Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Άρμα των Ταλεμπάν φρουρεί το αεροδρόμιο του Κανταχάρ....ενώ οι διαπραγματευτές συνεχίζουν τις συνομιλίες με τους αεροπειρατές.
....ενώ οι διαπραγματευτές συνεχίζουν τις συνομιλίες με τους αεροπειρατές.

30/12/99 ( 18:00 GMT)

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές
Ανώτατοι Ινδοί και Αφγανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τους με τους μαχητές του Κασμίρ που κατέλαβαν πριν από μια εβδομάδα και εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους αεροσκάφος των Ινδικών αερογραμμών, με πάνω από 150 επιβάτες ως όμηρους,  στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν. Νωρίτερα οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν ένα Ινδό επιβάτη που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά αυτός επέστρεψε στο αεροσκάφος -κατ' απαίτηση των αεροπειρατών μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών. Εντωμεταξύ ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος που μάχεται για την αυτονομία του Κασμίρ από την Ινδία κάλεσε τους αεροπειρατές να προβούν στην απελευθέρωση των ομήρων.

Απόρριψη της έφεσης Οτσαλάν
Στην Τουρκία ο Γενικός Εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς απέριψε την τελευταία έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για την ακύρωση της θανατικής ποινής που του επεβλήθει τον περσμένο Ιούνιο από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας για προδοσία. Εναπόκειται τώρα στην Τουρκική Βουλή να αποφασίσει εάν η εσχάτη των ποινών θα εκτελεσθεί.  Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κάλεσε τους Τούρκους βουλευτές  να περιμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν ψηφίσουν επί του θέματος.

Αναβολή της απόφασης για τον πυρηνικό αντιδραστήρα αποφάσισε η Άγκυρα
Η Τουρκική κυβέρνηση ανέβαλε για διάστημα ενός μηνός την απόφαση σχετικά με το ποιά διεθνής κοινοπραξία θα κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ενέργειας  -στην τοποθεσία Ακουγιού, στις νότιες ακτές της χώρας. Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι η αναβολή θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να συμβουλευθεί πλήρως τους κρατικούς οργανισμούς.  Όπως επισημαίνει από την Αγκυρα ο ανταποκριτής του BBC Κρις Μόρις οι αντιδράσεις για το έργο είναι ισχυρές. Οι οργανώσεις για το περιβάλλον λένε ότι το έργο είναι επικίνδυνο, ενώ  έντονες αντιρρήσεις έχουν και οι γειτονικές χώρες, με πρώτη την Κύπρο, που λένε ότι είναι ανεύθυνο να κατασκευασθεί πυρηνικό εργοστάσιο σε μια χώρα τόσο ευάλωτη στους σεισμούς

Αιματηρές συγκρούσεις στην Ινδονησία
Οι συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στις Μολούκες νήσους της Ινδονησίας επεκτάθηκαν και  στο νησί Χαλμαχέρα. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο, ενώ άλλα 200 άτομα τραυματίστηκαν καθώς οι δύο αντιτιθέμενες ομάδες συγκρούστηκαν χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα. Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον χιλίων κατοίκων τον τελευταίο χρόνο.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάληψη του Γκρόζνι
Σύμφωνα με πληροφορίες τα Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να προωθηθούν στο κέντρο της πολιορκούμενης Τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόζνι. Ρώσοι κομάντος υποστηριζόμενοι από φίλα-προσκείμενους στην Μόσχα Τσετσένους προχωρούν αργά και μεθοδικά προς το κέντρο του Γκρόζνι αλλά η προσπάθειά τους εμποδίζεται από τις νάρκες και την αντίσταση των Τσετσένων αυτονομιστών. Ο Ρώσος υπουργός άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ επιμένει ότι οι Ρωσικές δυνάμεις επικρατούν και ότι η μάχη για την τσετσενική πρωτεύουσα οδεύει προς το τέλος της. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή λέει ότι μια τέτοια εξελίξη θα επιτρέψει στους Ρώσους να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στις νότιες ορεινές περιοχές της Τσετσενίας, όπου οι αντάρτες σύμφωνα με πληροφορίες αντιστέκονται σθεναρά..

Καταδίκη του πραξικοπήματος στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Οι υπουργοί εξωτερικών από χώρες της Δυτικής Αφρικής εξέφρασαν την αντίθεσή τους απέναντι στο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Ακτή του Ελεφαντοστου και απηύθυναν έκκληση για εγκαθίδρυση προσωρινής κυβέρνησης και διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Οι υπουργοί που συναντήθηκαν  στην πρωτεύουσα του Μάλι Μπαμακό είπαν ότι θα πρέπει να συσταθεί ανεξάρτητο σώμα το οποίο θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του συντάγματος και του εκλογικού νόμου στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Επίθεση κατά του Τζορτζ Χάρισον των Μπητλς
Ο Τζόρτζ Χάρισον, μέλος πάλαι ποτέ των Μπήτλς μεταφέρθηκε στο γνωστό νοσοκομείο του Χέρφιλντ, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος, μετά από επίθεση αγνώστου άνδρα στο οικία του γνωστού κιθαρίστα, δυτικά του Λονδίνου.  Η σύζυγος του Τζόρτζ Χάρισον, Ολίβια, τραυματίστηκε επίσης ελαφρά. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε ότι η κατάσταση του ασθενή βελτιώνεται  Η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης που συνέβη νωρίς τα ξημερώματα.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.