Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-10-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΗΜΑ ΠΟΛΙΤΗΣ
  • [02] ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
  • [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑ
  • [04] ΑΒΕΡΩΦ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ
  • [05] ΑΒΕΡΩΦ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [06] ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [07] ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ ΧΡΗΜΑ
  • [08] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΝΑΙ
  • [09] ΜΑΚΣΕΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [10] ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΧΡΗΜΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Νέα στοιχεία για ανάμιξη πολιτικών προσώπων σε χρηματιστηριακές συναλλαγές έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Οπως γράφει η εφημερίδα Πολίτης εβδομήντα πολιτικά πρόσωπα είχαν προβεί σε συναλλαγές στο χρηματιστήριο ύψους πέραν των ογδόντα εκατομμυρίων λιρών, και δεν αναφέρονται στο πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής. Σύμφωνα με την εφημερίδα η οικογένεια του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα είχε κέρδη ύψους τριών κόμμα έξι εκατομμυρίων λιρών, η οικογένεια του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου δύο κόμμα δύο εκατομμυρίων λιρών, η οικογένεια του πρώην υπουργού Αμυνας καί αντιπροέδρου σήμερα του Δησύ Σωκράτη Χάσικου κέρδη οκτακοσίων χιλιάδων λιρών και η οικογένεια του Προέδρου Παπαδόπουλου κέρδη μισού εκατομμυρίου λιρών. Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι τα κέρδη των οικογενειών του Προέδρου των Εδή και του προέδρου της Δημοκρατίας προήλθαν από πώληση μετοχών τις οποίες κατείχαν πρίν από την περίοδο 1999-2000 Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι είχε πωλήσει τις μετοχές που είχε για την εξόφληση χρέους του.

    [02] ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Παπακώστας διευκρίνισε ότι ο γιός του και ο γαμπρός του εργάζονταν σε εταιρείες ως σύμβουλοι επενδύσεων καί σήμερα είναι συνεταίροι σε χρηματιστηριακή εταιρεία. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Παπακώστας ανέφερε ότι τότε εργοδοτούντο στην χρηματιστηριακή εταιρεία Σεβέρης καί Αθηαινίτης καί αν κέρδισαν ή έχασαν είναι δικό τους θέμα. Εγώ, είπε, δεν είχα οποιαδήποτε ανάμιξη. Είπε επίσης ότι ο ίδιος προέβη σε κάποιες μικροεπενδύσεις, κατα την έκφρασή του, ύστερα από συμβουλή του γιού του.

    [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑ

    Ο αντιπρόεδρος του Δησύ Σωκράτης Χάσικος μιλώντας το πρωί στο Τρίτο επιβεβαίωσε ότι είχε κέρδη από το χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι τα κέρδη αυτά τα εξασφάλισε από μια ευτυχή συγκυρία, κατα την έκφρασή του. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι επειδή είχε διορισθεί υπουργός, και μετά από συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα, δεν θα έπρεπε να έχει οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα ούτε καί μετοχές. Γι αυτό προέβη σε πώληση όλων των μετοχών του αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

    [04] ΑΒΕΡΩΦ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ

    Οταν κλήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Πολίτη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναζητηθεί οτιδήποτε μεμπτόν στην υπόθεση αυτή, ενώ ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν σημαίνει ότι τα εβδομήντα αυτά πρόσωπα παρανόμησαν. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Νεοφύτου είπε επίσης ότι στην περίοδο της χρηματιστηριακής έξαρσης έγιναν σοβαρά λάθη και παραλείψεις και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε ευθύνες φέρουν όλοι. Θα δυσκολευτούμε να βρούμε αναμάρτητους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Νεοφύτου.

    [05] ΑΒΕΡΩΦ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Στο μεταξύ συνεχίσθηκε καί σήμερα η αντιπαράθεση για το θέμα που προέκυψε με τις μετοχές του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στο Τρίτο ανέφερε ότι στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του κόμματος έδωσε στοιχεία και τεκμήρια. Ταυτόχρονα διερωτήθηκε γιατί επαναφέρθηκε το θέμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή καί μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Ο κύριος Αβέρωφ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να μην μείνει καμμιά σκιά.

