Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ερωτηματικά για την στάση του Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Ερωτηματικά για την στάση του Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

29/11/99 (1430GMT)

Σαιντ Κλαιρ: "Μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης για τα Μάρμαρα"
Μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα διαπιστώνει ο ιστορικός Γουίλλιαμ Σαιντ Κλαιρ μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC. Ο κύριος Σαιντ Κλαιρ που αποκάλυψε τις ζημιές που υπέστησαν τα Μάρμαρα από τη βίαιη απόξεσή τους στη δεκαετία του 1930, όταν οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου επεχείρησαν να τα λευκάνουν με συρμάτινες βούρτσες λέει ότι "επί μεγάλο διάστημα κατεβλήθησαν συστηματικές και επίμονες προσπάθειες απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι πληροφορίες αυτές απεκρύβησαν όχι μόνον από την κοινή γνώμη αλλά ακόμη και από το προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου και από τους υπουργούς διαδοχικών κυβερνήσεων".

Δολοφονία σέρβου στο Κοσσυφοπέδιο
Ενας σέρβος δολοφονήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο καθώς αυξάνεται η ένταση σχετικά με την προστασία που παρέχεται στους σέρβους που έχουν παραμείνει στην περιοχή. Ο δολοφονηθείς σύρθηκε έξω από το αυτοκίνητο του καθώς οι αλβανοί πανηγύριζαν στους δρόμους για την επέτειο της αλβανικής ανεξαρτησίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο διοικητής της υπό νατοϊκό έλεγχο διεθνούς δύναμης καταδίκασε το γεγονός. Οι ηγέτες των σέρβων συναντώνται  σε μοναστήρι για να συστήσουν κυβέρνηση των σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Πιέσεις στην Μόσχα για την Τσετσενία
Καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς την Ρωσία να σταματήσει τον βομβαρδισμό της Τσετσενίας πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν πως επλήγησαν και πάλι κατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας Γκρόσνυ. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν πως στα σύνορα της Τσετσενίας με την Ινγκουσετία έχει σχηματισθεί ουρά μήκους 10 χιλιομέτρων από πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, Κνουτ Βόλεμπεκ συζητά σήμερα στην Μόσχα την σύγκρουση στην Τσετσενία.

Η Μάνεσμαν απορρίπτει αμερικανο-βρετανική απόπειρα εξαγοράς
H γερμανική εταιρεία τηλεποικινωνιών Mannesmann προετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις της στην προσπάθεια να αντιδράσει στην απόπειρα εχθρικής εξαγοράς από την αγγλο-αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone-Airtouch. Η διοίκηση της Mannesmann απέριψε την πρόταση εξαγοράς, ύψους 130 δισεκατομυρίων δολλαρίων, λέγοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας. Και οι δύο πλευρές τώρα στρέφουν την προσοχή τους στις προσπαθεις επηρεασμου  των μετόχων της Mannesmann.

Αισιοδοξία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία
Σημαντικό βήμα για την ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρειο Ιρλανδία σημειώνεται σήμερα: η Συνέλευση  συνεδριάζει για τον διορισμό των μελών της πρώτης κυβέρνησης που θα έχει η Βόρειος Ιρλανδία μετά από 25 χρόνια. Για πρώτη φορά μετά την διχοτόμηση της Ιρλανδίας το 1921, οι Ενωτικοί του Αλστερ - που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο- συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση στην οποία μετέχει και το κόμμα Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ. Ο διορισμός σήμερα υπουργών ανοίγει τον δρόμο για την μεταβίβαση εξουσιών στην Συνέλευση Βορείου Ιρλανδίας.

Γενικές εκλογές στη Μαλαισία
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Μαιλαισία για τις γενικές εκλογές στις οποίες ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαχαδίρ Μοχάμαντ αντιμετωπίζει την σκληρότερη δοκιμασία του από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν 18 χρόνια. Οι εκλογές γίνονται μετά από διάστημα πολιτικής αστάθειας κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Ανουάρ Ιμπραήμ καταδικάσθηκε με κατηγορίες διαφθοράς.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.