Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ διήρκεσε 17 χρόνια
Η δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ διήρκεσε 17 χρόνια
(02/03/2000, 1400GMT)

Επιστρέφει στην Χιλή ο Πινοσέτ
Αναχώρησε με στρατιωτικό αεροσκάφος  από την Βρετανία ο πρώην δικτάτορας της Χιλής στρατηγός Αγκούστο Πινοσέτ, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην τον εκδώσει στην Ισπανία για να δικαστεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάρκεια της δικτατορίας του. Ο στρατηγός Πινοσέτ τελούσε σε κατοίκον περιορισμο στην Βρετανία τους τελευταίους 18 μήνες. Ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρω αποφάσισε ότι ο πρώην δικτάτορας δεν θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη λόγω εγκεφαλικής βλάβης.  Στην πρωτεύουσα της ΧΙλής Σαντιάγκο οι οπαδοί του πρώην  δικτατορα πανηγυριζαν, ενώ οι αντίπαλοι του δήλωναν την απογοήτευση τους για την είδηση.

Δραματικές οι συνθήκες στην Μοζαμβίκη
Στην Μοζαμβίκη, νοτιοαφρικανικά στρατιωτικά ελικοπτερα έχουν αρχίσει και πάλι τις προσπάθειες διάσωσης επιζώντων που έχουν καταφύγει σε κορυφές δέντρων και στέγες σπιτιών για να γλυτώσουν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε την αποστολή περαιτέρω βοηθείας, ενώ βρίσκεται καθ'οδόν και βοήθεια από την Βρετανία. Αλλά καθώς οι κάτοικοι της Μοζαμβίκης που έχουν ήδη περάσει μια βδομάδα σκαρφαλωμένοι σε δέντρα και στέγες σπιτιών ανέρχονται σε χιλιάδες, οι οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως πολλοί από αυτούς θα πεθάνουν πριν φθάσει η απαιτούμενη βοήθεια.

Πυρηνικό εργοστάσιο στην Μεσόγειο ετοιμάζει η Τουρκία
Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στα σχέδια της για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας στον κόλπο Ακτσουγιού, στις ακτές της Μεσογείου. Πολλές γειτονικές χώρες και κάτοικοι της περιοχής έχουν αντιδράσει στην προοπτική κατασκευής ενός πυρηνικού εργοστασίου σε μια σεισμογενη περιοχή. Αλλά εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης επέμεινε ότι η περιοχή είναι ασφαλής.

Νέα επεισόδια στην Μιτροβίτσα
Η διεθνής ειρηνευτική δλυναμη στο Κοσσυφοπέδιο ανόιξε μία γεφυρα για πεζούς στην πόλη Μιτροβίτσα προκειμένου να επιτρέψει στους αλβανούς να γυρίσουν στα σπίτια τους στον σερβικό τομέα της πόλης. Αλλά πάνωα από 100 σέρβοι πετροβόλησαν τους δύο πρώτους αλβανούς που αποπειράθηκαν να διασχίσουν την γέφυρα υποχρεώνοντας τους να υποχωρήσουν.

Δημεύσεις περιουσιών των λευκών προωθεί η Ζιμπάμπουε
Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε αποφάσισε να προωθήσει τα σχέδια της για απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση των κτημάτων και αγρών που ανήκουν σε λευκούς. Το σχέδιο αυτό περιλαμβανόταν στις προτάσεις για ένα νέο σύνταγμα που απορρίφθηκε σε πρόσφατο δημοψήφισμα. Αλλά η κυβέρνηση έχει αρχίσει τώρα  διαδικασία τροποίησης του συντάγματος.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.