Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Δύο διαφορετικές ρωσικές εκδοχές για την επίθεση στην Τσετσενία
Δύο διαφορετικές ρωσικές εκδοχές για την επίθεση στην Τσετσενία

(22/10/99, 17:00 GMT)

Διασταση απόψεων μεταξύ  Ρωσίας - ΕΕ στο Ελσίνκι για την Τσετσενία
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Ελσίνκι όπου συναντήθηκαν παρουσία του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απήυθυναν  έκκληση στην Μόσχα να καταβάλει προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης στην Τσετσενία και για την εξεύρεση πολιτικης λύσης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC,  οι δύο πλευρές συζήτησαν σε έντονους τόνους για το θέμα, κεκλεισμένων των θυρών και οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών και της Ρωσίας εξήλθαν  από την συνάντηση με φανερή την ένταση στα πρόσωπά τους.
 Ο κ Πούτιν διέψευσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση σε αγορά της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνι, από την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρήκαν το θάνατο δεκάδες πολίτες . Πάντως, οι ρωσικες ένοπλες δυνάμεις εάν και διέψεσαν με την σειρά τους ό,τι έχουν στο στόχαστρό τους αμάχους, επιβεβαίωσαν ότι επιτέθηκαν κατά της αγοράς, την οποιά χαρακτηρίζουν αγορά όπλων.

Επέστρεψε στο Ανατολικό Τιμόρ ο Ξανάνα Γκουσμάο
Ο ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ Ξανάνα Γκουσμάο, επέστρεψε θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα Ντίλι, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, και, απευθυνόμενος στον λαό, μίλησε με συγκίνηση για τη συμφιλίωση και την αναγέννηση του Τιμόρ. Ο κύριος Γκουσμάο ηγήθηκε της εκστρατείας εναντίον της Ινδονησιακής κατοχής του Ανατολικού Τιμόρ, συνελήφθη το 1992 και παρέμεινε στην φυλακή για αρκετά χρόνια. Εντωμεταξύ όπως ανακοίνωσε η διεθνής ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στο Ανατολικό Τιμόρ, δυνάμεις της εισχώρησαν για πρώτη φορά στον απομονωμένο θύλακα του Οκούσι, που βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του Τιμόρ και αφόπλισαν σαράντα παραστρατιωτικούς.

Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ινδονησία
Ο νέος πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάντ Γουαχίντ θα ανακοινώσει σύντομα την σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά από συζητήσεις με πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς ηγέτες της χώρας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ινδονησία, χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στην πόλη Μακασάρ, πρωτευουσα της επαρχίας Νοτίου Σουλαουέσι, με αίτημα την ανεξαρτησία της περιοχής.

Αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα
Την πληροφορία για ύπαρξη πυρηνικών όπλων σε Ελληνικό έδαφος και στην Τουρκία επιβεβαιώνει ο Ρόμπερτ Νόρις, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ και η οποία αναφέρεται στα πυρηνικά όπλα που είχαν αποθηκεύσει οι Αμερικανοί στο εξωτερικό  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με τον κ. Νόρις, ο οποίος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του  BBC, 10 με 12 βόμβες βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, ενώ 15 με 20 βόμβες υπάρχουν στην στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ, στην Τουρκία.

Εφεση ασκεί ο Αουγκούστο Πινοσέτ
Εφεση ασκησαν σήμερα στο Λονδίνο  οι δικηγόροι του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, κατά της απόφασης να επιτραπεί η έκδοσή του στην Ισπανία. Η έφεση μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία έκδοσης του κ. Πινοσέτ για πολλούς μήνες. Η Χιλή επιθυμεί την απελευθέρωση του  για λόγους υγείας αλλά και γιατί βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία.
 

Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν
Ισχυρός σεισμός εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ταϊβάν, με επίκεντρο την πόλη Τσιάγι, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ταϊπέι. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία, ένα άτομο σκοτώθηκε, μερικά  κτίρια κατέρρευσαν, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για εκτεταμένες ζημίες. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από δύο 2.300 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Αθώωση Βρετανίδων-μελών ειρηνιστικών οργανώσεων
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου της Σκωτίας με την οποία αθωώνονται τρείς γυναίκες, μέλη ειρηνιστικών οργανώσεων οι οποίες κατηγορούνταν για διάπραξη βανδαλισμών μέσα σε ναυσταθμό πυρηνικών υποβρυχίων. Σύμφωνα με την απόφαση το πυρηνικό πρόγραμμα της Βρετανίας αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και επομένως οι κατηγορούμενες είχαν δικαίωμα να επιχειρήσουν τον αφοπλισμό πυρηνικών κεφαλών από τα υποβρύχια Τράϊντεντ που βρίσκονταν στο ναύσταθμο του Φασλέϊν της Σκωτίας.
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.