Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-09-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΕΡΟ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [02] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [03] ΑΕΡΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
  • [04] ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [05] ΠΕΓΕΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] ΠΕΓΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
  • [07] ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [08] ΣΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [09] ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [11] ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΑΕΡΟ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Ινδονησιακό αεροπλάνο με εκατόν δεκαεπτά επιβαίνοντες, συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή στη νήσο Σουμάτρα κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Μεντάν. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της βόρειας Σουμάτρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για επιζώντες, ενώ σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Το αεροπλάνο, τύπου Μπόιγκ 737-200, της ινδονησιακής εταιρίας Μαντάλα, το οποίο εκτελούσε πτήση προς την Τζακάρτα, κατέπεσε πεντακόσια περίπου μέτρα από το δίαυλο και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες χτύπησε ορισμένες κατοικίες και ανεφλέγη.

    Στο αεροσκάφος επέβαινε και ο Κυβερνήτης της επαρχίας. Εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα και τους πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά κοντά στο αεροδρόμιο.

    [02] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Οι συγγενείς των νεκρών της αεροπορικής τραγωδίας του Γραμματικού επιμένουν στον άμεσο διορισμό ερενητικής επιτροπής και παράλληλα αντιτίθενται σε συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής. Ο πρόεδρος της επιτροπής Κύπρος Κυπριανού ανακοίνωσε ότι αύριο οι συγγενείς θα συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε συζήτηση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών, για να αποφευχθούν πολιτικές συζητήσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Πιττοκοπήτης χαρακτήρισε κατανοητό το αίτημα των συγγενών και γι' αυτό θα εισηγηθεί όπως η Επιτροπή ενημερωθεί σε πρώτο στάδιο σε κλειστή συνεδρία για την πορεία των ερευνών και σε κατοπινό στάδιο να συζητήσει το τρόπο λειτουργίας του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    [03] ΑΕΡΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

    Η ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων συνέρχεται σήμερα στην Αθήνα για να συντονίσει τις επόμενες ενέργειές της, μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού της έργου στην Κύπρο σχετικά με την αεροπορική τραγωδία της δεκάτης τετάρτης Αυγούστου. Η Επιτροπή αναμένει τα τελικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, από τα οποία ελπίζεται να καταδειχθεί η κατάσταση των μελών του πληρώματος και των επιβατών κατά τη μοιραία πτήση. Αλλη εκκρεμότητα που παραμένει, προτού αρχίσει η αξιολόγηση των στοιχείων, είναι η λήψη καταθέσεων από τους δύο Βρετανούς μηχανικούς της εταιρείας "Ηλιος", που πήγαν στη Βρετανία μετά το δυστυχήμα. Για λήψη των καταθέσεων θα μεταβεί στο Λονδίνο κλιμάκιο υπό τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ακριβό Τσολάκη. Ο κύριος Τσολάκης, κατά την αναχώρησή του ψες από την Κύπρο, δήλωσε ότι δεν θα εκδοθεί ενδιάμεσο πόρισμα, αλλά ενδεχομένως μια έκθεση κατά τις επόμενες ημέρες, εφόσον υπάρχουν πληροφορίες, που θα διαφωτίσουν τον κόσμο.

    [04] ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Η ασφάλεια των πτήσεων, μετά τη σειρά των πολύνεκρων αεροπορικών ατυχημάτων, θα απασχολήσει τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα υιοθετήσουν σε ψήφισμα τη διακήρυξη της Κομισιόν για την ασφάλεια πτήσεων. Θα συζητηθεί ακόμα η χρηματοδότηση του συστήματος πλοήγησης Γαλιλέος.

