Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Γκρόζνι
Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Γκρόζνι

24/11/99 (1000GMT)

Μέλος της ΟΝΕ θα γίνει η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2001 αν συνεχισθεί η βελτίωση της οικονομίας της χώρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίδεται σήμερα στην δημοσιότητα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει θετικές αναφορές για την ελληνική οικονομία. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα αναμένεται να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην απόφαση που θα ληφθεί τον Ιούνιο του 2000 στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στη Λισαβώνα.

Παγιδευμένοι βρίσκονται πολλές χιλιάδες άμαχοι στην Τσετσενία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση κατά την προσπάθειά τους να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της δημοκρατίας Γκρόζνι. Όπως μεταδίδεται από την περιοχή, οικογένειες αμάχων κρύβονται σε υπόγεια ή μετακινούνται από χωριό σε χωριό προκειμένου να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας και του πυροβολικού. Η ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων ελπίζει ότι οι σφοδροί βομβαρδισμοί θα οδηγήσουν σε παράδοση του Γκρόζνι και των άλλων περιοχών της Τσετσενίας που ελέγχονται από τους Τσετσένους χωρίς να καταστεί αναγκαία η εμπλοκή των Ρώσων σε μάχες. Ωστόσο, ο ηγέτης των Τσετσένων Ασλάν Μασχάντοφ δήλωσε πως η αντίσταση θα συνεχισθεί και -σύμφωνα με πληροφορίες- έδωσε εντολή να αναπτυχθούν επί πλέον δυνάμεις ώστε να μην αποκλεισθεί το Γκρόζνι από το νότο.

Στις επιτυχίες της περιοδείας Κλίντον στην Ευρώπη περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την αμερικανική ηγεσία, η συμφωνία για διακοινοτικές συνομιλίες στο κυπριακό, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC που κάλυψε το ταξίδι του κ. Κλίντον. Ο συντάκτης μας σημειώνει, ότι το ταξίδι σκιάσθηκε από τις αντιαμερικανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και από την επιμονή της Ρωσίας, στη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη στην Κωνσταντινούπολη, να θεωρεί το ζήτημα της Τσετσενίας εσωτερικό της πρόβλημα. Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το ταξίδι σημείωσε επιτυχία σε ορισμένα θέματα όπως το κυπριακό και η υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή πετρελαιαγωγών από την περιοχή της Κασπίας στην Τουρκία.

Η σύζυγος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι, επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να είναι υποψήφια για τη μία έδρα της πολιτείας της Νέας Υόρκης στη Γερουσία. Η κυρία Κλίντον, που έχει ήδη εδώ και μήνες αρχίσει ανεπίσημα την προεκλογική εκστρατεία της, θα έχει πιθανότατα ως αντίπαλο από την πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το δήμαρχο της πόλης της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι. Τα ποσοστά της Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό σημαντική κάμψη.

Δυσκολεύονται οι τουρκικές αρχές να εξασφαλίσουν επαρκή αριθμό αντισκήνων από όλον τον κόσμο, κατάλληλων για τις χειμερινές συνθήκες, προκειμένου να στεγασθούν δεκάδες χιλιάδες πληγέντες από τον τελευταίο σεισμό που είχε επίκεντρο την πόλη Ντούζτζε. Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 730, ενώ αγνοούνται ακόμη αρκετές εκατοντάδες άτομα.

Τις εκατέρωθεν κατηγορίες για υπόθαλψη ανταρτών συζητούν από σήμερα στην Άγκυρα ανωτάτου επιπέδου αντιπροσωπείες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει καταγγείλει ότι η Τουρκία παρέχει βοήθεια σε Τσετσένους αυτονομιστές και η Άγκυρα ανταποδίδει την κατηγορία ισχυριζόμενη πως οι Ρώσοι βοηθούν Κούρδους αντάρτες.

Έκκληση απευθύνουν τα Ηνωμένα Έθνη για τη συγκέντρωση 221 εκατομμυρίων δολλαρίων, που απαιτούνται προκειμένου να χορηγηθεί η αναγκαία βοήθεια στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στόχος του προγράμματος είναι να μετριασθούν τα δεινά που υφίσταται ο πληθυσμός της χώρας, να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενθαρρυνθεί η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.