Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

 

Για νέο ξεκίνημα μίλησαν Ρόμπερτσον και Πούτιν
 

16/02/2000, 1830 GMT

Για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας μιλούν Ρόμπερτσον-Πούτιν
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συμφώνησαν να αναπτύξουν και πάλι τις σχέσεις τους και να κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα μετά τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο και τις επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Τσετσενία. Αυτό ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ George Robertson με τον εκτελών χρέη προέδρου στη Ρωσία Vladimir Putin. O κ. Πούτιν φέρεται να είπε ότι παρόλο που η Ρωσία επιθυμεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι εύκολο λόγω του ρόλου που έπαιξε η Βορειοατλαντική συμμαχία στο Κοσσυφοπέδιο. Ο λόρδος Ρόμπερτσον από την πλευρά του, είπε ότι η προσέγγιση με την Ρωσία δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα πάψει να ασκεί κριτική στις επιχειρήσεις εναντίον της Τσετσενίας.

Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών
Ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σάουμπλε ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Ο κ.Σάουμπλε είπε ότι το κόμμα του χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις στην διάρκεια της περιόδου που την ηγεσία της παράταξής του είχε ο Helmut Kohl. Χθες το κοινοβούλιο της Γερμανίας επέβαλλε πρόστιμο στους Χριστιανοδημοκράτες που ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου.

Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο Πινοσέτ λέει η απόρρητη ιατρική έκθεση
Eφημερίδες στην Ισπανία δημοσίευσαν αποσπάσματα από την εμπιστευτική βρετανική έκθεση για την  υγεία του πρώην δικτάτορα της Χιλής Augusto Pinochet. Σύμφωνα με την έκθεση, ο  στρατηγός Pinochet έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και θα του ήταν δύσκολο να καταθέσει σε περίπτωση που παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Η έκθεση στάλθηκε χθες στις κυβερνήσεις 4 χωρών, που επιθυμούν την έκδoση του Augusto Pinochet με την κατηγορία της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την μη αποδοχή από δικαστήριο του Λονδίνου της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Jack Straw να μην δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες της έκθεσης. Πάντως, οι δικηγόροι του κ.Pinochet αντέδρασαν με οργή στην δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της έκθεσης.

Συνομιλίες Μπλερ-Αχέρν για την κρίση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Β.Ιρλανδία
Την κρίση που αντιμετωπίζει η ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρεια Ιρλανδία συζητoύν, σε συνάντηση που έχουν εδώ στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Tony Blair και ο ομόλογός του της Ιρλανδίας Bertie Ahern. Αιτία για την κρίση είναι η απόφαση του IRA να σταματήσει τις επαφές για την παράδοση των όπλων του. Η κυβέρνηση της Βρετανίας δηλώνει απογοητευμένη από την αποχώρηση του IRA από την διαδικασία, ενώ το Δουβλίνο επιθυμεί  την επαναλειτουργία της τοπικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει αναστολή της λειτουργίας της τοπικής κυβέρνησης, καθώς δεν σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα του αφοπλισμού του IRA.

Προτάσεις για θεσμικές ανακατατάξεις στην ΕΕ κάνει ο Χάβελ
Ο τσέχος Πρόεδρος Βάκλαβ Χάβελ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η κοινότητα θα πρέπει να συντάξει νέο σύνταγμα, εν όψει της διεύρυνσης της. Ο κύριος Χάβελ πρόσθεσε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ζωτικής σημασίας και ότι οι ανακατατάξεις που θα προκύψουν μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Γι'αυτό το λόγο, είπε, πρέπει όλες οι χώρες-μέλη να εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία. Ο τσέχος πρόεδρος είπε ακόμη ότι πρέπει να δημιουργηθεί δεύτερο κοινοβουλευτικό σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Βουλής κάθε χώρας-μέλους.

Σε δημόσια απολογία για το Ολοκαύτωμα προέβη ο γερμανός πρόεδρος
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου προχώρησε σε δημόσια απολογία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μιλώντας στο κοινοβούλιο του Ισραήλ. Ο κύριος Ράου είναι ο πρώτος γερμανός πρόεδρος που έχει ποτέ απευθύνει λόγο στο κοινοβούλιο του Ισραήλ.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.