Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Τουρκική χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα προτείνει ο Φερχόιγκεν για να διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας
Τουρκική χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα προτείνει ο Φερχόιγκεν για να διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

(19/10/99, 09:00 GMT)

Τουρκική χειρονομία καλής θελήσεων προς την Ελλάδα ζητά ο Φερχόιγκεν
Ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκύντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε ότι μια χειρονομία καλής θέλησης απο την τουρκική πλευρά προς την Ελλάδα θα συνέβαλε στο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις στο εσωτερικό της χώρας για την ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα.  Στο μεταξύ, η Βρετανία εμμένει στη θέση της ότι θα πρέπει να αναγνωρισθεί η Τουρκία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ως υποψηφία προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα τον Δεκέμβριο στο Ελσίνκι. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κούκ χθες εδώ, στο Λονδίνο.

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα απασχολεί βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή
Στο πρωτοσέλιδο της, η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν γράφει σήμερα ότι, για πρώτη φορά εδώ και διακόσια σχεδόν χρόνια, κοινοβουλευτική επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκφράζεται δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο το Βρετανικό Μουσείο έχει χειριστεί το θέμα μέχρι στιγμής, ενώ, όπως προσθέτει η Γκάρντιαν, η ελληνική πλευρά -που μέχρι τώρα είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους γύρω απο το αίτημα επιστροφής των μαρμάρων -αναμένεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για την κοινοβουλευτική έρευνα.

Βέτο Κλίντον στην περικοπή της αμερικανικής διεθνούς βοήθειας
Ο Πρόεδρος Κλίντον άσκησε βέτο σε νομοσχέδιο που προέβλεπε τη μείωση της ξένης βοηθείας που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία που αναδεικνύει τις έντονες διαφορές που υπάρχουν στο θέμα του προϋπολογισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση Κλίντον και το Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η διεθνής εγκληματικότητα στο επίκεντρο επάφων των G-8
Υπουργοί απο τη Ρωσία και τις επτά  βιομηχανικά πλέον προηγμένες χώρες συναντώνται σήμερα στη Μόσχα για να συζητήσουν την αντιμετώπιση του διεθνώς οργανωμένου εγκλήματος. Η αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο αναμένεται να ζητήσει την ευρύτερη συνεργασία των σωμάτων ασφαλείας, μια πρόταση που αναμένεται να στηρίξει ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κινέζος πρόεδρος στην Βρετανία
Ο Πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. Είναι ο πρώτος αρχηγός του κινεζικού κράτους που επισκέπτεται τη χώρα. Ο κύριος Ζιανγκ θα είναι προσκεκλημένος της Βασίλισσας Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκιγκχαμ και θα έχει συνομιλίες την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Αν και η επίσκεψη είναι μάλλον εθιμοτυπική, θα συζητηθούν θέματα που άπτονται του εμπορίου.

Διπλωματική απομόνωση του Πακιστάν
Το Πακιστάν διατρέχει τον κίνδυνο να απομονωθεί διπλωματικά μετά την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας να το αποπέμψουν από τον διεθνή αυτό οργανισμό λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος της περασμένης Τρίτης. Η Κοινοπολιτεία κατέστησε σαφές ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί απο τις προθέσεις των πακιστανών στρατιωτικών για αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Τη δημιουργία δικής τους δύναμης ζητούν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου
Εκπρόσωποι της σερβικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν να τους επιτραπεί να δημιουργήσουν την δική τους δύναμη, για να αντιμετωπίσουν το Προστατευτικό Σώμα του Κοσσυφοπεδίου που συστάθηκε τον περασμένο μήνα μετά τον αφοπλισμό, από την διεθνή ειρηνευτική δύναμη, του Απελευθερωτικού Στρατού. Η ηγεσία των Σέρβων ζήτησε επίσης την δημιουργία σερβικών καντονίων στο Κοσυφοπέδιο γιατί μόνον έτσι, όπως υποστηρίζει, μπορεί να προστατευθεί η κοινότητά τους και να ανακοπεί η συνεχιζόμενη έξοδος των Σέρβων από την περιοχή.
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.