Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς
Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς

(09/02/2000, 16:30 GMT)

Συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν οι Βρυξέλλες
Την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή ομάδα που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, όπως είπαν στον ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες. Σε συνέντευξη τύπου, χθες, ο επίτροπος, που είναι αρμόδιος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκύντερ Φερχόιγκεν έκανε λόγο για ελπίδες σχετικά με την επίλυση του Κυπριακου. Πάντως η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά.

Αγωνία για την έκβαση της αεροπειρατίας στο Λονδίνο
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι απεκατέστησε την επικοινωνία με τους αεροπειρατές του αφγανικού αερπλάνου που προσγειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Στάντσεντ κοντά στο Λονδίνο. Οι διαπραγματεύεσεις είχαν διακοπεί μετά την απόδραση, χθες την νύχτα του κυβερνήτη και τρειών μελών του πληρώματος που πήδηξαν από παράθυρο του πιλοτηρίου. Οι βρετανικές αρχές έστειλαν και σήμερα τρόφιμα για τους 150 ομήρους, ανάμεσα στους οποίους είναι και 21 παιδιά. Τα κίνητρα των αεροπειρατών παραμένουν ασαφή. Μέχρις στιγμής έχουν ζητήσει μόνο τρόφιμα, φάρμακα και καθαρές τουαλέτες.

Καμμένη γη ο Λίβανος αν συνεχιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του βόρειου Ισραήλ
Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Δαϋίδ Λέβυ είπε ότι ο Λίβανος θα γίνει καμμένη γη αν η Χεζμπολάχ εκτοξεύσει ρουκέτες από τα εδάφη του κατά του βόρειου Ισραήλ. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε και χθες την νύχτα στόχους στο Νότιο Λίβανο - κύριος στόχος, αυτή τη φορά ήταν κέντρο επικοινωνίας της ανταρτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ την οποία το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνη γιά τον θάνατο 6 στρατιωτών του τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τις ισραηλινές επιθέσεις καταδίκασαν η Συρία και ο Λίβανος ενώ το Παρίσι, η Δαμασκός και η Γουάσινγκτων ζήτησαν την έκτακτη συνάντηση της ομάδας έπαφης για το Μεσανατολικό για την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της Αυστρίας
Τις προγραμματικές δηλώσεις της ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως στη Βουλή η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία, στην οποία συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας του Γιοργκ Χάιντερ. Ο νέος Καγκελλάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ είπε ότι είναι υπερβολικές και αδικαιολόγητες οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας. Ο κύριος Σούσελ είπε επίσης ότι η Αυστρία παραμένει πιστή στην ίδεα της διεύρυνσης της Κοινότητας παρά το γεγονός ότι οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηγούνται της εκστρατείας γιά την διπλωματική απομόνωση της. Το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και μέτρα γιά την πάταξη της εγκληματικότητας και την παράνομης μετανάστευσης.

Προειδοποίηση της Κομισιόν προς τις υποψήφιες γιά ένταξη στην Κοινότητα χώρες
Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την διεύρυνηση της Κοινότητας, Γκύντερ Φερχόυγκεν, προειδοποίησε τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες ότι η Κοινότητα θα σταματήσει αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εάν σε οποιαδήποτε υποψήφια χώρα ανέλθει στην εξουσία λαϊκιστικό ή εθνικιστικό κόμμα οπώς το κόμμα της Ελευθερίας που μετέχει στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας.

Το κόμμα των Κούρδων Εργατών τερματίζει τον ένοπλο αγώνα
Το Κόμμα των Κούρδων Εργατών του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επιβεβαίωσε ότι τερματίζει τον δεκαπενταετή ένοπλο αγώνα γιά ανεξαρτησία από την Τουρκία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται γιά τα δικαιώματα των Κούρδων με πολιτικά και δημοκρατικά μέσα. Το Πε Κα Κα κατέστρωσε σχέδιο 7 σημείων γιά την μεταμόρφωση του σε πολιτική οργάνωση η οποία θα μπορεί να διαπραγματευθεί με την Τουρκία. Ανάμεσα στις αλλαγές είναι και η αφαίρεση από το όνομα της οργάνωση της λέξης Κουρδιστάν. Ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία μεταδίδει ότι ορισμένοι διοικητές μονάδων του Πε Κα Κα αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους και μερικοί άλλοι απεχώρησαν από την οργάνωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε εξέλιξη η τελευταία φάση των ρωσικών επιχειρήσεων στη Τσετσενία
Ρώσοι αξιωματικοί στη Τσετσενία δήλωσαν ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις γιά την εξουδετέρωση των τελευταίων ορεινών βάσεων των ανταρτών νοτίως του Γκρόζνι. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί και οι Ρώσοι λένε ότι έχουν παγιδεύσει 3 χιλιάδες αντάρτες σε χαράδρα. Και οι δύο πλευρές είπαν ότι συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στα χωριά γύρω από το Γκρόζνι.

Νίκη του Τζωρτζ Μπους τζούνιορ στη Ντελαγουέρ
O Τζωρτζ Μπους, που είναι γιος του πρώην Αμερικανού προέδρου και διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις φετινές προεδρικές εκλογές στην Αμερική, κέρδισε με ποσοστό 51% τις προκριματικές εκλογές στη Ντελαγουέρ. Η νίκη του κ.Μπους στη μικρή αυτή Βορειοανατολική Αμερικανική Πολιτεία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική από τους παρατηρητές μετά την πρόσφατη ήττα του στις προκριματικές εκλογές του Nιου Χαμπσάιρ. Πάντως, ο νικητής του Νιου Χαμπσάιρ Τζων Μακέιν αν και δεν πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία για τη Ντελαγουέρ, κέρδισε την δεύτερη θέση.Τρίτος ήρθε ο πολυεκατομμυριούχος Στηβ Φορμπς ο οποίος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον αγώνα γιά το χρίσμα.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.