Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Υπέρ της τουρκικής υποψηφιότητας Πρόντι και Μπλερ
Υπέρ της τουρκικής υποψηφιότητας Πρόντι και Μπλερ

8/12/99 (13:30GMT)

Την ελπίδα ότι θα αναγνωρισθεί η Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, δεν βλέπει για ποιό λόγο οι διαφορές της Άγκυρας με την Αθήνα στο Κυπριακό θα εμποδίσουν την επίσημη αναγνώριση της τουρκικής υποψηφιότητας. Εν τω μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η ίδια η Τουρκία εν όψει Ελσίνκι.

Η Βρετανία δεν επιθυμεί να συμπεριληφθεί στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι καμμία συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω της διεθνούς δικαιοσύνης. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, το Λονδίνο πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό, αλλά δεν θεωρεί σκόπιμο να τεθεί το θέμα στο πλαίσιο των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε θεωρεί αναγκαία την κατάρτιση του λεγόμενου "οδικού χάρτη" για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Τσετσενία παρά τη διεθνή κατακραυγή. Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα της αεροπορίας τους πραγματοποίησαν εκατόν πενήντα επιδρομές εναντίον στόχων των ανταρτών μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ορισμένες από τις σφοδρότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στην πόλη Ούρους Μαρτάν, νοτιοδυτικώς του Γκρόζνι. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους υποχωρούν προκειμένου να ανασυγκροτηθούν. Οι επιδρομές συνεχίζονται και στο Γκρόζνι, όπου σύμφωνα με τους Ρώσους παραμένουν οχυρωμένοι περίπου 5.000 αντάρτες. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απευθύνει τελεσίγραφο απαιτώντας από όσους βρίσκονται στο Γκρόζνι να εγκαταλείψουν την πόλη μέχρι το Σάββατο, διότι αλλοιώς θα υποστούν τις συνέπειες μεγάλης επίθεσης. Ρωσικές πηγές διευκρινίζουν ότι το τελεσίγραφο αφορά τους αντάρτες και όχι τους αμάχους. Πάντως, οι απεσταλμένοι των μέσων ενημέρωσης διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν να γίνει διάκριση μεταξύ ενόπλων και αμάχων.

Συνθήκη για τη σύσταση συνομοσπονδίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Μπορίς Γέλτσιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η συνθήκη προβλέπει στενότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ο κ. Γέλτσιν χαρακτήρισε τη συνομοσπονδία αναγκαία, ωστόσο αντιμετωπίζει επικρίσεις για τη σύσφιγξη των σχέσεων με μία χώρα που θεωρείται από ορισμένους ότι δεν έχει προχωρήσει αρκετά στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της αγοράς και χαρακτηρίζεται από ένα αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης.

Μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει το επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κύπρο και συγκεκριμένα μέσα ή κοντά στη νεκρή ζώνη, νοτίως της Λεύκας στην περιοχή Μόρφου, επεισόδιο κατά οποίο τραυματίσθηκε Τουρκοκύπριος αστυνομικός. Στην περιοχή αυτή βρίσκονταν Ελληνοκύπριοι κυνηγοί. Εν τω μεταξύ, ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών στο διακοινοτικό διάλογο για το κυπριακό που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, ο κ. Άλβαρο ντε Σότο, δήλωσε ότι θα συνεχισθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει το Κόμμα Σερβικής Ανανέωσης καταγγέλλοντας ότι οι γιουγκοσλαβικές μυστικές υπηρεσίες επεχείρησαν να δολοφονήσουν τον ηγέτη του Βουκ Ντράζκοβιτς. Πρόκειται για το τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ατόμων και οδήγησε στον τραυματισμό του κ. Ντράζκοβιτς, πριν από δύο μήνες. Η αστυνομία δηλώνει ότι αδυνατεί να εντοπίσει τον οδηγό του φορτηγού που συγκρούσθηκε με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αλλά το Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης ισχυρίζεται ότι ιδιοκτήτης του υπόπτου οχήματος είναι οι μυστικές υπηρεσίες.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία των μεγάλων πλοίων στα στενά του Βοσπόρου στις 31 Δεκεμβρίου 1999 και 1 Ιανουαρίου 2000, φοβούμενη τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το πρόβλημα του 2000 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, η διέλευση του Βοσπόρου υποκρύπτει συχνά κινδύνους και οι τουρκικές αρχές δεν είναι διατεθειμένες να διακυβεύσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά και της Κωνσταντινούπολης σε μία ημέρα κατά την οποία κανείς δεν γνωρίζει ποια κομπιούτερ θα λειτουργήσουν κανονικά.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.