    [06] ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να εμπλακεί σε χρηματιστηριακές συναλλαγές ο πρόεδρος ενός κόμματος, το οποίο στην περίοδο εκείνη κυβερνούσε. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Ευαγόρου ανέφερε ότι ενώ καταλογίστηκαν ευθύνες και στην τότε κυβέρνηση καί τη Βουλή και τη Γενική Εισαγγελία, δεν συγκινήθηκε κανείς να αναλάβει την ευθύνη για κάποια λάθη καί παραλείψεις που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή των πολιτών. Είπε επίσης ότι το μεμπτόν και το κατακριτέο είναι οι ιδιωτικές τοποθετήσεις και η δημιουργία εταιρειών από κόμματα.

    [07] ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ ΧΡΗΜΑ

    Ο αντιπρόεδρος του Δήκο Νίκος Πιττοκοπίτης μιλώντας επίσης στο Τρίτο κατηγόρησε τον Δησύ για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση καθως και για προσπάθεια να παρουσιάζει στραβό οτιδήποτε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είπε επίσης ότι δεν είναι πειστικά τα επιχειρήματα του κυρίου Αναστασιάδη καί διερωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος του Δησύ δεν έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη πρίν από εξι μήνες και γιατί κακίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή έστειλε στο Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα της διερευνητικής για το σκάνδαλο του ΧΑΚ. Διερωτήθηκε επίσης για την χρησιμοποίηση από τον πρόεδρο του Δησύ του ονόματος του πατέρα του καί πρόσθεσε ότι η κοινή γνώμη θα κρίνει την αξιοπιστία των πολιτικών.

    [08] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΝΑΙ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στήριξαν την εκστρατεία του "ναι" στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαγόρασαν ανθρώπους, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Υπάρχουν στο Κογκρέσο όλες οι σχετικές εκθέσεις από τις οποίες μπορεί να διαπιστωθεί με διαφάνεια πώς διατέθηκαν τα κονδύλια, είπε ο κύριος Μπάουτσερ,. Διέψευσε εξάλλου ως εντελώς αναληθείς πληροφορίες για διάθεση κονδυλίων των Ηνωμένων Εθνών για στήριξη της εκστρατείας του "ναι" στο δημοψήφισμα και για ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον.

    [09] ΜΑΚΣΕΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

    Με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαίκή Ενωση θα δημιουργηθεί ένα νέο μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο όλοι θα είναι νικητές, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντένις Μακσέην. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ο κύριος Μακσέην ανέφερε επίσης ότι τα χαρίσματα των κατοίκων της Κυπρου και ιδιαίτερα η εποικοδομητική σχέση του Προεδρου Παπαδόπουλου και του υπουργου Εξωτερικων με τους ομολογους τους των αλλων κρατων μελών, θα βηθήσει ωστε να γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αφιξή του στην Κύπρο, ο κύριος Μακσέην ανέφερε ότι προσβλέπει σε προτάσεις από την κυπριακή κυβέρνηση για να προχωρήσει παραπέρα η πορεία για διευθέτηση του Κυπριακού. Αν θεωρήσουμε τις προτάσεις λογικές και ότι έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, είπε ο κύριος Μακσέην, θα ενθαρρύνουμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επανεμπλακεί και θα θέσουμε όλους τους πόρους και την επιρροή μας στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσης αποδεκτής από όλες τις πλευρές.

    [10] ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Η κυβέρνηση προέβη σε διαμαρτυρία στην αμερικανική πρεσβεία για την παρουσία στα κατεχόμενα αμερικανών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες προβαίνουν σε έλεγχο των εγκαταστάσεων του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Η διαμαρτυρία έγινε σε λειτουργό της πρεσβείας ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών, προκειμένου να δώσει πληροφορίες για το θέμα. Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί κατά πόσον θα γίνει επίσημη διαμαρτυρία και στην Ουάσιγκτον.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικές όμως νεφώσεις, δυνατό να φέρουν λίγες βροχές, κυρίως στα ορεινά και στις ανατολικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 26 στα δυτικά και στους 22 στα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο με τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους 13 στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 21 October 2004 - 21:01:03 UTC