Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Εκλεισε η πρώτη μέρα του συνεδρίου για τα Μάρμαρα
Εκλεισε η πρώτη μέρα του συνεδρίου για τα Μάρμαρα

30/11/99 (1700GMT)

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του διεθνούς συνεδρίου γιά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Με ακαδημαικά επιχειρήματα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του διήμερου συνέδριου, υπό την αιγίδα του Βρετανικού Μουσείου, για τις φθορές που υπέστησαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα κατα τον καθαρισμό τους στην δεκετία του '30 απο το Βρετανικό Μουσείο. Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος μας, οι Βρετανοί συντηρητές του μουσείου παραδέχονται ότι έγιναν ζημιές στα μάρμαρα αλλά διαφωνούν με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων επιστημόνων για το μέγεθος των ζημιών.

Σκληραίνει τη στάση της η Τουρκία πριν την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
Σκληραίνει τη στάση της η Τουρκία λίγες μέρες πριν την έναρξη των συνομιλίων για το Κυπριακό. Ενώ ο Κύπριος πρόεδρος αναχώρησε για την Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε χθεσινές του δηλώσεις είπε ότι η Αγκυρα παραμένει ανυποχώρητη τόσο στα θέματα του Αιγαίου όσο και στο Κυπριακό. "Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε καμία παραχώρηση προκειμένου ν'αποκτήσουμε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας}", τόνισε χθες στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούλφ Ντεκτάς προυδοποίησε χθές ότι συμβιβαστική λύση στο Κυπριακό θα υπάρξει μόνο εάν η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταλείψουν τη προσπάθεια τους να μετατρέψουν τη Κύπρο σε Ελληνικό νησί.

Σε σκάνδαλο εμπλέκεται ο πρώην Γερμανος καγκελάριος Χέλμουτ Κολ
Ο πρώην Γερμανός Καγκελλάριος, Χέλμουτ Κόλ, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν παρατυποίες στη χρηματοδότηση του κόμματος του Χριστιανοδημακρατών του οποίου ηγείτο για 25 χρόνια. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανώτατων στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος σχετικές με καταγγελίες για διαφθορά κατά της δεκαέξάχρονης καγκελλαρίας του, ο κύριος Κολ αποκάλυψε ότι είχε δημιουργήσει ένα σύστημα κρυφών λογαριασμών για να λαμβάνει δωρεές το κόμμα του. Παρόλα αυτά ο κύριος Κολ υποστήριξε ότι οι δωρεές δεν επηρέασαν τις πολιτικές του αποφάσεις.

Νέα τοπική κυβέρνηση στη Βόρειο Ιρλανδία
Η Βόρειος Ιρλανδία απέκτησε την πρώτη της κυβέρνηση εδώ και 25 χρόνια. Στην κυβέρνηση αυτή συμμετέχουν για πρώτη φορά οι Ενωτικοί του Αλστερ - που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο- από κοινού με το κόμμα Σιν Φέιν, που θεωρείται ως η πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ. Επικεφαλής της νέας αυτής τοπικής διοίκησης θα είναι ο ηγέτης των Ενωτικών του Αλστερ, Ντέηβιντ Τριμπλ. Εν τω μεταξύ, η Βρετανική κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την μεταβίβαση εξουσιών στη νεα τοπικη κυβερνηση

Αρχίζει η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας που πέρνει η αστυνομία του Σηάτλ στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αρχίζει η σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τις συνέπειες της απελευθέρωσης του εμπορίου, την  παγκοσμοποίηση της οικονομίας  και την πολιτική του Οργανισμού, που όπως πιστεύουν προκαλεί καταστροφές στο περιβάλλον.

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για το Κοσσυφοπέδιο
Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Igor Ivanov κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι κάνουν τα σττραβά μάτια στην γενοκτονία -όπως τη χαρακτήρισε- των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κύριος Ιβάνωφ είπε ότι καμμία μεγάλη δυτική χώρα δεν αποδοκίμασε  τις επιθέσεις των Αλβανοφώνων κατα Σέρβων ενώ αντίθετα προσποιούνται ότι όλα βαίνουν καλώς στο Κοσσυφοπέδιο. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Σερβικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου αποφάσησαν να συγκροτήσουν επιτροπή που θα αναλάβει την διαχείρηση των υποθέσεων της μειονότητας. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της επιτροπής, Μομτσίλο Τραϊκοβιτς δήλωσε ότι το σώμα θα συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα γιά την ασφάλεια των Σέρβων.

Η Γερμανία καλεί τη Βρετανία να συμμορφωθεί με τον Ευρωπαικό φόρο στις καταθέσεις
Ο γερμανός Καγκελλάριος Gerhard Schroeder είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμφωνήσει στον προτεινόμενο φόρο στις καταθέσεις για όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης. Ο κύριος Σρεντερ μιλώντας μετα το τέλος της επισκεψης του στο Παρίσι είπε οτι η Βρετανία θα πρέπει να συγκαταθέσει στο φόρο πριν τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαικού Συμβουλίου  στο Ελσίνκι.

Σουηδικές εφημερίδες: Η άκρα δεξιά απειλεί τη δημοκρατία
Oi τέσσερις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σουηδίας δημοσίευσαν μία κοινή προυδοποίηση για τον κίνδυνο που όπως υποστηρίζουν ενέχει για τη δημοκρατία στη χώρα οργανώσεις της άκρας δεξιάς. Οι εφημερίδες λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι οι οργανώσεις αυτές τρομοκρατούν ανώτατα στελέχη του δημόσιου τομέα. Πάνω απο τους μισά στελέχη της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος της χώρας έχουν δεχθεί απειλές από τους δεξιούς εκστρεμιστές.

Ομαδικοί τάφοι στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών - Μεξικού
Μονάδες του Μεξικανικού στρατού και πράκτορες του FBI ερενούν δύο τοποθεσίες όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι κοντά στα σύνορα. Πιστεύεται ότι στους τάφους υπάρχουν τα πτώματα εώς και 100 Αμερικανών και Μεξικανών που δολοφονήθηκαν από εμπόρους ναρκωτικών.
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.