Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Από τα επεισόδια σημειώθηκαν καταστροφές στο κέντρο της Τεχεράνης
Από τα επεισόδια σημειώθηκαν καταστροφές στο κέντρο της Τεχεράνης

Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(14/07/99, 1030GMT)

Μεγάλη ισλαμική διαδήλωση στην Τεχεράνη
Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τεχεράνης για να υποστηρίξουν την ισλαμική ηγεσία της χώρας και να καταδικάσουν το πρόσφατο κύμα των βίαιων διαδηλώσεων.  Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ  Αλί Χαμενεί σε μήνυμα του προς το συγκεντρωμένο πλήθος επανέλαβε την υπόσχεση του να  ταπεινώσει και να συντρίψει τους διαδηλωτές οι οποίοι, όπως είπε, υποστηρίζονται από το εχθρούς του Ιραν στο εξωτερικό. Ανώτατος κληρικός είπε στο πλήθος που επευφημούσε ότι όσοι συλληφθούν για σαμποτάζ και καταστροφή κρατικής περιουσίας και κριθούν ένοχοι, θα καταδικαστούν σε θάνατο.  Και ο μεταρρυθμιστής Πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί καδίκασε τα πρόσφατα βίαια επεισόδια.

Αποχή από επιθέσεις εναντίον αμάχων ζητεί το ΠΚΚ από τους οπαδούς του
To Κόμμα των Κούρδων Εργατών, το ΠΚΚ, κάλεσε χθες τους οπαδούς του να σταματήσουν τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και γενικότερα τις επιθέσεις εναντίον Τούρκων αμάχων. Ανακοίνωση της οργάνωσης (που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω ενός ειδησεογραφικού πρακτορείου που έχει την έδρα του στη Γερμανία και το οποίο μεταδίδει συχνά τις ανακοινώσεις των Κούρδων ανταρτών) αναφέρει ότι δεν πρόκειται για εκεχειρία, αλλά για μιά κίνηση που στόχο έχει να συμβάλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλει ο αρχηγός του ΠΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη καταδίκη του Οτσαλάν σε θάνατο έγιναν πολλές επιθέσεις στην Τουρκία, ανάμεσά τους και μερικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, την ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτουν οι αρχές στο ΠΚΚ..

Σερβία - Μαυροβούνιο συζητούν το μέλλον της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας
 Εκπρόσωποι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου συναντώνται σήμερα στο Βελιγράδι για να προσδιορίσουν τις σχέσεις των δύο αυτών δημοκρατιών. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε πως θα πρέπει να μειωθεί η δύναμη του γιουγκοσλαβικού στρατού που βρίσκεται στο έδαφος της δημοκρατίας του. Αν δεν εκπληρωθούν οι όροι του, το Μαυροβούνιο έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι θ'αποφασισθεί με δημοψήφισμα η ανεξαρτητοποίησή του από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Η Ρωσία αποφασίζει να αποπληρώσει χρέη της για το Μπαϊκονούρ
Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι η Ρωσία συμφώνησε να καταβάλει μέρος των χρεών της προς το Καζακστάν σε μιά προσπάθεια να διευθετηθεί η διαφωνία που έχει προκύψει γύρω από τη χρήση του διαστημικού κέντρου στο Μπαϊκονούρ. Η Ρωσία επρόκειτο σήμερα να εκτοξεύσει ωρισμένα εφόδια ζωτικής σημασίας γιά τον διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, αλλά την περασμένη βδομάδα το Καζακστάν απαγόρευσε τη χρήση του Μπαϊκονούρ, μετά την αποτυχία εκτόξευσης ενός ρωσικού πυραύλου. Το Καζακστάν χρησιμοποιεί το θέμα γιά να απαιτήσει την εξόφληση περίπου 100.000.000 δολαρίων που ισχυρίζεται ότι τού οφείλει η Ρωσσία γιά την χρήση του κέντρου του Μπαϊκονούρ.

Η χαμηλή τιμή των όπλων συντηρεί ένοπλες συρράξεις στη αφρικανική ήπειρο
Το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ σε έκθεσή του που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνει ότι η  ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί όπλα στις περί τη Σαχάρα χώρες πυροδοτεί περισσότερες ένοπλες αναμετρήσεις απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Σε μερικές χωρες της Αφρικής, σημειώνει η έκθεση, ένα Καλάσνικοφ κοστίζει γύρω στα έξη δολλάρια, είναι δε πιό εύκολο να το αποκτήσει κανείς απ' ότι το να πάει στον κινηματογράφο ή σ' ένα καλό εστιατόριο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.