Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πολιτική σταθερότητα υπόσχεται ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντος προέδρου Γέλτσιν, Βλαντιμίρ Πούτιν
Πολιτική σταθερότητα υπόσχεται ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντος προέδρου Γέλτσιν, Βλαντιμίρ Πούτιν



31/12/99 (19:00 GMT)

Σταθερότητα υπόσχεται ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντος προέδρου Γέλτσιν
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν που ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα μετά την αιφνίδια παραίτηση -σήμερα το πρωί, του Μπορίς Γέλτσιν, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κενό εξουσίας στην Ρωσία. Ο κύριος Πούτιν είπε ότι οι αρχές θα λάβουν αυστηρά μέτρα κατά οποιασδήποτε απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας. Παράλληλα όμως υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπισθεί την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κύριος Πούτιν που θα παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα μέχρι τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2000 έπλεξε το εγκώμιο του κυρίου Γέλτσιν λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος οδήγησε την χώρα προς την δημοκρατία και την μεταρύθμισή της.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν το Γκρόζνι
Πληροφορίες από την Τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι αναφέρουν ότι η πόλη δέχεται τα σφοδρά πυρά των Ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στους γύρω λόφους. Στα περίχωρα του Γκρόζνι συνεχίζονται οι συγκρούσεις των Ρώσων με τους Τσετσένους αντάρτες. Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε της πολιτικής της χώρας του στην Τσετσενία. Ο κύριος Πούτιν είπε ότι οι επικριτές της Ρωσίας στην Δύση δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Ρωσική επιχείρηση στην Τσετσενία αποτελεί σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας.

Αίσιο τέλος της οκταήμερης αεροπειρατείας στο Αφγανιστάν
Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατία του αεροσκάφους των Ινδικών αερογραμμών το οποίο βρισκόταν για οκτώ ημέρες  υπό τον έλεγχο ενόπλων αυτονομιστών του Κασμίρ στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν. Οι αεροπειρατές συμφώνησαν με την Ινδική κυβέρνηση να απελευθερώσουν τους 160 επιβάτες και πλήρωμα που κρατούσαν ως όμηρους με αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθεροι τρεις ομοιδεατες τους που εκρατούντο στις Ινδικές φυλακές. Οι 3 αυτονομιστές αφίχθησαν στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ με Ινδικο στρατιωτικο αεροσκαφος και όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι 5 αεροπειρατές εγκατέλειψαν το αεροσκάφος που είχαν καταλαβει, παρεδωσαν τα οπλα τους σε Αφγανους αξιωματικους του κινηματος Ταλεμπαν και εφυγαν  μαζί με τους 3 απελευθερωθέντες προς άγνωστη κατεύθυνση.

Κίνδυνος καταστροφής της θάλασσας του Μαρμαρά από πετρελαιοκηλίδα
Οι εκατοντάδες τόνοι πετρελαίου που έχουν διαρεύσει από Ρωσικό τάνκερ στην θάλασσα του Μαρμαρά άρχισαν να φτάνουν στις ακτές παρά τις προσπάθειες περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας.Το Ρωσικό πετρελαιοφόρο έσπασε κόπηκε στα δύο κατά την διάρκεια θαλασσοταραχής την περασμένη Τετάρτη. Ο ναταποκριτής του BBC στην Άγκυρα μεταδίδει ότι η διαρροή πετρελαίου έχει προκαλέσει ζημιές στην πανίδα της περιοχής και εάν ο άνεμος αλλάξει κατεύθυνση υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί όλη η περιοχή της θάλασσάς του Μαρμαρά.

Ο Παναμάς ανέλαβε μετά από 100 χρόνια τον έλεγχο της διώρυγας
Ο Παναμάς ανέλαβε τον έλεγχο της διώρυγάς του, τερματίζοντας έτσι ένα αιώνα περίπου Αμερικανικής επικυριαρχίας στον στρατηγικής σημασίας δίαυλο. Σε τελετή που παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν τα έγγραφα με τα οποία μεταβιβάζεται η Διώρυγα του Παναμά στην κυβέρνηση της προέδρου Μιρέγια Μοσκόσο.

Επεκτείνονται οι συγκρούσεις στην Ινδονησία
Οι αρχές της Ινδονησίας λένε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στις Μολούκες νήσους επεκτάθηκαν και  στην μεγαλύτερη νήσο Σεράμ. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας των συμπλοκών μεταξύ των αντιτιθέμενων θρησκευτικών ομάδων. Στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι για αρκετές ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας διεξήχθησαν συγκρούσεις και στην πρωτεύουσα των Μολούκων νήσων Άμπον.

Ο πλανήτης υποδέχεται την νέα Χιλιετία
Τα νήσια Τσάταμ και Κιριμπάς στον Νότιο Ειρηνικό ήταν τα πρώτα στο κόσμο που γιόρτασαν σήμερα την άφιξη της νεας χρονιας με παραδοσιακούς χορούς στις κοραλλιογενείς τους ακτές. Αλλά η πλέον μεγαλειώδης γιορτή μέχρι αυτή την στιγμή έγινε στην μεγαλύτερη Αυστραλιανή πόλη,  το Σίντνεϋ, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος συγκεντρώθηκε στο λιμάνι για να απολαύσει ένα εκπληκτικό υπερθέαμα πυροτεχνημάτων που κράτησε μισή ώρα. Τύμπανα και καμπάνες ήχησαν σε ναούς σε ολόκληρη την Κίνα και χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στο Σινικό Τείχος που φωτίστηκε από εκατοντάδες τεράστιους πυρσούς σε μια ολονύχτια εκδήλωση για την ειρήνη. Aς πάμε και στις πρωτιές: Ο πρώτος γάμος της νέας χιλιετίας έγινε στα νησιά Τσάταμ, ενώ το πρώτο μωρό του Μιλένιουμ γεννήθηκε στην Νεοζηλανδική πρωτεύουσα Όκλαντ, ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.