Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Την απελευθέρωση του Πινοσέτ αποφασίζει ο Τζάκ Στρω
(02/03/2000, 0800GMT)
Στη Μοζαμβίκη συνεχίζονται οι επιχειρήσεις  για τη διάσωση όσο γίνεται περισσότερων  πλημμυροπαθών.Η Νότιος Αφρική και η

Την απελευθέρωση του Πινοσέτ αποφασίζει ο βρετανός υπουργός εσωτερικών
Η Βρετανία αποφάσισε ότι ο πρώην στρατιωτικός δικτάτορας της Χιλής στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του- και να μην εκδοθεί γιά να δικασθεί γιά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εν λόγω απόφαση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Τζάκ Στρώ, ο οποίος δήλωσε ότι θα ήταν άδικο να συνεχισθεί η δίωξη του Πινοσέτ, δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη. Η Ισπανία, η Ελβετία, το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν ζητήσει τηνέκδοσή του . Ο ηλικίας 84 ετών στρατηγός βρίσκεται εδώ και 16 μήνες στη Βρετανία.Ο στρατηγός ήδη αναχώρησε από το σπίτι όπου διέμενε έξω από το Λονδίνο. Το αυτοκίνητο του στρατηγού συνοδεύουν αυτοκίνητα της αστυνομίας, που παρέκαμψαν πλήθος διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.
Η Ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι αποδέχεται την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, που σημαίνει ότι δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση του Τζάκ Στρώ, διότι κάτι τέτοι θα εσήμαινε ότι το αίτημα θα έπρεπε να διαδιβασθεί διά της διπλωματικής οδού. Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Μαδρίτη, η κυβέρνηση είχε κάνει σαφή την δυσαρέσκειά της από το γεγονός ότι η εν λόγω υπόθεση είχε βλάψει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Χιλής.Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα της Χιλής η βρετανική απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του στρατηγού, πολλοί από τους οποίους είχαν μείνει ξάγρυπνοι ολόκληρη την νύκτα εν αναμονή της απόφασης.

Συνάντησεις Ιβανώφ στη Λισσαβώνα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσίας συναντάται με αντιπροσωπεία ανωτάτων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λισσαβώνα,γιά  δύο ημέρες συνομιλιών,που, όπως αναμένεται θα περιστραφούν γύρω από την ανησυχία της Δύσης γιά τις φημολογούμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ρώσσους στην Τσετσενία. Αναμένεται ότι η επιτροπή της Ευρωπαικής Ενωσης θα ασκήσει πίεση γιά την συσταση μονίμου γραφείου στην ίδια την Τσετσενία γιά την παρακολούθηση του θέματος , αντί των περιωρισμένων επισκέψεων που επιτρέπουν κατά καιρούς οι Ρωσσοι. Την Παρασκευή στην Ευρωπακή αντιπροσωπεία θα προστεθεί και η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάντλην Ωλμπραΐτ, γιά συνομλίες που θα καλύψουν θέματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Μοζαμβίκη
Με την ανατολή του ηλίου άρχισαν εκ νέου οι επιχειρήσεις αρωγής των πλημμυροπαθών στη Μοζαμβίκη, με πλήθος ελικόπτερα της Νοτίου Αφρικής να καταβάλουν προσπάθειες γιά την απομάκρυνση των ατόμων που έχουν παγιδευτεί στις κορυφές των δέντρων και τις στέγες των σπιτιών. Ο πρόεδρος Κλίντον αναγγειλε την αποστολή βοηθείας που θα περιλαμβάνει μεταγωγικά τύπου C-130 . ελικόπτερα και μονάδες του στρατού που θα πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις αρωγής. Επίσης δύο βρετανικά μεταγωγικά αεροπλάνα, που μεταφέρουν ελικόπτερα και σωστικές λέμβους έχουν ήδη ξεκινήσει γιά την Μοζαμβίκη.

Προχωρεί στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού η Τουρκία
Η Τουρκία επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της σταθμού, --στο Ακαγιού, στην περιοχή της Μεσογείου. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε δέκα μέρες περίπου θ'ανακοινωθεί ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού που θ'αναλάβει την κατασκευή του έργου αυτού για το οποίο, όπως επισημαίνουν πολλά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους οι γείτονες της Τουρκίας αλλά και οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και οι οποίες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η νέα αυτή εγκατάσταση θα βρίσκεται σε μία σεισμογενή περιοχή. Ο κύριος Γκιουρέλ, πάντως, επιμένει πως χρειάζεται η Τουρκία τον πυρηνικό αυτό σταθμό για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες.

Τελική τηλεοπτική αναμέτρηση στις ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι γιά το προεδρικό αξίωμα του Κόμματος των Δημοκρατικών, ο Αλ Γκόρ και ο Μπιλ Μπράντλεϊ έλαβαν μέρος σε μία τελική τηλεοπτική αναμέτρηση. Η τηλεοπτική αυτή εμφάνιση έγινε στο Λός Αντζελες, περίπου μία εβδομάδα πρίν από την συστάδα των προκριματικών που είναι γνωστή ως Super Tuesday, που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, και η οποία θα αποφασίσει πιθανώτατα ποιός θα είναι ο τελικός υποψήφιος.

Επιδρομή της ισραήλινής αστυνομίας σε αραβική πόλη
Δύο άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής που πραγματοποίησε η ισραηλινή αστυνομία σε διαμέρισμα πολυκατοικίας της αραβικής πόλεως Ταϊμπέχ, βορείως του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία, το διαμέρισμα εχρησιμοποιείτο από Παλαιστινίους που κατασκεύαζαν βόμβες που θα είχαν ως στόχο ισραηλινές πόλεις.

Απαγωγη διπλωματικού στην Υεμένη
Η αστυνομία της Υεμένης ανακοίνωσε ότι οπλοφόροι απήγαγαν τον πρεσβυ της Πολωνίας στην πρωτεύουσα Σανάα. Σύμφωνα με μία πληροφορία, οι απαγωγείς ήθελαν με την πράξη τους αυτή να επιτύχουν την απελευθέρωση ενός μέλους της δικής τους φυλής που κρατείται στις φυλακές.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.