Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC


Στις 9 Απριλίου οι εκλογές για τη νέα Βουλή

(4/2/2000 1530 GMT)

Την άνοδο του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ αμέσως μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ. Η Ελλάδα -προσθέτει το Ρόιτερ- ήταν η μόνη χώρα που έμεινε έξω από την ΟΝΕ, διότι δεν πληρούσε τα κριτήρια σύγκλισης, τον τελευταίο όμως χρόνο έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο. Το Ασοσιέτεντ Πρες αναφέρει, ότι ο λόγος της προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι πως ο Κώστας Σημίτης θέλει να εκμεταλλευθεί τα άνευ προηγουμένου -όπως τα χαρακτηρίζει το πρακτορείο- οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδος, που την έφεραν στο κατώφλι της ΟΝΕ.

Όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο θα είναι για την ελληνική οικονομία. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ο οικονομολόγος Ρικάρντο Μπαρμπιέρι, στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, της Morgan Stanley Dean Witter. Έκθεση της τράπεζας αναφέρει ότι ο ελληνικός πληθωρισμός θα μειωθεί σύντομα έτσι ώστε να εγκριθεί τον Ιούνιο η ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ.

Ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας ενώπιον του προέδρου της χώρας Τόμας Κλέστιλ σε τελετή στο προεδρικό μέγαρο στη Βιέννη. Έξω από το κτήριο πλήθος συγκεντρωμένων πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας του Γιοργκ Χάιντερ. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Τη θέση του καγκελαρίου ανέλαβε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σούσελ, ενώ ο ίδιος ο κ. Χάιντερ δεν θα αναλάβει κυβερνητική θέση. Μέλη του κόμματός του όμως θα αναλάβουν την αντικαγκελαρία καθώς και σημαντικά υπουργεία, συγκεκριμένα το Οικονομικών, το Αμύνης, το Δικαιοσύνης και το Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εταίροι της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδουν εν τω μεταξύ να λάβουν μέτρα για την πολιτική απομόνωση της νέας κυβέρνησης της χώρας. Η πορτογαλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι διακυβεύονται οι αρχές επί των οποίων βασίζεται ο πολιτισμός, ενώ η κυβέρνηση της Γερμανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αντιστραφεί το ιστορικό λάθος, όπως χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Κόμματος Ελευθερίας στην αυστριακή κυβέρνηση. Εξ άλλου, το Ισραήλ ανεκάλεσε τον πρεσβευτή του στη Βιέννη, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθές ενώπιον της ανόδου της εξτρεμιστικής άκρας δεξιάς, ιδίως σε χώρες που έπαιξαν ρόλο στη γενοκτονία των Εβραίων. Ανησυχία εξέφρασαν ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο, ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέντερ απηύθυνε την προειδοποίηση ότι άνοδος της άκρας δεξιάς θα μπορούσε να σημειωθεί και στη χώρα του.

Για την κατάρτιση κοινού προγράμματος εργάζονται οι ηγέτες των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης στη σύνοδό τους που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη. Τα κυριότερα ζητήματα της ημερησίας διατάξεως αφορούν την πολιτική στους τομείς της απασχόλησης, της νέας τεχνολογίας και της μετανάστευσης. Όπως έγινε γνωστό, δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα των πολιτικών εξελίξεων στην Αυστρία και της συμμετοχής του Κόμματος Ελευθερίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη εκτιμά, ότι οι αντιπροσωπείες που μετέχουν στη διάσκεψη θα φροντίσουν να αποστασιοποιηθούν από τη διαμορφούμενη κατάσταση στην Αυστρία.

Την πρόθεσή της να αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από την Τσετσενία ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες επιτυχίες της στο θέατρο των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές αντάρτες. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός έκανε γνωστό ότι ύψωσε τη ρωσική σημαία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνι.

Έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Γάλλος διοικητής του τομέα του βορείου Κοσσυφοπεδίου προς τους κατοίκους της περιοχής, ύστερα από σειρά βίαιων επεισοδίων στην πόλη Μίτροβίτσα. Πολλά άτομα τραυματίσθηκαν, όταν άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδες σε δύο πολυσύχναστα σερβικά καφενεία.

Το διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Mannesmann ενέκρινε σήμερα την εξαγορά της εταιρείας από τον βρετανοαμερικανικό όμιλο κινητής τηλεφωνίας Vodafone - Airtouch. Η συμφωνία που επετεύχθη ύστερα από μία διελκυστίνδα δύο και πλέον μηνών οδηγεί στη μεγαλύτερη συγχώνευση επιχειρήσεων στην ιστορία, αφού αν εγκριθεί από τους μετόχους της Mannesmann, θα προκύψει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση άνω των τριακοσίων δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.