Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Την εσχάτη των ποινών για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν επικύρωσε το Τουρκικό εφετείο
Επικύρωσε τη θανατική ποινή του Οτζαλάν το εφετείο

25/11/99 (1100GMT)

Ενα βήμα πιο κοντά στο εκτελεστικό απόσπασμα βρίσκεται ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αφού το τουρκικό εφετείο έκρινε πως είναι εκτελεστέα η θανατική ποινή που του έχει επιβληθεί για εσχάτη προδοσία. Η τύχη του ηγέτη του Κόμματος Κούρδων Εργατών (Πε Κα Κα) δεν έχει κριθεί ακόμη, αφού για να εκτελεσθεί η ποινή πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η υπεράσπιση του Οτζαλάν σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ελλάδα και Σουηδία αναμένεται πως θα άρουν τις αντιρρήσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι ώστε να γίνει δεκτή η αίτηση της Τουρκίας με την οποία ζητά να χαρακτηρισθεί υποψήφια προς ένταξιν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν και της υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Ενωσης αυτό το εξάμηνο.

Θετική είναι μέχρι στιγμής η πορεία της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Γεράσιμος Θωμάς σε συνέντευξη του προς την ελληνική υπηρεσία του BBC. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, πάντως, τον καθοριστικό ρόλο για την τελική απόφαση που θα ληφθεί τον Ιούνιο του 2000 στο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβώνα θα παίξει το ύψος του πληθωρισμού.

Ο πόλεμος στην Τσετσενία δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπραϊτ, επισημαίνοντας, ότι η οικονομική βοήθεια προς τη Μόσχα θα πρέπει να συναρτάται με οικονομικούς παράγοντες και όχι μόνον με τις εξελίξεις στην Τσετσενία. Πάντως, η κ. Ολμπράϊτ επανέλαβε πως η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε γνωστό, ότι θα διατεθούν επί πλέον εκατό εκατομμύρια δολλάρια για τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων στην Τσετσενία.

Ναυάγιο με 100 τουλάχιστον θύματα στην Κίνα
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον εκατό άτομα βρήκαν τον θάνατο σε ναυάγιο που συνέβη χθές το απόγευμα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Κίνας, κοντά στο λιμάνι Γιαν-τάϊ. Η αιτία του ναυαγίου εντοπίζεται σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε -κατά την διάρκεια θαλασσοταραχής, στο οχηματαγωγό πλοίο Ντασούν, που μετέφερε πάνω από 300 επιβάτες  Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ξίν-χουά μετέδωσε ότι οι επιβάτες διέφυγαν με σωσίβιες λέμβους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο είκοσι επιζώντες. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους, αλλά ισχυροί άνεμοι και θερμοκρασίες κάτω του μηδενός που επικρατούν δυσχεραίνουν το έργο τους.

Οι σερβικές τελωνειακές αρχές καθυστερούν την παράδοση πετρελαίου θέρμανσης, που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις δημοτικές αρχές δύο πόλεων που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει το πετρέλαιο δεν μπόρεσε να φθάσει στις πόλεις Νις και Πιρότ, αφού έχει καθηλωθεί στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας.

Σε συμφωνία για τη σωτηρία της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Γερμανίας -της Philipp Holzmann- κατέληξε η κυβέρνηση του καγκελαρίου Γκέρχαρτ Σρέντερ με όμιλο τραπεζών. Η συμφωνία έχει ως αποτέλεσμα να διατηρηθούν 30.000 θέσεις εργασίας.

Τρεις προτάσεις γιά την καταπολέμηση των διακρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση εγκρίνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, φιλοδοξία της Κομισιόν είναι να προωθήσει μία κοινωνία με μεγαλύτερη ισότητα και να υιοθετήσει μια πραγματιστική προσέγγιση, συγκεντρώνοντας την προσοχή της σε τομείς κρίσιμης σημασίας όπου παρατηρούνται διακρίσεις.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.