Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο αυστριακός πρόεδρος Κλέντιλ με τον ακροδεξιό ηγέτη Γ. Χάιντερ
Ο αυστριακός πρόεδρος Κλέντιλ με τον ακροδεξιό ηγέτη Γ. Χάιντερ
(3/2/2000 1430 GMT)

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ακροδεξιών και συντηρητικών στην Αυστρία
Ο ηγέτης του  αυστριακού ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας υπέγραψε συμφωνία με την ηγεσία του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος η οποία εγκυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες στην Αυστρία. Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του αυστριακού προέδρου και συνοδεύει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Σύμφωνα πάντως με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο πρόεδρος δεν έχει ακόμα εγκρίνει την κυβέρνηση συνασπισμού καθώς επιθυμεί να μελετήσει πρώτα το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν τα δύο κόμματα.  Η προοπτική  της συμμετοχής των ακροδεξιών  στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας.

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο θα θέσει εκ νέου ο Τζεμ στην Αθήνα
Το πακέτο των προτάσεων του για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Αιγαίο είναι αποφασισμένος να θέσει εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο κ. Τζεμ αναμένεται να  αποφύγει κάθε συζήτηση για το Κυπριακό .Πάντως, ο κύριος Τζεμ εξέφρασε ήδη την ανησυχία του για τις χθεσινές δηλώσεις Κληρίδη, ότι "δεν είναι διαπραγματεύσιμο το θέμα της κυριαρχίας" και πως "στόχος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη δεν είναι η δημιουργία ενός νέου κυπριακού κράτους, αλλά η τροποποίηση του υφισταμένου Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας" και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Νέα κρίση αντιμετωπίζει η ειρηνευτική διαδικασία στην Β. Ιρλανδία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλαιρ  θα έχει σήμερα έκτακτες συνομιλίες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχέρν σε μία προσπάθεια για την διάσωση της ειηρνευτικής διαδικασίας στην Βόρεια Ιρλανδία. Αιτία για την κρίση είναι η άρνηση του ΙΡΑ, να αρχίσει την παράδοση των όπλων και αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, είναι πιθανό να διαλυθεί το νέο εκτελεστικό όργανό της επαρχίας και να αναλάβει ξανά το Λονδίνο την ευθύνη για την διακυβέρνησή της.

Αυξήσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κύριο επιτόκιο κατά 0,25 τοις εκατό, στο 3,25%. Η αύξηση έρχεται μετά την τελευταία πτώση της αξίας του Ευρώ,  το οποίο έχει χάσει το 16%  της αξίας του από την υιοθέτησή του τον προηγούμενο χρόνο. Η αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολλαρίου έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η τράπεζα ελπίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Τσετσενία
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό οι τσετσένοι αντάρτες εδραιώνουν τις δυνάμεις τους σε μία νέα βάση στις ορεινές περιοχές της Νοτίου Τσετσενίας μετά την αποχώρησή τους από την πρωτεύουσα Γκρόζνι.  Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC, εάν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, τότε επιβεβαιώνεται ότι η σύγκρουση εισέρχεται σε μία νέα φάση, αυτή του ανταρτοπολεμου στα ορεινά. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν την κυριαρχία τους στο Γκρόζνι.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μπάρακ-Αραφάτ
Δεν έφερε αποτέλεσμα η σημερινή συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού  Εχούντ Μπάρακ και του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ για το θέμα της περαιτέρω αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική 'Οχθη. Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας πλαισίου για την τελική ειρηνευτική συμφωνία λήγει σε δέκα ημέρες αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σημειώνεται πρόοδος.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.