Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Στρατιώτες φρουρούν στρατηγικά κτίρια
Στρατιώτες φρουρούν στρατηγικά κτίρια

(13/10/99, 1300 GMT)

Μοναδική εναλλακτική λύση  ο στρατός υποστηρίζει ο νέος ισχυρός άνδρας στο Πακιστάν
Ο αρχηγός του στρατού στο Πακιστάν δήλωσε ότι ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας διότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που απέμενε προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω, όπως είπε, αποσταθεροποίηση της χώρας από την εκλεγμένη κυβερνηση πολιτικών υπό των Ναουάζ Σαρίφ. Σε σύντομη τηλέοπτική εμφάνισή του ο στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει αναστάτωση και αβεβαιότητα , ενώ η οικονομία ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είχε δοκιμάσει να επέμβει στον στρατό , τον οποίο χαρακτήρισε ως τον μόνον εναπομένοντα βιώσιμο θεσμό της χώρας.

Εντονες οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στο πραξικόπημα
Η διεθνής κοινή γνώμη αντέδρασε έντονα στις εξελίξεις στο Πακιστάν. Η Ευρωπαική Ενωση αποφάσισε να αναβάλει επ'αόριστον την υπογραφή συμφωνίας με το Πακιστάν και καταδικάζει το πραξικόπημα. Η Ινδία δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση, ενώ οι ένποπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες σε κατάσταση ετοιμότητας. Οι Ηνωμένες  Πολιτείες δήλωσαν ελπίζουν να αποκατασταθεί η δημοκρατία. Η Βρετανία εξάλλου δήλωσε ότι καταδικάζει οιεσδήποτε αντι-συνταγματικές ενέργειες του στρατού. Το Ιράν, του οποίου οι σχέσεις με το Πακιστάν είναι ήδη τεταμένες δήλωσε ότι ελπίζει στην αποκατάσταση της έννομης τάξης σύντομα.

Σε έξι ακόμη χώρες πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ενωση
Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, προσκαλεί έξι ακόμη χώρες να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ενωση. Πρόκειται για την Λεττονία, την Λιθουανία, την Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα. Στην ετήσια έκθεση της Κομμισιόν για τη διεύρυνση αναφέρεται ακόμη ότι είναι καιρός να προχωρήσει η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση. Εκφράζονται επίσης ανησυχίες ότι δεν είναι ικανοποιητική η οικονομική πρόοδος υποψηφίων χωρών, ιδιαίτερα της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Ομηροι κρατούνται παρατηρητές του ΟΗΕ στην Αμπχαζία
Πληροφορίες από την Γεωργία αναφέρουν ότι πέντε ή επτά στρατιωτικοί παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών κρατούνται όμηροι στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Αμπχαζίας. Οι παρατηρητές μετέβησαν εκεί γιά να επιβλέψουν την εκεχειρία μεταξύ της κυβέρνησης και των Αμπχάζιων αυτονομιστών.

Σε διήμερη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο ο Κόφι Αννάν
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει στην περιοχή. Χθες, ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών δολοφονήθηκε στην Πρίστινα, επειδή μίλησε σε νεαρούς Αλβανούς στη Σερβική γλώσσα. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε την δολοφονία και απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση των εθνικών ομάδων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Κος Αννάν θα συναντηθεί με ηγέτες των Αλβανών και των Σέρβων.

Στην Ιαπωνία ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα πυρηνικά
Ομάδα επειρογνωμόνων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενενργείας βρίσκεται στην Ιαπωνία, όπου και θα επισκεφθεί τον τόπο του σοβαρώτερου πυρηνικού ατυχήματος της χώρας, που συνέβη τον περασμένο μήνα . Πενήντα άτομα εξετέθησαν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ραδιενεργείας όταν μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στην Τοκαιμούρα προέβησαν σε ωρισμένες ενέργειες που παρέβαιναν τους κανονισμούς ασφαλείας. Οι εμπειρογμωνες της διεθνούς οργάνωσης θα συναντηθούν με εκπροσώπους της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, καθώς και επιστήμονες και κρατικούς υπαλλήλους. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ένας εξαεριστήρας έμεινε κατά λάθος ανοικτός επί δώδεκα ημέρες μετά το ατύχημα, με αποτέλεσμα ραδιενεργά σωματίδια να διαρρεύσουν στην ατμόσφαιρα.

Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συζητείται στη γαλλική βουλή
Η γαλλική Βουλή πρόκειται σήμερα να ψηφίσει επί σχεδίου νόμου που αφοά την νομική υπόσταση ζευγαριών που συζούν, κάτι που, όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοι του νομοσχεδίου, θα καταστήσει δυνατή τη σύναψη γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων  ατόμων. Σύμφωνα με τα προτεινόμενα μέτρα, ανύπαντρα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου θα δικαιούνται μερικά από τα ωφέλη στον νομικό , φορολογικο τομέα και τον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων που ισχύουν γιά τα παντρεμένα ζευγάρια. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ στο Παρίσι, πρόκειται γιά ένα από τα πιό αμφιλεγόμενα νομοσχέδια κοινωνικού περιεχομένου των τελευταίων ετών, προς το οποίο αντιτίθενται όχι μόνον οι συντηρητικοί αλλά και οι επικεφαλής των θρησκευτικών οργανώσεων, Χριστιανικών, Μουσουλμανικών και Εβραικών, ανά την χώρα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αριθμητική πλειοψηφία στη Βουλή καθιστά βέβαιη την έγκρισή του νομοσχεδίου, ενώ οι πολέμιοί του δηλώνουν ότι θα αντιτάξουν όλα τα μέσα που κατοχυρώνονται από το σύνταγμα της χώρας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.