Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

H μεταβαλλόμενη πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
H μεταβαλλόμενη πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
(17/03/2000, 1330 GMT)

Άνοδος χρηματιστηρίων
Οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν σημαντική άνοδο σήμερα, ακολουθώντας τη χθεσινή αύξηση κατά 5% του δείκτη Ντάου Τζόουνς στη Νέα Υόρκη.  Εξάλλου νωρίτερα σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι δείκτες των Ασιατικών χρηματιστηρίων. Στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη παρατηρήθηκε  αύξηση 2% αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ και οι υπόλοιπες Ευρωπαικές αγορές κατέγραφαν αυξήσεις.

Τουρκική παραγγελία για Λέοπαρντ 2
Η γερμανική κυβέρνηση εκλήθη να εγκρίνει την εξαγωγή περίπου χιλίων αρμάτων μάχης τύπου Λέοπαρντ 2 στην Τουρκία. Την αίτηση υπέβαλαν οι κατασκευαστές των αρμάτων. Με την εξέλιξη αυτή τίθεται και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της πώλησης όπλων στην 'Αγκυρα από γερμανικές εταιρείες. Οι Πράσινοι, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν ταχθεί εναντίον της πώλησης λόγω των ανησυχιών για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, στέλεχος των Πρασίνων αναμένεται να θέσει βέτο σε ενδεχόμενη απόφαση για εξαγωγή των Λέοπαρντ 2.

Οργή Μπλερ κατά BMW για τη Ρόβερ
O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ εξέφρασε την οργή του για την απόφαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW να διασπάσει το βρετανικό όμιλο Ρόβερ. Σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ, η BMW δεν ενημέρωσε την κυβέρνησή του για τα σχέδιά της. Αυτός δεν είναι τρόπος για να κάνει κάποιος επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο όμιλος εταιρειών που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ομίλου Ρόβερ, η βρετανική Alchemy Partners, υποστηρίζει ότι η απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτη. Η BMW επιβεβαίωσε την πώληση της Λαντ Ρόβερ στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φόρντ για περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια (σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δραχμές).

Συνάντηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα συναντώνται με ηγέτες επτά βαλκανικών κρατών στη Βουδαπέστη. Οι διήμερες συνομιλίες γίνονται με θέμα την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην ουγγρική πρωτεύουσα, στη συνάντηση θα κυριαρχήσει το ζήτημα της νέας έντασης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Κοσσυφοπέδιο και τη νότια Σερβία.

Άρση εμπάργκο στο βρετανικό βοδινό
Η Άνω Βουλή της Γερμανίας ψήφισε την άρση του εμπάργκο εισαγωγής βρετανικού βοδινού. Η απόφαση οδηγεί στην άρση ενός εμπάργκο που ίσχυε επί τέσσερα χρόνια και του οποίου η διατήρηση είχε κριθεί παράνομη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί μετά το ξέσπασμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στη Βρετανία.

Διάσκεψη για το νερό
Διεθνής διάσκεψη, η οποία έχει ως στόχο να προσελκύσει την προσοχή στην παγκόσμια κρίση σε σχέση με την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, αρχίζει σήμερα στη Χάγη. Το Φόρουμ του Παγκόσμιου Ύδατος επισημαίνει την αυξανόμενη έλλειψη πόσιμου νερού λόγω μολύνσεως, τη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της αύξησης του πληθυσμού και την εντατική άρδευση, εξαιτίας της οποίας αποξηραίνονται ποτάμια και λιμνοθάλασσες. Η διάσκεψη θα χαράξει ένα πλαίσιο δράσης, το οποίο, όπως υποστηρίζεται, είναι απαραίτητο για να μην αυξηθεί περαιτέρω ο ήδη μεγάλος αριθμός θανάτων από την έλλειψη πόσιμου νερού. Το πρόβλημα θεωρείται πιο σοβαρό σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου ακραίες μεταβολές των καιρικών συνθηκών έχουν προκαλέσει μεγάλη ξηρασία και πλημμύρες.

Πέθανε ο άνθρωπος που έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Τόμας Γουίλσον Φέρεμπι, ο άνθρωπος που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Ο Φέρεμπι ήταν 26 ετών στις 6 Αυγούστου 1945 όταν έκανε την πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας σε καιρό πολέμου από το Β-29 Ενόλα Γκέι με στόχο την ιαπωνική πόλη. Ταγματάρχης την εποχή εκείνη και συνταγματάρχης το 1970 όταν αποστρατεύθηκε, ο Φέρεμπι είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν ένιωσε ενοχή για την πράξη του. Σε συνέντευξή του το 1995, όμως, εξέφρασε τη λύπη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της βόμβας. "Μου δημιουργεί απέχθεια η σκέψη ότι έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο για να τελειώσει ο πόλεμος", είχε πει τότε ο Φέρεμπι.
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.