Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Πανηγυρίζει η, μέχρι σήμερα, αντιπολίτευση στην Κροατία
Πανηγυρίζει η, μέχρι σήμερα, αντιπολίτευση στην Κροατία




04/01/2000 (14:30)

Συντριπτική ήττα των εθνικιστών στην Τσετσενία
Συντριπτική ήττα υπέστη το  εθνικιστικό κόμμα που κυβερνησε την Κροατία από το 1991 στις χθεσινες κοινοβουλευτικές εκλογές στην  χώρα αυτή. Με τις περισσότερες ψήφους καταμετρημένες η Κροατική Δημοκρατική Ένωση, το κόμμα του Φράνιο Τούτσμαν, ο οποίος βρήκε το θάνατο από την επάρατη νόσο τον προηγούμενο μήνα, βρίσκεται πίσω από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση σε εννέα από τις δέκα εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στο Ζάγκρεμπ, το αποτέλεσμα θα έχει συνέπεις για την ευρύτερη Βαλκανική καθώς πολλοί από τους εκατό  περίπου  χιλιάδες σερβο-κροάτες οι οποίοι ζουν έξω από την Κροατία θα το εκλάβουν ως ένδειξη ότι μπορούν πλέον να επιστρέψουν. Ο ανταποκριτής μας προσθέτει ότι η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στην Βοσνία είναι πιθανό να ενισχυθεί από την ήττα των Κροατών εθνικιστών.

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Τσετσενία
Ο ρωσικός στρατός λέει ότι συνεχίζει να συναντά σθεναρή αντίσταση από τσετσένους αντάρτες στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι και στις ορεινές περιοχές στα νότια της αποσχισθείσας δημοκρατίας. Τσετσένος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι αντάρτες διατηρούν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Γκρόζνι και επανέλαβε ότι οι Τσετσένοι επανακατέλαβαν τέσσερα χωριά στα νοτιοδυτικά της πόλης με σκοπό να διατηρησουν ανοικτό διάδρομο για τον ανεφοδιασμό  των ανταρτών στην τσετσενική πρωτεύουσα. Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι οι τσετσενικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από ένα από τα χωριά. Πάντως ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι τσετσένοι επιτέθηκαν στα χωριά αλλά απωθήθηκαν.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες
Δεύτερη μέρα σήμερα του τελευταίου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αναμένεται να γίνουν νέες προσάθειες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη των συνομιλιών χθες εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσκολίες. Οι δύο πλευρές διεφώνησαν για το αν το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η αποχώρηση των Ισραηλινών από τα υψώματα Γκολάν όπως επιθυμούν οι Σύριοι, ή τα θέματα ασφαλείας που ζητούν να λυθούν πρώτα οι ισραηλινοί. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ θα διαμεσολαβήσει σήμερα ώστε να σημειώσουν κάποια πρόοδο οι δύο πλευρές. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έφτασαν σε συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ένα επιπλέον πέντε τοις εκατό της Δυτικής Οχθης. Μετά από επτά εβδομάδες συνομιλιών, οι Παλαιστίνιοι λένε τώρα ότι η αποχώρηση θα λάβει χώρα μέσα στις επόμενες σαρανταοκτώ ώρες.

Κηδεύθηκαν στην Αιγυπτο τα θύματα των ταραχών της Κυριακής
Στην νότια Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία είκοσι χριστιανών που βρήκαν το θάνατο κατά την διάρκεια συγκρούσεων με μουσουλμάνους συμπατριώτες τους την Κυριακή. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν και πολλά μαγαζιά και σπίτια χριστιανών κάηκαν και λεηλατήθηκαν. Οι αρχές της Αιγύπτου έχουν αποστείλει στην περιοχή ομάδα για να ερευνήσει πως μία κατά τα φαινόμενα ασήμαντη οικονομική διαφωνία μεταξύ ενός χριστιανού και ενός μουσυολμάνου εμπόρου εξελίχθηκε στις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων για δεκαετίες στην Αίγυπτο.

Νέες συγκρούσεις στις Μολούκες  Νήσους
Στα νησιά Μολουκες  της Ινδονησίας, η αστυνομία λέει ότι σημειώνονται νέες συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο νησί Σεράμ, βόρεια της επαρχιακής πρωτεύουσας Αμπόν. Εκατοντάδες στρατιώτες είχαν αποσταλεί στην περιοχή για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν το ξέσπασμα βίας. Χθες στο νησί Τερνάτε βρήκαν το θάνατο πέντε άτομα.
 

 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.