Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC





(14/10/99, 1500 GMT)

Απελευθερώθηκαν τέσσερις από τους επτά ομήρους στην Απχαζία
Οπως μεταδίδει το Ρωσικό πρακτορείο Ιντερφαξ και η τηλεόραση της Γεωργίας, τέσσερις παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών  από τους επτά που κρατούνταν ως όμηροι  από  οπλοφόρους στην αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας Απχαζία, απελευθερώθηκαν πριν από λίγη ώρα. Σύμφωνα με το πρατορείο ειδήσεων Associated Press, η τηλεόραση της Γεωργίας μετέδωσε ότι οι τέσσερις που απελευθερώθηκαν προέρχονται από την Γερμανία, την Ελβετία, την Ουρουγουάη, και την Τσεχία. Στα χέρια των απαγωγέων εξακολουθούν να βρίσκονται ο Ελληνας Γεώργιος Κόπανος, ένας Σουηδός υπήκοος και ο μεταφραστής των παρατηρητών.

Αβεβαιότητα στο Πακιστάν
Στο Πακιστάν συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της στρατιωτικής ηγεσίας καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για την λήψη απόφασης όσον αφορά την μορφή της κυβέρνησης που θα διορισθεί μετά το πραξικόπημα της Τρίτης.  Ο στρατηγός Μουσάραφ, επικεφαλής του πραξικοπήματος, έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει στρατιωτικό νόμο αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Ισλαμανπάντ,  μπορεί να μην του απομένουν πολλές επιλογές. Την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει το μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών
Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεκίνο θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την έγκριση της διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές, παρά την  χθεσινή άρνηση της Αμερικανικής Γερουσίας να εγκρίνει την συνθήκη αυτή.   Μετά την απόφαση της γερουσίας, ο πρόεδρος Κλίντον είπε ότι και η δική του κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί το μοπρατόριουμ,  προσθέτοντας ότι η συμμόρφωση με τις διεθνείς συνθήκες είναι ζωτική για την προστασία του αμερικανικού λαού από  τους κινδύνους του πυρηνικού πολέμου.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Τσετσενία
Εντονες μάχες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πραγματοποιούνται στην Τσετσενία μεταξύ των Ρωσικών και των Τσετσενικών δυνάμεων  σε περιοχές κλειδιά στα βόρεια της αποσχισθείσας  αυτής ρωσικής δημοκρατίας. Οι Ρώσοι λένε ότι απωθούν και τις τελευταίες ομάδες ισλαμιστών ανταρτών τους οποίους κατηγορούν ό,τι εξαπέλυαν επιθέσεις στην ρωσική επικράτεια. Αλλά, Τσετσένοι αξιωματούχοι απορρίτπουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις της Μόσχας δηλαδή, έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους το ένα τρίτο της Τσετσενίας.Οι συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει μέχρι και εκατόν εξήντα χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο
Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν  κατά την διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Κοσσυφοπέδιο μετά τους νατοικούς  βομβαρδισμούς είπε ότι τον ενθαρρύνει η αποφασιστικότητα των ανθρώπων να ξαναφτιάξουν την ζωή τους. Μιλώντας στην Πρίστινα, εξείρε τις προσπάθειες της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών αλλά προσέθεσε ό,τι απομένουν να γίνουν πολλά ακόμα.  Πάντως την επίσκεψη του κ. Αννάν επισκίασε η δολοφονία την Δευτέρα του Βούλγαρου υπαλλήλου του ΟΗΕ, ο οποίος ακούστηκε να μιλά Σέρβικα. Εν τω μεταξύ στην Σερβία τα μεγαλύτερα κόμματτα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ζητούν την διεξαγωγή εκλογών μέσα σε τρεις μήνες. Ζητούν επίσης συνομιλίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Μιλόσεβιτς.

Ο Ρόμπερτσον επικεφαλής του ΝΑΤΟ
Ο πρώην υπουργός 'Αμυνας της Βρετανίας, Λόρδος πλέον, Τζορτζ Ρόμπερτσον, αναλαμβάνει σήμερα τα νέα του καθήκοντα ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αμυντικό συντάκτη του ΒΒC, ο Λόρδος Ρόμπερτσον ελπίζει να πείσει τις Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την συμβολή τους  στην συμμαχία.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.