Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οικονομική βοήθεια δίνουν οι ΗΠΑ στη σεισμόπληκτη Τουρκία
Οικονομική βοήθεια δίνουν οι ΗΠΑ στη σεισμόπληκτη Τουρκία

15/11/99 (19:00 GMT)

Αισιοδοξία Κλίντον για το Κυπριακό. 3 Δεκεμβρίου ο διακοινοτικός διάλογος
Με δηλώσεις για το Κυπριακό και τα ελληνο-τουρκικά αρχίσε η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Κλίντον είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι υπάρχουν σήμερα ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού και χαιρέτησε την επανέναρξη των διακοινωτικών συνιμιλίων οι οποιες θα αρχίσουν στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τουρκο-κύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς άλλαξε γνώμη και θα προσέλθει τελικά στις συνομιλίες.

Οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στη Τουρκία
O πρόεδρος Κλίντον υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στη Τουρκία ύψους $1 δισεκκατομύριων δολλαρίων για να αντιμετωπίσει η χώρα τις συνέπειες των καταστροφικών σεισμών που την  έχουν πλήξει τους τελευταίους τρείς μήνες. Η βοήθεια θα έχει τη μορφή δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί απο τους σεισμούς. Τούρκοι επίσημοι δήλωσαν ότι περισσοτερα απο 450 άτομα έχασαν τη ζωή τους απο τον σεισμό της Παρασκευής. Παρόλα αυτά -και ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται - τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες.

Ο Γιέτσιν απορρίπτει δυτικές παραινέσεις για πολιτική λύση στη Τσετσενία
Ο πρόεδρος Γιελτσιν απέρριψε τις δυτικες πιέσεις για την εξεύρεση πολιτικής λυσης στη Τσετσενία λέγοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχισθεί μέχρις ότου απομακρυνθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης απο την επαρχία. Ο Μπόρις Γιέλτσιν δήλωσε ότι θα παρεβρεθει στην σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στη Κωνσταντινούπολη όπου θα τονίσει στους άλλους ηγέτες ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν κριτική στη Ρωσία για τις επιχειρήσεις της στη Τσετσενία.  Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές τους στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Τσετσενίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται για χερσαία επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Γκρόσνι, μετά από εβδομάδες ακατάπαυστων αεροπορικών επιδρομών.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις εκλογές στα Σκόπια
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών ξεκίνησαν πριν απο λίγο στα Σκόπια. Ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Μπόρις Τραικόφσκι του εθνικιστικού κόμματος Βουμερεό είναι ο νικητής. Αλλά οι οπαδοί του Τίτο Πετκόφσκι - του άλλου υποψηφίου- καταγγέλουν νοθεία.  Η προκαρκτική έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ εν τω μεταξύ, λέι ότι γενικά οι εκλογές έγιναν ομαλά, επισημαίνει όμως ότι έγιναν σοβαρές παρατυπίες σε ορισμένες περιφέρειες, κυρίως στα δυτικά διαμερίσματα όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο.

Παρατυπίες καταγγέλονται και στις εκλογές στην Ουκρανία
Παρατυπίες ομως και στην Ουκρανια. Διεθνείς παρατηρητές  δήλωσαν ότι υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες κατα τη διάρκεια των χθεσινών προεδρικών εκλογών χωρίς όμως να διευκρυνήσουν το πώς αυτές οι παρατυπίες αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.
Ο νυν πρόεδρος- Λεονιντ Κούτσμα-  επανεξελέγη, ενώ ο βασικός του αντίπαλος - ο υποψήφιος των Κομμουνιστών, Πέτρο Συμονένκο, αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας οτι υπήρξε νοθεία.
 
Αισιοδοξία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία
Ο Αμερικανος πρωην Γερουσιαστης Τζορτζ Μίτσελ - ο οποιος προεδρευει των διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στην Βορειο Ιρλανδία δήλωσε ότι ειναι πεποισμένος ότι θα λυθεί το αδιέξοδο. Ο κύριος Μίτσελ είπε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ότι επιλύθηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών στα κύρια ζητήματα.
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.