Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

 

Στο αεροδρόμιο Στάνστεντ το αφγανικό αεροσκάφος
Στο αεροδρόμιο Στάνστεντ το αφγανικό αεροσκάφος

(7/2/2000 1845 GMT)

Διαπραγματεύσεις με τους αφγανούς αεροπειρατές στο βρετανικό αεροδρόμιο Στάνστεντ - Τουλάχιστον 160 όμηροι
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές του Ταλεμπάν στο Αφχανιστάν καθώς και με κυβερνήσεις άλλων χωρών σχετικά με την αεροπειρατία στο αφγανικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ κοντά στο Λονδίνο. Οι αεροπειρατές άφισαν σήμερα ελεύθερους οκτώ από τους 160 ομήρους. Η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Δεν είναι ακόμη σαφή τα αιτήματα τους, όμως ο ηγέτης του Ταλεμπάν Μωχάμεντ Όμαρ απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τους αεροπειρατές και επέρριψε τις ευθύνες στην αντιπολίτευση. Το αεροπλάνο καταλήφθη στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση. Αφού προσγειώθηκε δύο φορές στην κεντρική Ασία, μετά κατευθύνθηκε προς τη Μόσχα, όπου οι αρχές παρείχαν στους αεροπειρατές τρόφιμα και καύσιμα, ως αντάλλαγμα για δέκα ομήρους. Πλησιάζοντας στη συνέχεια προς τον βρετανικό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος έλαβε την εντολή να προσγειωθεί στο Στάνστεντ, το αεροδρόμιο που έχει οριστεί για να αντιμετωπίζει αντίστοιχες περιπτώσεις. Η πολιτική των αρχών είναι να μην επιτρέπεται η αναχώρηση των αεροπλάνων, στα οποία έχει γίνει αεροπειρατεία απο το αεροδρόμιο.

Ο ρωσικός στρατός λέει ότι κατάφερε νέα πλήγματα στους Τσετσένους αντάρτες
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό οι δυνάμεις του σκότωσαν το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες αντάρτες που είχαν καταφύγει μετά την πτώση της πρωτεύουσας, Γκρόσνυ, σε χωριά νοτιοδυτικά της πόλης προσπαθώντας να φτάσουν στις ορεινές περιοχές όπου βρίσκονται οι κύριες δυνάμεις των Τσετσένων.

Νέες κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων απο τους Ρώσους στο Γκρόσνυ
Νέες πληροφορίες αναφέρουν δολοφονίες κατοίκων της τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόσνυ απο Ρώσους στρατιώτες. Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μεταδίδει ότι μια γυναίκα που βρίσκεται σε νοσοκομείο της Ινγκουσετίας, δήλωσε ότι είδε να δολοφονούν μπροστά της δύο άλλες γυναίκες, ενώ η ίδια γλύτωσε όταν προσποιήθηκε πως είναι νεκρή. Εξάλλου, η οργάνωση Human Rights Watch δήλωσε ότι έχει συλλέξει πληροφορίες για 22 δολοφονίες πολιτών σε περιοχή του Γκρόσνυ.

Ο Γιόργκ Χάιντερ προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους γιά την νέα κυβέρνηση της Αυστρίας
Ο ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς, ο Γιόργκ Χάιντερ, συνεχίζει τις προσπάθειες γιά να καθησυχάσει τους φόβους γιά τις προθέσεις του κόμματος του που μετέχει στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βιέννης. Σε συνέντευξη τύπου ο κύριος Χάϊντερ είπε ότι θα ήταν σφάλμα εάν η Αυστρία χρησιμοποιούσε στην Ευρωπαϊκη Ένωση το βέτο της σε αντίποινα γιά τις πολιτικές κυρώσεις που έλαβε εναντίον της η Κοινότητα. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν λόγω της συμμετοχής του κόμματος της Ελευθερίας του κυρίου Χάϊντερ στην αυστριακή κυβέρνηση.

Στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιήσει η K-FOR στο Κοσσυφοπέδιο
Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η K-FOR , θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στρατιωτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Κοσσυφοπέδιο στόχος των ασκήσεων είναι να υπογραμμιστεί η ετοιμότητα της ειρηνευτικής δύναμης και να προειδοποιηθούν οι Σέρβοι και οι Αλβανόφωνοι να μην επιχειρήσουν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Νωρίτερα ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, είχε καλέσει τις δύο κοινότητες να απομονώσουν τους εξτρεμιστές που ευθύνονται για την κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών στην επαρχία. Ο κύριος Κουσνέρ έκανε τις δηλώσεις στην μοιρασμένη πόλη της Μιτροβίτσα, όπου την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Δεν είναι δυνατός ο ουσιαστικός διάλογος με τους Ισραηλινούς, λένε οι Παλαιστίνιοι
Οι Παλαιστίνιοι προειδοποήσαν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι ουσιαστικές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς εάν το Ισραήλ δεν αποσαφηνήσει πως σκοπεύει να προχωρήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Ανώτερος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής είπε στο BBC ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει υποβάλλει συγκεκριμμένα ερωτήματα στους Ισραηλινούς και αναμένει τις απαντήσεις τους.

Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σήμερα στην Κροατία
Στην Κροατία πραγματοποιείται σήμερα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, που θα αναδείξει τον διάδοχο του εκλειπόντος Φράνιο Τούτζμαν. Δύο υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα - ο Στίπε Μέσιτς και ο Ντράζεν Μπούτισα. Και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από τον κεντρο-αριστερό συνασπισμό, που κέρδισε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές από την εθνικιστική Δημοκρατική Ενωση του Τούτζμαν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται ο Μέσιτς, αλλά η διαφορά με τον Μπούτισα είναι πολύ μικρή. Και οι δύο πολιτικοί έχουν φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και έχουν υποσχεθεί να περιορίσουν τις προεδρικές εξουσίες.

Εικοσιτέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Αγκόλα
Η κυβέρνηση της Αγκόλα ανακοίνωσε ότι εικοσιτέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω απο τριάντα τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση που δέχθηκε χθες η πόλη Σάντα Κλάρα στα σύνορα με την Ναμίμπια. Η κυβέρνηση επέρριψε τις ευθύνες στους αντάρτες της Ουνιτά.

Πολυεθνική η ομάδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στους Ολυμπιακούς
Γιά πρώτη φορά η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν στο Σύντνεϋ της Αυστραλίας, με μία πολυεθνική ομάδα στην οποία θα μετέχουν Μουσουλμάνοι, Κροάτες και Σέρβοι αθλητές. Η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε ότι προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Νέα πρωτοβουλία κατά της επιστροφής Πινοσέτ στη Χιλή
Πρωτοβουλία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίας ηγείται η Διεθνής Αμνηστεία, θα συντονίσει σήμερα τη δράση της με το Βέλγιο, σε μια νέα προσπάθεια να εμποδιστεί η επιστροφή του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ στη χώρα του. Η πρωτοβουλία θα κάνει ένσταση κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία, ιατρική έκθεση γιά την κατάσταση της υγείας του Πινοσέτ -βάση της οποίας αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δίκη- παραμένει απόρρητη.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός του Μπιλ Κλίντον
Ο πρόεδρος Κλίντον απεκάλυψε τον τελευταίο προϋπολογισμό της θητείας του. Προτείνει αύξηση των δημοσιών δαπανών γιά την παιδεία και την υγεία κατά 2% - η αύξηση θα καλυφθεί από το πλεόνασμα στον κρατικό ιισοζύγιο πληρωμών. Οι Ρεπουμπλικάνοι που θέλουν μείωση των φόρων είπαν ότι θα καταψηφίσουν τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.