Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Διαμαρτυρίες για την απελευθέρωση Πινοσέτ
Διαμαρτυρίες για την απελευθέρωση Πινοσέτ
(03/03/2000, 0900GMT)

Εντός ολίγου αναμένεται η επιστροφή Πινοσέτ στη Χιλή - Διχασμός απόψεων για την απόφαση Στρω
Υποστηρικτές του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ προετοίμαζουν εορτασμούς για την υποδοχή του εντός ολίγων ωρών. Μετά απο περισσότερους απο 16 μήνες κράτησης του στη Βρετανία, ο στρατηγός απελευθερώθηκε χθες, μετά απο κυβερνητική απόφαση, βάση της οποίας ο Πινοσέτ είναι πολύ άρρωστος για να δικαστεί στην Ισπανία και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του. Ο πρόεδρος της Χιλής, Εντουάρτο Φρέι δήλωσε την ικανοποίηση του για την απελευθέρωση του Πινοσέτ,  καθώς είπε ότι η συνέχιση της κράτησης του θα έπληττε την διαδικασία συμφιλίωσης στη χώρα του. Οι αντίπαλοι του πρώην δικτάτορα όμως δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για να δικαστεί ο Πινοσέτ.

Συντονισμός της δράσης στις αφρικανικές περιοχές που έχουν πληγεί απο τις πλημμύρες
Υπουργοί απο την Μοζαμβίκη, τη Νότιο Αφρική, τη Μποτσουάνα και τη Ζιμπάμπουε συναντώνται στη Νότιο Αφρική για να συντονίσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών απο τις πρόσφατες πλημμύρες.  Ανώτατος  αξιωματούχος του ΟΗΕ θα βρίσκεται επίσης εκεί για να αποφασίσει πως θα συντονίστει η διεθνής βοήθεια. Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κοφί Ανάν κάλεσε τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να είναι γεναιόδωρες στην προσφορά βοήθειας καθώς η κατάσταση είναι τραγική. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων, αλλά η ανταπόκριση δεν είναι τόσο μαζική όσο θα ήλπιζαν.

Σημαντικές ρωσικές απώλειες απο ενέδρα κοντά στο Γκρόσνυ
Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στη Τσετσενία δήλωσαν ότι 16 επίλεκτοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι απο 20 τραυματίστηκαν σε ενέδρα των τσετσένων ανταρτών έξω απο το Γκρόνσυ. Οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, πέντε χιλιόμετρα απο το κέντρο της τσετσενικής πρωτεύουσας, απο κοντινούς λόφους. Η ρωσική τηλεόραση έδειξε μερικούς απο τους τραυματίες. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πρόκεται για μια απο τις μεγαλύτερες επιθέσεις των ανταρτών απο τότε που οι Ρώσοι κατέλαβαν το Γκρόσνυ πριν απο ένα μήνα.

Οργανα βασανιστηρίων ανακάλυψαν τούρκοι βουλευτές
'Οργανα βασανιστηρίων ανακάλυψαν βουλευτές στην Τουρκία , μετά από επιτόπια έρευνα που διεξήγαγε ομάδα βουλευτών, μεταδίδει το πρακτορείο Ρώυτερ. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μία ομάδα βουλευτών οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, όπου και βρέθηκε ένα ξύλινο κοντάρι όπου δένονται οι κρατούμενοι, που κρεμιούνται εν συνεχεία από τους καρπούς. Η έρευνα στο αστυνομικό τμήμα έγινε μετά από έρευνα που περιλάμβανε πάνω από 200 ανήλικους παραβάτες του νόμου , οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν βασανισθεί. Στην ετήσια έκθεσή της γιά τους βασανισμούς, η κυριώτερη οργάνωση γιά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ανέφερε ότι 334 άτομα είχαν δηλώσει ότι βασανίσθηκαν στα χέρια της αστυνομίας το 1999.

Αίτημα για αποφυλάκιση δικηγόρου στην Τουρκία
Στην Τουρκία, το φιλο-κουρδικό κόμμα Χαντέπ ζήτησε την αποφυλάκιση της πρώην δικηγόρου και κουρδικής καταγωγής Λέιλα Ζάνα, που έκλεισε πέντε χρόνια στην φυλακή. Η Ζάνα έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία. Ομάδα ευρωπαϊων νομικών ακύρωσε την επίσκεψη της στην γείτονα χώρα, όταν οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να τους επιτρέψουν να επισκεφθούν τη δικηγόρο.

Απόφαση για κροάτη στρατηγό θα λάβει σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου
Το Ειδικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου, που εδρεύει στη Χάγη, θα καταλήξει σήμερα σε αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση του Τιχόμιρ Μπλάσκιτς, του πλέον υψηλόβαθμου στρατιωτικού, που έχει ποτέ δικαστεί απο το σώμα. Ο Μπλάσκιτς ήταν στρατηγός στον κροατικό στρατό και κατηγορείται για 20 διαφορετικές περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρώην στρατηγός παραδόθηκε  στο Δικαστήριο το 1996. Η κατηγορούσα αρχή έχει ζητήσει την καταδίκη του σε ισόβια.

Συνεχίζεται η ένταση στη Μιτροβίτσα
Η ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι εγκατέλειψε τις προσπάθειες να επανεγκαταστήσει Αλβανούς κατοίκους της διαιρεμένης πόλης Μιτροβίτσα στα σπίτια τους, όταν άρχισαν να τους λιθοβολούν οργισμένοι Σέρβοι. Ενας Αλβανός τραυματίστηκε ελαφρά. Παράλληλα, ισχυρές βροχοπτώσεις ανέβασαν τη στάθμη στον ποταμό Ιμπάρ που χωρίζει την πόλη, και ανάγκασαν τους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης να κλείσουν την δίοδιο στην προσωρινή γέφυρα που φτιάχτηκε ειδικά για να επιστρέψουν οι Αλβανοί στα σπίτια τους.

Διχασμός στο ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια να εκλέξει νέο διοικητή που θα διαδεχθεί τον Μισέλ Καμντεσού. Η αποτυχία αντανακλά την διάσταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υποψήφιος που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση - ο γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Κάιο Κοχ-Βέσερ δηλαδή- δεν έχει την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.

Στην τελική ευθεία η μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανταγωνιστές για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχαν  την τελευταία τους δημόσια αντιπαράθεση πριν απο τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές την ερχόμενης Τρίτης. Οι δύο επικρατούντες υποψήφιοι -ο κυβερνήτης του Τέξας Τζώρτζ Μπους ο νεώτερος και ο Γερουσιαστής Τζων Μακ Κέιν- παρουσιάστηκαν απο κοινού σε τηλεοπτική δορυφορική συνέντευξη και απάντησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.