Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συναντώνται σήμερα οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Συναντώνται σήμερα οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

6/12/99 (07:30 GMT)
 

Συνάντηση των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες
Οι τελικές λεπτομέρειες της ατζέντας των θεμάτων που θα απασχολήσουν την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχιζει την Παρασκευή στο Ελσινκι της Φινλαδίας, απασχολούν την σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 15 στις Βρυξέλλες. Ο υπουργος Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να εγείρει και πάλι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα συνδέοντάς το άμεσα με την απόδοση στην Τουρκία του καθεστώτος τής προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, το θέμα της επικύρωσης απο το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας της θανατικής ποινής για τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας. Με χθεσινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ υπογράμμισε πόσο ασύμβατη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα ήταν τυχόν εκτέλεση της θανατικής ποινής.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη
Στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστούν σήμερα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό που ξεκίνησαν την Παρασκευή. Σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτας θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον απεσταλμένο του Ο.Η.Ε. Αλβάρο Ντε Σότο στον οποίο θα αναπτύξουν αναλυτικά τις θέσεις τους. Συμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν είναι προετοιμασμένος για μακροχρονη διαπραγματευτική διαδικασία αν πάει καλα αυτος ο πρώτος γυρος των συνομιλιών.

Αντιστέκονται οι Τσετσένοι στις Ρωσικές δυνάμεις
Στην Τσετσενία οι Ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από την πρωτεύουσα Γκρόζνι αντιμετωπίζουν την σθεναρή αντισταση των ανταρτών. Την ίδια στιγμή, οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι η πολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής, αφού παρατηρείται δραματική ελλειψη σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολιτική ένταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής έντασης μετά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσύρει τους αντιπροσώπους της από όλα τα εκλογικά τμήματα στα οποία επαναλήφθηκε χθες ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Στην δημοσιότητα η έκθεση για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο
Δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα η έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι Σερβικές δυνάμεις δεν σεβάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανοφώνων. Η έκθεση, ακόμα, τονίζει ότι ο κύκλος της βίας στην περιοχή συνεχίστηκε μετά την αποχώρηση των Σερβικών δυνάμεων και την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, αυτή την φορά από τους Αλβανόφωνους που - όπως αναφέρει η έκθεση - επιχειρούσαν να πάρουν εκδίκηση από τους Σέρβους.

Νέο βήμα για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία
Νέο βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του IRA ότι ξεκίνησε συνομιλίες για τον αφοπλισμό. Στην ανακοίνωση ο IRA επισημαίνει ότι ο εκπρόσωπός του συνάντησε την επιτροπή που έχει δημιουργηθεί με σκοπό την επίβλεψή του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων στην περιοχή.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση του διαστημοπλοίου της NAΣΑ που βρισκόταν πάνω από τον Άρη
Εξανεμίζονται οι ελπίδες για να αποκατασταθεί η επαφή μεταξύ τών επιστημόνων της ΝΑΣΑ και του ερευνητικού διαστημοπλοίου που βρισκόταν πριν από λίγες μέρες πάνω από τον πλανήτη Άρη. Οι χειριστές ενός τεράστιου ραδιοτηλεσκοπίου που έχει τοποθετηθεό κοντά στη Μαδρίτη της Ισπανίας κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να εντοπίσουν κάποιον αναγνωριστικό ήχο, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, αφού, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, η αποστολή αυτή κατέληξε στη μεγαλύτερη δυνατή αποτυχία.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.