Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

O πάπας Ιωάννης Παύλος ευλογεί τους επισκόπους στο Βατικανό
O πάπας Ιωάννης Παύλος ευλογεί τους επισκόπους στο Βατικανό
(12/03/2000, 1900 GMT)

Ο Πάπας ζητά συγγνώμη
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος γιά πρώτη φορά ζήτησε δημόσια συγγνώμη γιά τις αμαρτίες και τα λάθη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σε  λειτουργία στο Βατικάνο ο Πάπας είπε ότι η Εκκλησία ζητά τη συγγνώμη του Θεού γιά τα σφάλματα όλων των πιστών . Στη λειτουργία παρευρέθηκαν εξέχοντες καρδινάλιοι που προσευχήθηκαν ικετεύοντας το Θεό να συγχωρέσει την Εκκλησία γιά τη συμπεριφορά της έναντι των Εβράιων , των αιρετικών , των γυναικών και των γηγενών που προσπάθησε να προσυλητίσει.

Βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία
Στην Ισπανία , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , το Λαικό Κόμμα της κεντροδεξιάς πρόκειται να έχει οριακή  πλειοψηφιά στη βουλή μετά τις εκλογές. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους απ ό,τι ο συνασπισμός των αντιπολιτευομένων κόμματων υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών. Η διαφορά όμως μεταξύ των δύο παρατάξεων θα είναι μικρή. Η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα  περίπου μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες - η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 τοπική ώρα -  ήταν μικρότερη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 1996 , μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Μαδρίτη.

Δολοφονική επίθεση στο Ιράν
Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί καταδίκασε την επίθεση στην κεντρική Τεχεράνη εναντίον του Σαεέντ Χατζαριάν, ηγετικού στελέχους του μεταρρυθμιστικού κινήματος. Αγνωστος οπλοφόρος πυροβόλησε τον κ.Χατζαριάν στο πρόσωπο. Ο οπλοφόρος μαζί με το συνένοχό του δραπέτευσαν επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα. Οι θεράποντες ιατροί ανακοίνωσαν ότι η σφαίρα σφηνώθηκε στο λαιμό του θύματος και είπαν ότι η κατάσταση της υγείας του ιρανού πολιτικού είναι σταθερή.   

Συλλήψεις στην Τουρκία
Στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 300 διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση γιά την πέμπτη επέτειο των αιματηρών συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι χιλιάδες αστυνομικοί με τη βοήθεια ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων  οχημάτων συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά των διαδηλωτών που άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Γκάζι. Δεκαεπτά άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις το 1995.

Συγκρούσεις στη Γερμανία
Διαδηλωτές κατά των φυλετικών διακρίσεων συγκρούσθηκαν με ακροδεξιούς εξτρεμιστές στο κέντρο του Βερολίνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συγκρούσεις άρχισαν όταν ολοκληρώθηκε στην πύλη του Βρανδενβούργου πορεία  υπέρ της άκρας δεξιάς στην Αυστρία. Την  ίδια στιγμή στην πύλη του Βρανδενβούργου είχε αρχίσει  αντιρατσιστική συγκέντρωση. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πυροσβεστικές αντλίες γιά να διαλύσει το πλήθος και περισσότερα από 25 άτομα έχουν συλληφθεί.

Ελλείψεις τροφίμων στη Μαδαγασκάρη
Οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών ακτών της Μαδαγασκάρης που πρόσφατα έπληξαν σαρωτικοί κυκλώνες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι που κατόρθωσε να φθάσει στα απόμακρα χωριά μεταδίδει ότι η περιοχή σε μεγάλο βαθμό έχει καταστραφεί  παράλληλα οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν πώς και πότε θα τους αποσταλεί βοήθεια.

Διαδηλώσεις γιά τα δικαιώματα της γυναίκας στο Μαρόκο
Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της επέκτασης των δικαιωμάτων της γυναίκας έγιναν στο Μαρόκο. Οργανώσεις γυναικών με την υποστήριξη μελών της κυβέρνησης συνασπισμού πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Ραμπάτ υπέρ των προτάσεων που έχουν γίνει γιά τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που αφορά το γάμο. Με βάση τις προτάσεις αυτές η πολυγαμία καταργείται , το ελάχιστο όριο ηλικίας  στο οποίο οι νεαρές κοπέλες θα επιτρέπεται να παντρευτούν από 14 ανέρχεται στην ηλικία των 18 ετών ενώ οι γυναίκες αποκτούν περισσότερα δικαιώματα σε θέματα διαζυγίου. Οπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές σε διαδήλωση που έγινε στην Καζαμπλάνκα κατά των προτάσεων αυτών ο αριθμός των συγκεντρωθέντων ήταν μεγαλύτερος.    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.