Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ρωσικές δυνάμεις αποστέλλονται στο Νταγκεστάν
Ρωσικές δυνάμεις αποστέλλονται στο Νταγκεστάν

Η επικαιρότητα από το ΒΒC
(10/08/99 1830GMT)

Μουσουλμάνοι αντάρτες κηρύσσουν το Νταγκεστάν ανεξάρτητη δημοκρατία
Οι Μουσουλμάνοι αντάρτες που έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην Ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, εισβάλλοντας από την γειτονική Τσετσενία,  κήρυξαν την περιοχή τους ανεξάρτητη Δημοκρατία και κάλεσαν τον πληθυσμό  σε ιερό πόλεμο κατά της Ρωσίας.  Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν καθώς στην Ρωσία ο νέος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αναλαμβάνει τα καθήκοντα του. Η κατάσταση στο Νταγκεστάν ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα που εξέτασε ο κύριος Πούτιν  με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο ρώσος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη στην περιοχή. Κατά πληροφορίες η Ρωσία στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στο Νταγκεστάν, όπως και η γειτονική Γεωργία.

Αγνοια για την ύπαρξη σχεδίου της Ουάσινγκτον και από την τουρκοκυπριακή πλευρά
Αγνοια για την ύπαρξη σχεδίου δέκα σημείων από την Ουάσινγκτον για την επίλυση του Κυπριακού εκφράζει και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Ντερβίς Ερόγλου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτήρισε το αμερικανικό σχέδιο "φανταστική επινόηση". Νωρίτερα, αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν επίσης τίποτα για το σχέδιο. Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία υπογράμμισαν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι ίσως να πρόκειται για σειρά προτάσεων που έχει επεξεργασθεί η αμερικανική πλευρά και οι οποίες θα τεθούν μόνο σε περίπτωση έναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό.

Δηλώσεις Μαξ Βαν Ντερ Στούλ για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
Η Συνθήκη της Λωζάνης δίνει το δικαίωμα της θρησκευτικής επιλογής στους Μουσουλμάνους της Θράκης, όμως δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα για αυτοδιάθεση. Αυτό υπογραμμίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Εθνικές Μειονότητες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο κ. Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Παπανδρέου για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η Ινδία καταρρίπτει Πακιστανικό αεροσκάφος
Η ινδική αεροπορία έβαλε με πυρά εναντίον ναυτικού αεροσκάφους του Πακιστάν με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται οι αρχές του Πακιστάν, να σκοτωθούν και οι 16 επιβάτες του αεροσκάφους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ινδίας επιμένει ότι το εν λόγω αεροσκάφος ήταν κατασκοπευτικό και παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο της. Το Πακιστάν όμως αρνείται κάτι τέτοιο.

Ομαδικός τάφος στη Σρεμπρένιτσα
Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στη Βοσνία αναφέρουν ότι ξέθαψαν 250 πτώματα από έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Σρεμπρένιτσα. Τον Ιούλιο του 1995, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σφαγή Βόσνιων μουσουλμάνων από τις σερβικές δυνάμεις. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε περίπου δύο χιλιάδες.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.