Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

 
Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη κορυφής στο Σαράγεβο
Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη κορυφής στο Σαράγεβο

Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(30/07/99, 19.00 GMT)

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη κορυφής στο Σαράγεβο
Πολιτικοί ηγέτες 40 χωρών συμμετείχαν στη διάσκεψη κορυφής για το σύμφωνο σταθερότητας στα Βαλκάνια, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.Η διάσκεψη υιοθέτησε πρόταση-πλαίσιο γιά την προάσπιση της ειρήνης και την ευημερίας στην περιοχή και κάλεσε την Γιουγκοσλαβία να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της.

Η Ρωσσία επικρίνει το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης στο Σαράγιεβο
Η Ρωσσία επέκρινε την απόφαση να μη χορηγηθεί βοήθεια στη Σερβία ενόσω παραμένει στην αρχή ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς. Ο πρωθυπουργός Στεπάσιν προειδοποίησε ότι τα δέκα εκατομμύρια των Σέρβων θα χρειασθούν ανθρωπιστική βοήθεια τον ερχόμενο χειμώνα. Η Σερβία εξάλλου αντέδρασε στις αποφάσεις για τον αποκλεισμό της από το σταθεροποιητικό σύμφωνο των Βαλκανίων. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος είπε ότι η διάσκεψη στο Σαράγεβο είχε κρυφό στόχο τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές από τον ελληνοτουρκικό διάλογο
Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι συνομιλίες Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στην Αθήνα. Θετικό χαρακτηρίσθηκε το κλίμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου του ελληνοτουρκικού διαλόγου και από τις δύο πλευρές, οι οποίες προέβησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Επιστροφή του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα στο Κοσυφοπέδιο
Ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα επέστρεψε σήμερα στο Κοσυφοπέδιο. Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου ήταν αυτοεξόριστος στην Ιταλία, αλλά επέστρεψε σήμερα στην Πρίστινα, προκειμένου να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, είπε ότι ο κ. Ρουγκόβα έδωσε την υπόσχεση να επιστρέψει κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε στη Ρώμη με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Αποζημίωση των ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν στην αποζημίωση που πρέπει να δοθεί για τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ εναντίον της κινεζικής πρεσβείας, τον Μάιο στο Βελιγράδι. Οι Αμερικανοί θα πληρώσουν τεσσεράμισι εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα διανεμηθούν μεταξύ των συγγενών των τριών Κινέζων υπαλλήλων που σκοτώθηκαν, αλλά και όσων τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η Ρωσία επιθυμεί να ανανεώσει τις σχέσεις της με τη Δύση
Ο Μπόρις Γέλτσιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να βελτιώσει τους δεσμούς της με τη Δύση και να αποκαταστήσει τις ζημίες που υπέστη σε διπλωματικό επίπεδο, εξαιτίας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες άρχισαν να αποκαθίστανται όταν αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ρωσίας στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Κοσυφοπεδίου.

Τον Τζωρτζ Ρόμπερτσον προτείνει η Βρετανία ως Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ
Η Βρετανία προτείνει τον νύν υπουργό Αμυνας, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, γιά το αξίωμα του επομένου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σϋμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, Γαλλίας και Γερμανίας στην βρετανική πρόταση ήταν θετική. Υπενθυμίζεται ότι ο τωρινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα θα αποχωρήσει από το αξίωμά του περί τα τέλη του χρόνου.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.