    [05] ΠΕΓΕΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Τα κόμματα της συμπολίτευσης απέρριψαν πληροφορίες για τριγμούς μεταξύ τους λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στις τοπικές εκλογές στην Πέγεια, αν και εξέφρασαν απογοήτευση. Εκπρόσωποι των τριών κομμάτων δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί. Το ΔΗΚΟ, το Ακέλ και η Εδέκ είχαν υποστηρίξει τον Παντελή Παντελίδη, ο οποίος όμως έχασε από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νεόφυτο Ακουρσιώτη, πρώην τοπικό στέλεχος του Ακέλ.

    [06] ΠΕΓΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

    Εύλογες θεωρεί εκ πρώτης όψεως η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου τις διαμαρτυρίες Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ζουν στο Δήμο Πέγειας, για μη συμμετοχή τους στις χθεσινές τοπικές εκλογές.

    Η Επίτροπος Διοικήσεως δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και δεόντως από τους τοπικούς φορείς, ώστε να εγγραφούν στον κατάλογο και να ψηφίσουν και εύλογα διαμαρτύρονται γιατί στερήθηκαν ένα από τα βασικά δικαιώματα τους.

    Η κυρία Νικολάου υπέδειξε ότι το δικαίωμα αυτό έχουν με βάση ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώθηκε στη νομοθεσία της Δημοκρατίας.

    [07] ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΡΙΣΜΑ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει, για σκοπούς περαιτέρω ενέργειών, το πόρισμα της έρευνας που διέταξε το Υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με καταγγελίες για παρατυπίες στις φαρμακευτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα, διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι ευνοήθηκαν συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων και καταλογίζονται ευθύνες στον προϊστάμενο των φαρμακευτικών υπηρεσιών. Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, σε δηλώσεις στο Τρίτο, ανέφερε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση των ευρημάτων της έρευνας, σε συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ο αντιπρόεδρος της Εδέκ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είχε καταγγείλει παρατυπίες, τόνισε ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους ενέχονται, χωρίς αναστολές και ευθυνοφοβία. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχει συγκάληψη.

    [08] ΣΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Οι κάτοικοι της περιοχής Σιας συγκεντρώθηκαν σήμερα στην περιοχή όπου έχει προγραμματιστεί η ανέγερση του δορυφορικού σταθμού της Ελλάς Σατ με σκοπό να αποτρέψουν την είσοδο συνεργείων της εργοληπτικής εταιρείας για εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης των κεραιών. Κάτοικοι της Σιας, της Μοσφιλωτής και της Αλάμπρας, ανάμεσα στους οποίους ιερείς της περιοχής, περιφρουρούν το χώρο και έχουν αποκλείσει όλους τους χωματόδρομους προς το εργοτάξιο. Μέχρι τώρα κανένα συνεργείο δεν μετέβη στην περιοχή.

    [09] ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Γαλλία, εντείνοντας τις πιέσεις της προς την Τουρκία, την κάλεσε και πάλι να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, δήλωσε ότι ζητεί από την Τουρκία να εισέλθει σε πορεία αναγνώρισης της Κύπρου το συντομότερο δυνατό. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Κατρίν Κολονά, η οποία ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από την Τουρκία για την μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [10] ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Αναβλήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης του Δανού Ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λέχνε για άρση της ασυλίας του Μάριου Ματσάκη. Την άρση της ασυλίας ζήτησαν οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να διεξαχθεί ποινική έρευνα για καταγγελίες εναντίον του κυρίου Ματσάκη, για εκβιασμό Αστυνομικού.

    [11] ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

    Αμερικανικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με τουρκικό εμπορικό πλοίο στον Περσικό Κόλπο. Δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές. Οπως ανακοίνωσε ο Πέμπτος Αερμικανικός Στόλος, το υποβρύχιο Φιλαδέλφεια έπλεε σε κατάδυση προς το Μπαχρέιν όταν συνέβη η σύγκρουση. Μετά τη σύγκρουση αναδύθηκε και κατευθύνεται προς το Μπαχρέιν για έλεγχο.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 29 στα δυτικά και βόρεια και στους 23 βαθμούς στα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 12 στα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 5 September 2005 - 15:12:34 UTC