Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

’νοδος της άκρας δεξιάς στην Αυστρία
’νοδος της άκρας δεξιάς στην Αυστρία

(4/10/99, 13:30 GMT)

Μεγαλύτερες προσπάθειες για την γεφύρωση των ελληνοτουρκικών διαφορών συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία. Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ, ενώ μίλησε στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Την ένταξη της Τουρκίας στις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες κατά το Συμβούλιο Κορυφής του Ελσίνκι το Δεκέμβριο προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση Ντερ Σπίγκελ.

Στενές και ισχυρές παραμένουν οι σχέσεις Βρετανίας και Κύπρου και επομένως είναι τελείως αβάσιμες οι πληροφορίες περί έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Λευκωσία. Αυτό δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC πηγή του Φόρεϊν Όφις, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε στη Λευκωσία και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Έντουαρντ Κλέι.

Στην Αυστρία, διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων με στόχο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης άρχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμας Κλέστιλ, μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές από τις οποίες εξέρχεται ενισχυμένο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Το κόμμα αυτό, που κατέβηκε στις εκλογές με το σύνθημα "η Αυστρία για τους Αυστριακούς", κατέλαβε την δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας το 27% των ψήφων. Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, που αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη, καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα άρχισε ήδη προσπάθειες σύμπηξης κυβερνητικού μετώπου, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με το Κόμμα Ελευθερίας.

O Βουκ Ντράσκοβιτς, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης στη Σερβία, τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το οποίο ισχυρίσθηκε πως ήταν απόπειρα δολοφονίας. Στο δυστύχημα αυτό σκοτώθηκαν 3 σωματοφύλακες του κ. Ντράσκοβιτς και ο γαμπρός του.

Ένοχος εγκλημάτων πολέμου βρέθηκε από δικαστήριο της Κροατίας ο κ. Ντίνκο Σάκιτς, 78 ετών, ο τελευταίος εν ζωή διοικητής ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κατηγορούμενος καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για το ρόλο του στο βίαιο θάνατο περίπου 2.000 ατόμων το 1944, στο στρατόπεδο του Γιασένοβατς, γνωστού και ως ’ουσβιτς των Βαλκανίων.

Ολοκληρώθηκε ο αποκλεισμός των συνόρων της Τσετσενίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μόσχας. Ο διοικητής των δυνάμεων έκανε γνωστό, ότι οι μονάδες του είναι πλέον ανεπτυγμένες καθ' όλο το μήκος των συνόρων. Πληροφορίες των αρχών της Τσετσενίας αναφέρουν, πάντως, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων μόλις 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Γκρόζνι.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους όταν κλιμακώθηκαν τα κρούσματα βίας στο Ανατολικό Τιμόρ αναζητούν οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στα δάση και στα βουνά του Ανατολικού Τιμόρ επειδή φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενδέχεται να φτάνει τους 500.000.

Επαναλαμβάνονται σήμερα οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για το θέμα της διάνοιξης διαδρόμου συγκοινωνίας μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και της Λωρίδας της Γάζας. Οι συνομιλίες διεκόπησαν χθες χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.