑΡΣΑ

    Από τις εξονυχιστικές έρευνες που έγιναν δεν εντοπίσθηκε οτιδήποτε, και το αεροσκάφος αναχώρησε αργά τη νύχτα για το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

    Το αεροσκάφος, τύπου Μπόινγκ 7-47, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με 330 επιβάτες και πλήρωμα, με προορισμό το Τελ Αβίβ.

    Είναι η έκτη περίπτωση φάρσας για ύπαρξη βόμβας σε αεροπλάνο, στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, τις δέκα τελευταίες μέρες.

    [08] ΜΕΣΗ ΣΚΟΤΩΜΟΙ

    Σε χθεσινοβραδινή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ, Μπασίρ αντ-Νταμπάς, 38 ετών. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ο Νταμπάς ήταν υπεύθυνος για δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Εξάλλου, σήμερα, από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα μέλη μιάς οικογένειας, από τα οποία τα οκτώ είναι παιδιά.

    Τα άρματα έβαλαν εναντίον του σπιτιού, όταν η οικογένεια αρνήθηκε να το εγκαταλείψει για να μπορέσουν οι εκσκαφείς να το κατεδαφίσουν.

    [09] ΗΠΑ ΒΕΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και παρεμπόδισαν την έγκριση ψηφίσματος, με το οποίο καλείται το Ισραήλ να τερματίσει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το σχέδιο, που είχε καταθέσει η ομάδα των αραβικών χωρών, επαναδιατύπωνε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και ζητούσε άμεση κατάπαυση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.

    Από τις δεκαπέντε χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ένδεκα ψήφισαν υπέρ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ρουμανία τήρησαν αποχή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν εναντίον.

    [10] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΡΕΚΟΡ

    Περαιτέρω αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές.

    Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικο λάϊτ, έφθασε στην τιμή-ρεκόρ των πενήντα ενός δολαρίων και εικοσιτριών σέντ το βαρέλι.

    Ωθηση στις τιμές έδωσαν, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, οι φόβοι για τις επιπτώσεις από τα χαμηλά κρατικά αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις καταστροφές λόγω κακοκαιρίας στον Κόλπο του Μεξικού.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και τοπικά έξι μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, 28 βαθμοί στο εσωτερικό και τα παράλια, και 17 στα ορεινά. //

    Απόψε κατά διαστήματα θα εμφανίζονται νεφώσεις και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα παράλια.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και τοπικά μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους 9 στα υψηλότερα ορεινά. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 6 October 2004 - 20:47:10 UTC