Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ρωσικές δυνάμεις αποστέλλονται στο Νταγκεστάν
Ρωσικές δυνάμεις αποστέλλονται στο Νταγκεστάν

Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(10/08/99 1530GMT)

Μουσουλμάνοι αντάρτες κηρύσσουν το Νταγκεστάν ανεξάρτητη δημοκρατία
Οι Μουσουλμάνοι αντάρτες που έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην Ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, εισβάλλοντας από την γειτονική Τσετσενία,  κήρυξαν την περιοχή τους ανεξάρτητη Δημοκρατία και κάλεσαν τον πληθυσμό  σε ιερό πόλεμο κατά της Ρωσίας.  Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν καθώς στην Ρωσία ο νέος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αναλαμβάνει τα καθήκοντα του. Η κατάσταση στο Νταγκεστάν ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα που εξέτασε ο κύριος Πούτιν  με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο ρώσος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη στην περιοχή. Κατά πληροφορίες η Ρωσία στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στο Νταγκεστάν, όπως και η γειτονική Γεωργία. Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντωφ είπε ότι θα εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους. Ο κύριος Μασχάντωφ είπε ότι οι αντάρτες είναι εξόριστοι ριζοσπάστες ισλαμιστές από το Νταγκεστάν και αρνήθηκε ότι η Τσετσενία έχει οιαδήποτε ανάμιξη στο "βρώμικο παιχνίδι" τους, όπως το χαρακτήρισε.

Δηλώσεις Μαξ Βαν Ντερ Στούλ για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
Η Συνθήκη της Λωζάνης δίνει το δικαίωμα της θρησκευτικής επιλογής στους Μουσουλμάνους της Θράκης, όμως δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα για αυτοδιάθεση. Αυτό υπογραμμίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Εθνικές Μειονότητες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο κ. Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Παπανδρέου για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η Λευκωσία δεν γνωρίζει για την ύπαρξη σχεδίου από την αμερικανική πλευρά
Αγνοια δηλώνουν αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης για την ύπαρξη σχεδίου δέκα σημείων από την αμερικανική πλευρά. Οι σχετικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία υπογράμμισαν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι ίσως να πρόκειται για σειρά προτάσεων που έχει επεξεργασθεί η αμερικανική πλευρά και οι οποίες θα τεθούν μόνο σε περίπτωση έναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η Εκκλησία της Σερβίας εξετάζει τον μελλοντικό πολτικό της ρόλο
Η ηγεσία της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας συνεδριάζει στο Βελιγράδι για να αποφασίσει πόσο θα στηρίξει την εκστρατεία κατά του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η σύνοδος πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την συνάντηση του Πατριάρχη της Σερβίας Πάβλε με στελέχη της αντιπολίτευσης για την διοργάνωση κοινής αντικυβερνητικής διαδήλωσης την ερχόμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι. Η σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας συζητά κατά πληροφορίες και τον πολιτικό ρόλο που θα πρέπει αυτή να διαδραματίσει στο μέλλον.

Ο Γάλλος υπουργός Αμύνης στο Κοσυφοπέδιο
Ο Γάλλος υπουργός Αμύνης, Αλέν Ρισάρ, βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κύριος Ρισάρ επισκέπτεται την  Πρίστινα και τη Μιτροβίτσα, όπου εδρεύουν οι γάλλοι στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Στο μεταξύ, για τρίτη συνεχή ημέρα, οι γάλλοι στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε επεισόδεια με τους Αλβανούς της Μιτροβίτσα, ζητώντας να διασχίσουν γέφυρα που οδηγεί στον κατ' εξοχήν σερβικό τομέα της πόλης.

Η Ινδία καταρρίπτει Πακιστανικό αεροσκάφος
Ινδικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε  αεροσκάφος του Πακιστανικού ναυτικού που εκτελούσε περιπολία. Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους και τα 16 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν. Η Ινδία λέει ότι το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της στην περιοχή του Γκουτζαράτ και κατερίφθη όταν αρνήθηκε να προσγειωθεί σε κοντινή βάση. Αλλά το Πακιστάν λέει ότι το αεροσκάφος εκτελούσε επιχείρηση ρουτίνας μέσα στον Πακιστανικό εναέριο χώρο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.