Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-01-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΣΣΟΣ Ν
  • [04] ΣΟΛΑΝΑ ΟΛΑ
  • [05] ΑΒΕΡΩΦ ΚΕΡΑΥΝΟΣ
  • [06] ΕΔΕΚ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [07] ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
  • [08] ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [10] ΟΕΛΜΕΚ ΝΕΟ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος διαμήνυσε για άλλη μια φορά ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και πρόθυμη για επανέναρξη των συνομιλιών, για μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά επιδιώκει μια έντονη και ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για λύση. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για την Αθήνα για συνομιλιες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση και συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση. Η επικοινωνία, πρόσθεσε, των δύο κυβερνήσεων, είναι συνεχής και σε καθημερινή βάση με αποκλειστικό στόχο να υπάρχει συντονισμένη εκτίμηση της κατάστασης στο Κυπριακό, και αναθεώρηση των προβλεπομένων εξελίξεων.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Οι συνομιλίες Παπαδόπουλου-Καραμανλή αρχίζουν στις έξι το απόγευμα. Ο απεσταλμένος του ΡΙΚ στην Αθήνα Πέτρος Κωνσταντίνου μετέδωσε ότι μοναδικό θέμα συζήτησης στις συνομιλίες θα είναι το Κυπριακό. Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε στον απεσταλμένο του ΡΙΚ ότι η συζήτηση θα περιστραφεί στις ενέργειες που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, ώστε να γίνει ξανά το Κυπριακό διεθνές ζήτημα και να μπορέσει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

    [03] ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΣΣΟΣ Ν

    Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Παπαδόπουλου στην ελληνική πρωτεύουσα, συνήλθε το πρωί στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Του συμβουλίου προήδρευσε ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων. Σε δηλώσεις μετά το τέλος της Συνεδρίασης ο κύριος Μολυβιάτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, το Κυπριακό και οι διαγραφόμενες προοπτικές για επίλυσή του, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] ΣΟΛΑΝΑ ΟΛΑ

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, όταν διαφανεί η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Είπε επίσης ότι η Κοινότητα έκανε ό,τι μπορούσε για υποστήριξη της προσπάθειας του Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε τη λύπη του γιατί απέτυχε. Ο κύριος Σολάνα απαντούσε σε ερωτήσεις του πρόεδρου του Δησύ και πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου της ΕΔΕΚ και Προέδρου της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

    [05] ΑΒΕΡΩΦ ΚΕΡΑΥΝΟΣ

    Εθνικό θέμα, που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με λαϊκίστικες προσεγγίσεις, είναι η κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι τα δημόσια οικονομικά δείχνουν σημεία βελτίωσης που είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και των εισηγήσεων της αντιπολίτευσης. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να περιορισθεί το κοινωνικό κράτος. Οι δηλώσεις του κυρίου Νεοφύτου έγιναν ύστερα απο συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, στον οποίο παρουσίασε την πρόταση του Δησύ για συλλογή των ανείσπρακτων φόρων. Οπως ανέφερε ο Μάκης Κεραυνός, η πρόταση θα εξετασθεί απο την κυβέρνηση και αν χρειασθεί θα ανταλλαγούν, με τον Δησύ πρόσθετες απόψεις.

    [06] ΕΔΕΚ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Επανακαθορισμό των στρατηγικών μας στόχων εισηγείται η Εδεκ, μετά τα πρόσφατα γεγονότα που επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος αναφέρει ότι οι θέσεις της δικής μας πλευράς πρέπει να είναι απολύτως σαφείς, τόσο όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, όσο και την ουσία. Η Εδέκ τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή η επιδιαιτησία, η προσφυγή σε δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία και η χρονική διασύνδεση του κυπριακού με την τρίτη Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    [07] ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν θα αποσυρθεί ούτε ένας στρατιώτης από τα στρατεύματα κατοχής της Κύπρου πριν να υπάρξει τελική και μόνιμη λύση του Κυπριακού. Ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ μιλούσε σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στην Κύπρο, ανέφερε ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων είναι νόμιμη και βασίζεται, δήθεν, σε διεθνείς συμφωνίες.

    [08] ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΕΣ

    Τα αποτελέσματα των παράνομων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 20 Φεβρουαρίου στα κατεχόμενα, θα είναι σύμφωνα με τις επιθυμίες της Αγκυρας, εκτιμά ο αρθρογράφος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα, Τουργκούτ Αφσάρογλου. Ο αρθρογράφος γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ θα εξασφαλίσει 20 με 21 έδρες και θα αναδειχθεί πρώτο. Δεύτερο κατά τον ίδιο αρθρογράφο θα αναδειχθεί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου που θα εξασφαλίσει 18 με 19 έδρες και τρίτο το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς με 8 ως 9 έδρες. Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί θα εξασφαλίσει 2 ως 3 έδρες.

    [09] ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θέτει ως στόχο για φέτος τη μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά είκοσι τοις εκατό. Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, συζήτησε σήμερα το Συμβούλιο σε συνεδρία υπό την προεδρία του υπουργού Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου, με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου. Ο κύριος θεοδώρου δήλωσε ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί το ωράριο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων και ότι σχετική πρόταση θα υποβληθεί στην αρμμόδια Υπουργική Επιτροπή που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.

    [10] ΟΕΛΜΕΚ ΝΕΟ

    Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ θα εξετάσει σε αυριανή συνεδρία της το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης για δεκαπενθήμερη αποχή από τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Το θέμα θα συζητηθεί μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής του θέματος της παραπαιδείας. Η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητικών Συμβουλίων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών που συνήλθε σήμερα στη Λάρνακα τάχθηκε εναντίον των μέτρων της ΟΕΛΜΕΚ και υπέρ των προσπαθειών που καταβάλλει το υπουργείο Παιδείας.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί ως νοτιανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στους πέντε στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 25 January 2005 - 15:31:08 UTC