Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρουν τις κάλπες, μετά το δημοψήφισμα στο Ανατολικό Τιμόρ
Δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρουν τις κάλπες, μετά το δημοψήφισμα στο Ανατολικό Τιμόρ

(31/8/99 GTM 06.00)

Tην τουρκοκοινοτική προσέγγιση και το κυπριακό συζητά σήμερα στο Λονδίνο ο Γιάννος Κρανιδιώτης
Το κρίσιμο ζήτημα της περαιτέρω προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Eνωση, το ενδεχόμενο άρσης των ελληνικού βέτο για την κοινοτική χρηματότηση προς την Aγκυρα και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου βρίσκονται στην κορυφή της αντζέντας των συνομιλιών που πραγματοποιεί σήμερα στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ρόμπιν Κούκ.

Διπλωματική διένεξη ΝΑΤΟ και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
Διπλωματικές φιλονικίες ανάμεσα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το ΝΑΤΟ προκάλεσε ο θάνατος ενός υπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της συζύγου του και της κόρης του, έπειτα από μετωπική σύγκρουση του αυτοκινήτου τους με όχημα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου, της K-FOR. Οι αρχές της χώρας συνέλαβαν τον Νορβηγό οδηγό του οχήματος, ο οποίος βρισκόταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας κατηγόρησε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι έχουν πραγματοποιήσει πολλές παραβιάσεις του νόμου από τότε που εγκαταστάθηκαν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πιέσεις για αφοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ
Εν τω μεταξύ, στο ίδιο το Κοσσυφοπέδιο, ο νέος μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην επαρχία καλώντας τους Αλβανόφωνους και τον Απελευθερωτικό Στρατό να παραδώσουν τον οπλισμό τους μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε ο κ. Χόλμπρουκ, οι  Αλβανόφωνοι Κοσοβάροι διακινδυνεύουν να απωλέσουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους προτίθεται να προβεί ο Εχούντ Μπάρακ
Ετοιμος να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times. Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προτίθεται να προβεί στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους τον Ιανουάριο, μετά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Γουάι. Σε αντάλλαγμα, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναβάλουν τις συζητήσεις για την ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία διεκδικούν ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και να μη θέσουν στις διαπραγματεύσεις το θέμα των 3,6 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων.

Υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες του Ανατολικού Τιμόρ
Υπό σχετικά ομαλές συνθήκες διεξήχθη χθες στο Ανατολικό Τιμόρ το ιστορικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από την Ινδονησία,  παρά τα βίαια περιστατικά των προηγούμενων εβδομάδων για τα οποία ευθύνονται κυρίως παραστρατιωτικές ομάδες που αντιτίθενται στην προοπτική της ανεξαρτησίας και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση της Τζακάρτα. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα υψηλή, έφθασε το 95% και όλα δείχνουν ότι οι πολίτες της πρώην πορτογαλικής αποικίας, η οποία πέρασε υπό την κυριαρχία της Ινδονησίας το 1976, θα επιλέξει την ανεξαρτησία.

Περιορισμός των εξουσιών του κοινοβουλίου στη Βενεζουέλα
Η νεοσυσταθείσα Συνταγματική Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας περιόρισε την ισχύ του κοινοβουλίου της χώρας. Η εθνοσυνέλευση, η οποία ελέγχεται από τους υποστηρικτές του προέδρου Ούγκο Χαβέζ, έλαβε την εν λόγω απόφαση, όταν ορισμένοι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου απείλησαν να εμποδίσουν τα ταξίδια του προέδρου στο εξωτερικό. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της εθνοσυνέλευσης μπορεί να οδηγήσουν τη Βενεζουέλα, μία από τις παλαιότερες δημοκρατικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, προ των πυλών της δικτατορίας.

Ανυπαρξία εκδηλώσεων στη μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Σβήνει η άλλοτε κραταιά εικόνα της πριγκίπισσας Νταϊάνα από τη μνήμη των Βρετανών, δύο ακριβώς χρόνια μετά τον τραγικό της θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Η ανυπαρξία επισήμων εκδηλώσεων στη μνήμη της πριγκίπισσας κατά τη σημερινή δεύτερη επέπειο του θανάτου της, που προκάλεσε συλλογικό πένθος και πρωτοφανή θλίψη σε ολόκληρη τη Βρετανία, εκπλήσσει ακόμα και τους επικριτές της, ενώ ελάχιστοι ανταποκρίνονται πλέον στις εκκλήσεις για την δημιουργία ενός μνημείου για την Νταιάνα στην καρδιά του Λονδίνου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.