Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC


Συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στο Γκρόσνι οι ρωσικές δυνάμεις

16/12/99 (1900 GMT)

Εκκλήσεις για επίλυση της κρίσης στην Τσετσενία
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Κνουτ Βόλεμπεκ, απηύθυνε ξανά έκκληση στη Ρωσία να επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης στην Τσετσενία. Οι βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα Γκρόσνι ξεκίνησαν ενώ το υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας διέψευδε τις πληροφορίες για συμπλοκές των ρωσικών στρατευμάτων με Τσετσένους αντάρτες στο Γκρόσνι.
Εν τω μεταξύ, κλιμακώνονται οι προσπάθειες των κομμάτων στη Ρωσία να κερδίσουν τις ψήφους των αναποφάσιστων, καθώς απομένων μόλις τέσσερις ημερες απο τις βουλευτικες εκλογες στη χώρα.

Ανανεώνεται η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα το πρωί το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η διατύπωση του ψηφίσματος επιτρέπει και στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την τουρκοκυπριακή να υποστηρίξουν ότι δεν προέβησαν σε υποχωρήσεις. Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, επιστρέφοντας στην Κύπρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψήφισμα.

Υποσχέσεις για επίλυση των εδαφικών διαφορών με την Ελλάδα από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε πως η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιλύσει τις εδαφικές διαφορές της με την Ελλάδα, πριν από το 2004, οπότε και έχει τεθεί διορία από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξεύρεση λύσης. Ο κ. Ετσεβίτ είπε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια για την πλήρη ένταξή της. Δήλωσε όμως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις για αναγνώριση μιας τουρκοκυπριακής διοίκησης στην Κύπρο. Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υπερασπίσθηκε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπεριλάβει στη λίστα των υποψηφίων προς ένταξη χωρών και την Τουρκία.

Καταγγελίες εναντίον των Ηνωμένων Εθνών για τη γεγοκτονία στη Ρουάντα
Ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα, πριν από πέντε περίπου χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τη γενοκτονία. Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν εξέφρασε τη μεταμέλειά του και υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει δράση για να αποτρέψει ανάλογα περιστατικά.

Εξετάζονται υποθέσεις διαφθοράς που έχουν σχέση με τον Χέλμουτ Κολ
Κοινοβουλευτική έρευνα διεξάγεται στη Γερμανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση του πρώην καγκελάριου, Χέλμουτ Κολ, είχε εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο κ. Κολ παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς για να χρηματοδοτήσει τις διαφημιστικές εκστρατείες του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ βρισκόταν στην ηγεσία του κόμματος. Η ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου, που εξετάζει το σκάνδαλο, έχει περιορισμένες εξουσίες, όμως, ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο λέει ότι η επιτροπή μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

Δηλώσεις για τη ζωή στο Κοσσυφοπέδιο από τον Μπερνάρ Κουσνέρ
Ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, είπε σε μία συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι χωρίς χρήματα η ζωή δεν μπορεί να επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Ο κ. Κουσνέρ είπε ότι τα χρήματα είναι αναγκαία για να πληρωθούν οι καθηγητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι της περιοχής.

Συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία συνεχίζονται για δεύτερη μέρα.  Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον λέει ότι υπάρχει ελπίδα στις σημερινές συνομιλίες από τις οποίες αναμένεται η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, που θα αναφέρει τις ημερομηνίες διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων. Η Συρία απαιτεί να επανακτήσει τα υψώματα του Γκολάν, τα οποία ανήκουν στο Ισραήλ από το 1967.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.