Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

σήμερα η τελική απόφαση γιά τη νέα κυβέρνηση στην Αυστρία
σήμερα η τελική απόφαση γιά τη νέα κυβέρνηση στην Αυστρία
(3/2/2000 0800 GMT)

Σήμερα η απόφαση γιά την συμμετοχή Χάϊντερ στην κυβέρνηση
O πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ  πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα άν συμφωνεί με τη συμμετοχή  του Κόμματος της Ελευθέριας - που εκπροσωπεί την άκρα δεξιά -  σε κυβέρνηση συνασπισμού . Ο πρόεδρος Κλέστιλ θα συναντηθεί με τους ηγέτες του Κόμματος της Ελευθερίας και του Λαικού Κόμματος γιά να τους κοινοποιήσει την απόφασή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Αυστριακός πρόεδρος θα ήθελε οι κύριοι Σούσελ και Χάιντερ να δεσμευθούν ότι θα σεβασθούν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Οι χώρες μέλη της ΕΕ  έχουν απειλήσει  με διακοπή των πολιτικών δεσμών , ενώ το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να ανακαλέσει τον πρέσβη του στη Βιέννη άν τελικά υλοποιηθεί η συμφωνία γιά το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπιμού με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς . Θα είναι η πρώτη φορά από τη ναζιστική περίοδο που ένα κόμμα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Χθες περίπου 15 χιλιάδες άτομα πραγματοποίσαν διαδήλωση στην αυστριακή πρωτεύουσα κατά της συμφωνίας γιά το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Λαικού Κόμματος και του Κόμματος της Ελευθερίας .

Επίσκεψη Τζέμ στην Αθήνα
Το πακέτο των προτάσεων του για ανάπτυξη οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο είναι αποφασισμένος να θέσει εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ενώ θα επιδιώξει να αποφύγει κάθε συζήτηση για το Κυπριακό , εκτιμούν οι παρατηρητές .

Εμμένει στις απαιτήσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς
Σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες γιά το Κυπριακό, που διεξάγονται στη Γενεύη. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπογράμμισε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν τίθεται θέμα που να αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα του Κυπριακού Κράτους "Στόχος των διαπραγματεύσεων δεν είναι η δημιουργία νέου Κυπριακού Κράτους , αλλά η τροποποίηση του υπάρχοντος Συντάγματος", είπε ο κ. Κληρίδης. Αυτά μετά τις δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς που υπογράμμισε  ότι  "δεν είναι δυνατό να γίνουν σοβαρές συνομιλίες εφόσον δεν αναγνωρισθεί διεθνώς η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" - όπως αποκαλεί η τουρκοκυπριακή δίοικηση το κατεχόμενο τμήμα του νησιού .

Περισσότερη πίεση στην Αγκυρα ζητεί ο κ. Κυπριανού
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού , επέκρινε , εμμέσως πλην σαφώς,  την Ελληνική κυβέρνηση ότιι δεν ασκεί αρκετές πιέσεις στην Αγκυρα, ώστε αυτή να αλλάξει στάση στο Κυπριακό. Ο κ. Κυπριανού, που βρίσκεταισ το Λονδίνο, σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, εκτιμά ότι ο διακοινοτικός διάλογος οδηγείταισε αδιέξοδο αν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία. Ο κ. Κυπριανού επισημαίνει επίσης πως έφθασε η ώρα η Αθήνα και η Λευκωσία να επανεξετάσουν τν στρατηγική τους με στόχο μια καλύτερη και πιό πειστική παρουσίαση των θέσεών τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνομιλίες γιά τη Βόρειο Ιρλανδία
Κρίσιμες συνομιλίες έχουν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Ιρλανδίας , Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν , σε μία ύστατη προσπάθεια να συνεχισθεί το έργο της τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία . Το σημαντικότερο κόμμα των προτεσταντών που συμμετέχει στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένο να αποσυρθεί εφόσον δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος  όσον αφορά την παράδοση του οπλισμού του ΙΡΑ .

Συνεχίζονται οι μάχες στο Γκρόζνυ
Πληροφορίες από την Τσετσενία αναφέρουν ότι σφοδρές μάχες σημειώνονται μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και Τσετσένων ανταρτών στις ορεινές περιοχές νότια του Γκρόζνι . Και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι λόγω των συγκρούσεων ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος . Παράλληλα οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν και μέσα στο Γκρόζνι , ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τους Τσετσένους αντάρτες που λένε ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν την πόλη.

Προσπάθειες στο Μεσανατολικό
O Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος συναντήθηκε με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ στα πλάισια την αποστολής του γιά την άρση του αδιεξόδου που αφορά την ειρηνευτική διαδικασία γιά τη Μέση Ανατολή . Αργότερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ θα έχει συνομιλίες με τον κ. Αραφάτ γιά τους εβραϊκούς οικισμούς και γιά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ .
 .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.