Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Θριαμβευτική επιστροφή του Ξ. Γκουσμάο στο ΑνατολικόΤιμόρ
Θριαμβευτική επιστροφή του Ξ. Γκουσμάο στο ΑνατολικόΤιμόρ

(22/10/99, 07:45 GMT)

Επέστρεψε στο Ανατολικό Τιμόρ ο Ξανάνα Γκουσμάο
Ο ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ Ξανάνα Γκουσμάο, επέστρεψε θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα Ντίλι, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, και, απευθυνόμενος στον λαό, μίλησε με συγκίνηση για τη συμφιλίωση και την αναγέννηση του Τιμόρ. Ο κύριος Γκουσμάο ηγήθηκε της εκστρατείας εναντίον της Ινδονησιακής κατοχής του Ανατολικού Τιμόρ, συνελήφθη το 1992 και παρέμεινε στην φυλακή για αρκετά χρόνια. Εντωμεταξύ όπως ανακοίνωσε η διεθνής ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στο Ανατολικό Τιμόρ, δυνάμεις της εισχώρησαν για πρώτη φορά στον απομονωμένο θύλακα του Οκούσι, που βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του Τιμόρ και αφόπλισαν σαράντα παραστρατιωτικούς.

Αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα
Την πληροφορία για ύπαρξη πυρηνικών όπλων σε Ελληνικό έδαφος και στην Τουρκία επιβεβαιώνει ο Ρόμπερτ Νόρις, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ και η οποία αναφέρεται στα πυρηνικά όπλα που είχαν αποθηκεύσει οι Αμερικανοί στο εξωτερικό  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με τον κ. Νόρις, ο οποίος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του  BBC, 10 με 12 βόμβες βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, ενώ 15 με 20 βόμβες υπάρχουν στην στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ, στην Τουρκία.

Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν
Ισχυρός σεισμός εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ταϊβάν, με επίκεντρο την πόλη Τσιάγι, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ταϊπέι. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία, ένα άτομο σκοτώθηκε, μερικά  κτίρια κατέρρευσαν, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για εκτεταμένες ζημίες. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από δύο 2.300 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Βομβαρδισμός της Τσετσενικής πρωτεύουσας
Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν από τις οβίδες που έπληξαν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκροζνι. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι μία οβίδα επληξε την κεντρική αγορά, ενώ τουλάχιστον τέσσερις άλλες οβίδες έπεσαν σε  περιοχές της Τσετσενικής πρωτεύουσας --πλήττοντας, μεταξύ άλλων, και ένα μαιευτήριο. Εξάλλου ηγέτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ρωσία βρίσκονται στο Ελσίνκι για να συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής η οποία αναμένεται να επισκιασθεί από τις βίαιες συγκρούσεις που διεξάγονται στην Τσετσενία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα, αλλά σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC,αυτό θα πρέπει να γίνει υπό όρους που θα θέσει η Ρωσική πλευρά.

Ψήφισμα του ΟΗΕ για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους
Η Ρωσία και η Κίνα υπεστήριξαν ένθερμα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που ζητεί την αυστηρή τήρηση της Συνθήκης για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν από το 1972 να επιτύχουν την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης για να μπορέσουν έτσι ν'αναπτύξουν μία πυρηνική αμυντική ασπίδα που θα τις προστατεύσει από ενδεχόμενη επίθεση που θα εξαπέλυε εναντίον τους κάποια εχθρική χώρα, όπως, για παράδειγμα, η Βόρειος Κορέα.

Αθώωση Βρετανίδων-μελών ειρηνιστικών οργανώσεων
Αίσθηση αλλά και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου της Σκωτίας με την οποία αθωώνονται τρείς γυναίκες, μέλη ειρηνιστικών οργανώσεων οι οποίες κατηγορούνταν για διάπραξη βανδαλισμών μέσα σε ναυσταθμό πυρηνικών υποβρυχίων. Σύμφωνα με την απόφαση το πυρηνικό πρόγραμμα της Βρετανίας αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και επομένως οι κατηγορούμενες είχαν δικαίωμα να επιχειρήσουν τον αφοπλισμό πυρηνικών κεφαλών από τα υποβρύχια Τράϊντεντ που βρίσκονταν στο ναύσταθμο του Φασλέϊν της Σκωτίας.
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.