Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

 

Η πορεία του αφγανικού Μπόιγκ, που κρατούν αεροπειρατές στη Βρετανία
Η πορεία του αφγανικού Μπόιγκ, που κρατούν αεροπειρατές στη Βρετανία

(7/2/2000 0900 GMT)

Διαπραγματεύσεις με τους αφγανούς αεροπειρατές στο βρετανικό αεροδρόμιο Στάνστεντ
Η βρετανική αστυνομία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές του αφγανικού αεροσκάφους, που προσγειώθηκε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο του Στάνστετ κοντά στο Λονδίνο. Στο Μπόινγκ πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι περισσότεροι απο 160 άνθρωποι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αεροπειρατές ζητούν την απελευθέρωση αφγανού ηγέτη της αντιπολίτευσης τον οποίον κρατούν οι αρχές των Ταλιμπάν. Το αεροπλάνο κατελήφθη στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση. Αφού προσγειώθηκε δύο φορές στην κεντρική Ασία, κατευθύνθηκε προς τη Μόσχα, όπου οι αρχές παρείχαν στους αεροπειρατές τρόφιμα και καύσιμα, ως αντάλλαγμα για δέκα ομήρους. Πλησιάζοντας στη συνέχεια προς τον βρετανικό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος έλαβε την εντολή να προσγειωθεί στο Στάνστετ, το αεροδρόμιο που έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίζει ανάλογα περιστατικά. Η πολιτική των αρχών είναι να μην επιτρέπεται η αναχώρηση των αεροπλάνων, στα οποία έχει γίνει αεροπειρατεία απο το αεροδρόμιο.

Διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Χάιντερ στο Βερολίνο
Ο ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς, ο Γιόργκ Χάιντερ, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, απο την μέρα που το κόμμα του ανέλαβε καθήκοντα στα πλαίσια του κυβερνητικού συνασπισμού. Στην επίσκεψη Χάιντερ στο Βερολίνο αντέδρασαν με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκατοντάδες διαδηλωτές. Καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει τους διαδηλωτές, ο ίδιος ο Γιόργκ Χάιντερ έδινε τηλεοπτική συνέντευξη, κατά την οποία -όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC- ο Χάιντερ σκόπευε να δείξει ότι δεν είναι οπαδός του ναζισμού, κάτι για το οποίο κατηγορείται. Ο ανταποκριτής του BBC πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αγνόησε την επίσκεψη Χάιντερ.

Κλιμακώνεται η βία στο Κοσσυφοπέδιο
Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανόφωνους να απομονώσουν τους εξτρεμιστές που ευθύνονται για την κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών στην επαρχία. Ο κύριος Κουσνέρ έκανε τις δηλώσεις στην μοιρασμένη πόλη της Μιτροβίτσα, όπου την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι. Λόγω της έντασης, η γαλική δύναμη στην πόλη έχει ενισχυθεί με 150 στρατιώτες.

Ρωσικό πετρελαιοφόρο μετέφερε παράνομα ιρακινό πετρέλαιο, λένε οι Αμερικανοί
Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, δήλωσε ότι το ρωσικό πετρελαιοφόρο που κατελήφθη απο τους αμερικανούς στον Περσικό Κόλπο, μετέφερε ιρακινό πετρέλαιο, κατά παράβαση του εμπάρκο που έχει επιβληθεί στη Βαγδάτη απο τα Ηνωμένα Εθνη. Το πλοίο έχει προσαράξει σε λιμάνι του Ομάν, όπου αναμένεται να ξεφορτωθεί το πετρέλαιο που μεταφέρει. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι το περιστατικό έχει οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας. Η Ρωσία ζητά να επιτραπεί η αναχώρηση του πλοίου και του πληρώματος.

Η Τάργια Χαλόνεν πρωθυπουργός της Φιλανδίας
Στη Φιλανδία, η υπουργός Εξωτερικών Τάργια Χαλόνεν, είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας της που εξελέγει στο αξίωμα του Προέδρου. Η κυρία Χαλόνεν κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό  51%, υπερισχύοντας του συντηρητικού αντιπάλου της Esko Aho. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους ήταν μόλις τρείς ποσοστιαίες μονάδες. Η νέα πρόεδρος της Φινλανδίας  δήλωσε την ικανοποίηση της γιατί με την νίκη της ανοίγει  ο δρόμος για μεγαλύτερη ισότητα των δύο φύλων, παρότι, όπως είπε, πρέπει ακόμη να γίνουν σημαντικά βήματα.

'Ολες οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν την βομβιστική επίθεση στην Βόρειο Ιρλανδία
Στη Βόρειο Ιρλανδία, πολιτικοί απο ολόκληρο το πολιτικό φάσμα καταδίκασαν την χθεσινή βομβιστική επίθεση στην πόλη Irvinestown, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε αποσχισθείσα ομάδα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, που αποκαλείται 'Οι Συνεχιστές του ΙΡΑ'. Κανείς δεν τραυματίστηκε απο την έκρηξη σε ξενοδοχείο της πόλης, καθώς με τηλεφώνημα του, άγνωστος που είπε ότι ανήκει στην ομάδα,  προειδοποίησε για την επίθεση και έτσι εκκενώθηκε εγκαίρως το κτίριο. Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπέλφαστ μεταδίδει ότι η επίθεση επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση την επίσημη ηγεσία του Δημοκρατικού κινήματος, που ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις επειδή δεν έχει επιτευχθεί ο αφοπλισμός του ΙΡΑ.

Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σήμερα στην Κροατία
Στην Κροατία πραγματοποιείται σήμερα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, που θα αναδείξει τον διάδοχο του εκλειπόντος Φράνιο Τούτζμαν. Δύο υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα - ο Στίπε Μέσιτς και ο Ντράζεν Μπούτισα. Και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται απο τον κεντρο-αριστερό συνασπισμό, που κέρδισε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές απο την εθνικιστική Δημοκρατική Ενωση του Τούτζμαν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται ο Μέσιτς, αλλά η διαφορά με τον Μπούτισα είναι πολύ μικρή. Και οι δύο πολιτικοί έχουν φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Επίσημα υποψήφια για τη Γερουσία η Χίλαρυ Κλίντον
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη κύρια, Χίλαρυ Κλίντον, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα της για την Γερουσία. Η κυρία Κλίντον θα είναι υποψήφια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η ανακοίνωση έγινε απο την ίδια, στο New York State University, έχοντας δίπλα της τον σύζυγο της και την κόρη της. Η κυρία Κλίντον είναι η πρώτη σύζυγος εν ενεργεία προέδρου που θέτει υποψηφιότητα για πολιτικό αξίωμα. Με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της, η προεκλογική εκστρατεία της πρώτης κυρίας μπαίνει σε πλήρη τροχιά. Αντίπαλος της θα είναι ο ρεπουμπλικανός νυν δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν αυτή τη στιγμή μικρό προβάδισμα.

Νέα πρωτοβουλία κατά της επιστροφής Πινοσέτ στη Χιλή
Πρωτοβουλία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίας ηγείται η Διεθνής Αμνηστεία, θα συντονίσει σήμερα τη δράση της με το Βέλγιο, σε μια νέα προσπάθεια να εμποδιστεί η επιστροφή του χιλιανού πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ στη χώρα του. Η πρωτοβουλία θα κάνει ένσταση κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία, ιατρική έκθεση για την κατάσταση της υγείας του Πινοσέτ -βάση της οποίας αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δίκη- παραμένει απόρρητη.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.