Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Παρά τις αντιδράσεις συνεχίζεται η Ρωσική εκστρατεία στην Τσετσενία
Παρά τις αντιδράσεις συνεχίζεται η Ρωσική εκστρατεία στην Τσετσενία

4/11/99 (16:00 GMT)

Διεθνείς πιέσεις προς την Ρωσία για την επέμβαση στην Τσετσενία
Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στη Τσετσενία, το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη Μόσχα να κηρύξει εκεχειρία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατέληξε σε απόφαση που ζητάει την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στον Προέδρο Γέλτσιν και στη τσετσενική ηγεσία, ενώ παράλληλα καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες εντός και εκτός της Τσετσενίας και εξέφρασε την υποστήριξη του στην εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές άνοιξαν τα σύνορα, αυξάνοντας δραματικά τα κύματα προσφύγων που καταφεύγουν στην Ινγκουσετία. Στο μεταξύ, εντός της Τσετσενίας, οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί του Γκρόσνι συνεχίζονται, σύμφωνα με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός στην Ρωσία
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ ξεκινάει σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Ο κύριος Ετζεβίτ θα έχει επίσημες συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στην συνεργασία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου και στην κατάσταση στη Τσετσενία. Ο τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν και ανώτατους ρώσους αξιωματούχους.

Με όρους άρση των κυρώσεων προς τη Γιουγκοσλαβία προτείνει η Ουάσιγκτον
Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου απέρριψε αμερικανική πρόταση για τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων προς στη Γιουγκοσλαβία, με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση ελεύθερων εκλογών. Η πρόταση έγινε κατά τη συνάντηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράιτ και μελών της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης στην Ουυάσιγκτον. Στο μεταξύ, στο Βελιγράδι, ο υπουργός Πληροφοριών Γκόραν Μάτιτς δήλωσε απο την πλευρά του ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που πήγαν στην Ουάσιγκτον δεν θα συγκεντρώσουν ούτε καν 1 τις εκατό σε μελλοντικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας του.

Περιορισμένα τα αποτελέσματα της διεθνούς συνόδου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η παγκόσμια σύνοδος για τις κλιματολογικές αλλαγές ολοκληρώθηκε στη Βόννη με την έκκληση να επιτεφχθεί συμφωνία για να μειωθούν οι διαρροές αερίων που αυξάνουν τη θερμοκρασία στον πλανήτη. Αλλά, περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγόρησαν τις ανεπτυγμένες χώρες ότι υποβαθμίζουν τη σημασία των συνομιλιών, ενώ η ανταποκρίτρια του ΒΒC στη Βόννη, Margaret Gilmore, μεταδίδει ότι η πρόοδος που σημειώθηκε είναι μικρή.   Οι μικρότερες χώρες, που υποφέρουν περισσότερο απο την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη εξέφρασαν την απογοήτευση τους απο το αποτέλεσμα της συνόδου και το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία κάνουν δημόσια εκκλήσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά παρασκηνιακά προσπαθούν να αποδυναμώσουν τις όποιες προσπάθειες σ'αυτή την κατεύθυνση. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κινήσει αγωγή σε επτά εταιρείες παραγωγής ενέργειας, τις οποίες κατηγορεί ότι παράγουν μεγάλες ποσότητες καυσαερίων. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως μια απο τις σημαντικότερες στο είδος της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Ανοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων
Δυο απο τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης ανέβασαν τα επιτόκια, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη, που ορίζει τα επιτόκια στις χώρες που μετέχουν στην νομισματική ενοποίηση ανέβασε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε τα επιτόκια κατά 0.25 τις εκατό.

Αντί-αμερικανικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη
Χιλίαδες ιρανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη για την επέτειο της φοιτητικής κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης. Αν και οι διαδηλωτές φώναζαν κάποια αντι-αμερικανικά συνθήματα, ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η συγκέντρωση δεν είχε ισχυρό πολιτικό χαρακτήρα.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.