Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Τσετσενία
Εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Τσετσενία

(01/10/99, 18:30 GMT)

Εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία
Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας σε τρία μέτωπα και - σύμφωνα με τσετσενικές πηγές- χερσαίες δυνάμεις που περιλαμβάνουν και μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού έχουν ήδη καταλάβει περιοχή πλάτους 15 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα της δημοκρατίας. Η ρωσική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας για να κρατά σε απόσταση τους Τσετσένους αντάρτες, στους οποίους επιρρίπτει σειρά πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσων στη Ρωσία. Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει πλέον τη νομιμότητα του προέδρου της Τσετσενίας
Ασλάν Μασχάντοβ.

Ανακρίσεις στην Ιαπωνία για το πυρηνικό ατύχημα
Οι ιαπωνικές αρχές άρχισαν ανακρίσεις για να διαπιστωθούν τα αίτια του πυρηνικού δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες στο χωριό Τοκαϊμούρα, ενώ έκαναν γνωστό πως το χωριό είναι πλέον ασφαλές. Ανέφεραν μάλιστα ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και ότι οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να φύγουν πλέον από τα σπίτια τους, όπου βρίσκονταν κλεισμένοι μετά τη διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό επεξεργασίας ουρανίου. Οι εργάτες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη διαρροή ουρανίου, αλλά 3 από αυτούς βρίσκονται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Διάψευση του Λουκά Τσίλα στο BBC ότι έχει κάνει δηλώσεις εναντίον της πολιτικής που ακολούθησε η Ελλάδα στο παρελθόν στις σχέσεις της με την Τουρκία
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες (μεταξύ των οποίων και ο μόνιμος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Ελλάδος Λουκάς Τσίλας), μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, τόνισαν πως έχει αλλάξει η στάση των Αθηνών στο θέμα της τουρκικής υποψηφιότητος και πρόσθεσαν - σύμφωνα με το πρακτορείο - κατά λέξη ότι "ίσως η στάση της Ελλάδος να ήταν λανθασμένη". Όμως, ο κ.Τσίλας, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, διέψευσε κατηγορηματικά
ότι έχουν ειπωθεί τα παραπάνω.

Κατάληψη της πρεσβείας της Βιρμανίας στην Ταϊλάνδη
Ομάδα οπλοφόρων κατέλαβε την πρεσβεία της Βιρμανίας στην Ταϊλάνδη εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Βιρμανίας. Η ομάδα κρατά ομήρους τουλάχιστον 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και διπλωμάτες. Τρεις όμηροι απελευθερώθηκαν, ενώ ένας άλλος, μιλώντας από το τηλέφωνο, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι κανείς δεν έχει τραυματισθεί. Οι οπλοφόροι, μέλη ενός κινήματος φοιτητών απαιτούν από τη Βιρμανική στρατιωτική κυβέρνηση να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και να ιδρύσει ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο.

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια κομμουνιστικού καθεστώτος
Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν τους πανηγυρικούς εορτασμούς στο Πεκίνο για τα 50 χρόνια κομμουνιστικού καθεστώτος. Στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει ότι η παρέλαση έδωσε μία σπάνια ευκαιρία επίδειξης του πολεμικού εξοπλισμού της Κίνας, ο στρατός της οποίας συνήθως τηρεί άκρα μυστικότητα. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν επισήμως με 50 τιμητικούς κανονιοβολισμούς στο κέντρο της πλατείας Τιεν Αν Μεν.

Μετακινείται η ειρηνευτική δύναμη στο Ανατολικό Τιμόρ
Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Ανατολικό Τιμόρ έχει αρχίσει να μετακινείται προς τα δυτικά της επαρχίας, περιοχή δηλαδή όπου είναι ισχυροποιημένες οι παραστρατιωτικές δυνάμεις. Τα αυστραλιανά στρατεύματα έφθασαν με ελικόπτερα στα σύνορα του Δυτικού Τιμόρ, το οποίο θεωρείται επικράτεια της Ινδονησίας. Στο μεταξύ, πολλές παραστρατιωτικές ομάδες έχουν στήσει τις βάσεις τους κοντά στα σύνορα και απειλούν να επιτεθούν εναντίον της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.