Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία
Ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία

8/12/99 (08:30GMT)

Δεν απευθυνόταν στους άμαχους το τελεσίγραφο δηλώνει τώρα Ρώσος στρατηγός
Δύο ημέρες μετά το ρωσικό τελεσίγραφο προς τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Τσετενίας Γκρόζνι να εγκαταλείψουν την πόλη μέχρι το Σάββατο, ανώτατος Ρώσος στρατηγός διέψευσε ότι το τελεσίγραφο απευθυνόταν προς τους αμάχους. Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι η δήλωση του στρατηγού πιθανό είναι να αποτελεί απάντηση στις επικρίσεις που έχει δεχθεί η Ρωσία από την διεθνή κοινότητα.Υπολογίζεται ότι σαράντα περίπου χιλιάδες άμαχοι παραμένουν στην πόλη.

Δικαιολογημένες οι ελληνικές ανησυχίες σχετικά με την τουρκική υποψηφιότητα λέει ο Ρόμπιν Κουκ
Δικαιολογημένες χαρακτηρίζει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με την απόδοση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας γιά ένταξη στην ΕΕ χώρα σε συνέντευξη του στο ΒΒΣ. "Η Βρετανία θα υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα,όπως την υποστήριξε και στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων...παράλληλα όμως η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί και να αποδεχθεί ό,τι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις δίχως να πληρεί τα κριτήρια που αναφέρονται στον εκδημοκρατισμό, τον σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Κατανοούμε τις ανησυχίες της Ελλάδας και ελπίζω να βρούμε μια λύση με την οποία θα είναι δυνατη μια ομόφωνη ανακήρυξη της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας", είπε στο ΒΒC ο Ρόμπιν Κούκ.Εν τω μεταξύ συνάντηση  θα έχει αύριο στο Ελσίνκι ο πρωθυπουργός Κώστας Σιμίτης με το Φινλανδό ομόλογό του Πάαβο Λίπονεν . Σκοπός της έκτακτης αυτής συνάντησης μία μόλις ημέρα πριν τη  έναρξη των εργασιών του συμβουλίου κορυφής είναι η εξεύρεσης λύσης -που πιθανα συνισταται στην  διατύπωση μια παραγραφου στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του συμβουλίου,παραγραφου που θα αναφερεται στην  απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου .

Συνεχίζονται στην Νέα Υορκη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Assotiated Press στην εδρα των ΗΕ , ο πρόεδρος Κληρίδης είχε συνάντηση  με τον ειδικό σύμβουλο του γγ. του ΟΗΕ  ,  Αλβάρο ντε Σότο ενώ αργότερα ο κ. Σότο συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς. Σημερα ο εκπροσωπος του Γεν. Γραμματέα θα έχει και νέες συνομιλίες και με τις δυο πλευρές ενώ πριν από λίγη ώρα ο κ. Ντε Σότο ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπέρ της απαγορευσης πωλησης αρματων μάχης στην Τουρκία το SDP  στην Γερμανία
Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμ "αρνείται να παραδώσει όπλα στην Τουρκία λόγω της πολιτικής της Άγκυρας στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλούμε δε την κυβέρνηση να πιέσει και άλλες ευρωπαικές χώρες να κάνουν το ιδιο" αναφέρει η αποφαση που εγκρίθηκε με πλειοψηφία στο συνέδριο του κόμματος.Το θέμα της πώληση αρμάτων μαχης στην Τουρκία απείλησε να διαρρήξει την συμμαχία σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων πριν από μερικές εβδομάδες.
.
Απορρίπτει τις κατηγορίες για συνεργασία με το καθεστώς Φράνκο ο Σάμαρανκ
Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, απέρριψε τις καταγγελίες  της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, συμφωνα με τις οποίες έπαιξε πολύ πιο ενεργό ρόλο στο  καθεστώς Φράνκο στην Ισπανία από ότι αρχικά ο ίδιος είχε παραδεχθεί. Ο κ. Σάμαρανκ είπε ότι παρα πολύ επώνυμοι Ισπανοι υπηρέτησαν το φρανκικό καθεστώς και πως η σύνδεσή του με τον δικτάτορα δεν εμπόδισε τις μετέπειτα δημοκρατικές κυβερνήσεις της Ισπανίας να του αποδώσουν αξιώματα και τιμές. Το όλο θέμα εχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής που εχει προγραμματισθεί για το Σαβατοκύριακο, κατά την οποία οι αντιπροσωπείες θα κλήθουν να ψηφίσουν μια σειρά νέων κανονισμών για την λειτουργία του ανωτάτου οργάνου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συνεχίζει η Μαντλίν Ολμπράιτ την περιοδεία της στην Μέση Ανατολή
Συνομιλίες με τις ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα έχει σήμερα η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλιν Ολμπράιτ, η οποία περιοδεύει στην περιοχή. Η ειρηνευτική διαδικασία για το μεσανατολικό έχει περιέλθει σε νέο αδιέξοδο καθώς οι παλαιστίνιοι απαιτούν να σταματήσει η επέκταση των εβραϊκών οικισμών.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.