Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σταδιακό άνοιγμα προς το Ιράν επιχειρούν οι ΗΠΑ
Σταδιακό άνοιγμα προς το Ιράν επιχειρούν οι ΗΠΑ
(17/03/2000, 1930 GMT)

Άνοιγμα των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ιράν
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλήν Ώλμπράιτ ανακοίνωσε την μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Πρόκειται γιά την πρώτη χειρονομία του είδους της από πλευράς της Ουάσιγκτον. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν το 1979, όταν μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν ακραίοι φοιτητές είχαν καταλάβει την Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Η Αμερικανική ενέργεια σχετίζεται με την πρόσφατη νίκη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του προέδρου Μοχάμεντ Χαταμί στο Ιράν.

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Σαβάτου, μετά από την πρόσφατη προειδοποίηση του Πεκίνου, ότι θα αντιδράσει άμεσα εάν εκλεγεί ο ένας από τους 3 υποψηφίους, που υποστηρίζει την πλήρη απεξάρτηση του νησιού από την Κίνα. Εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας στην Ταϊβάν είπε ότι η επιφυλακή θα ισχύσει μέχρι την Κυριακή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για Κινεζικές στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή.

Προειδοποίηση του ΝΑΤΟ προς Μιλόσεβιτς
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον κάλεσε τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό που ντε φάκτο έχει επιβάλλει το Βελιγράδι στην ομόσπονδη δημοκρατία του Μαυροβουνίου.  Μιλώντας στην Ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη, όπου συναντάται με ηγέτες 7 Βαλκανικών κρατών, ο κύριος Ρόμπερτσον είπε ότι ο αποκλεισμός αυτός είναι πρόκληση που σκοπό έχει να υπονομεύσει την εξουσία της εκλεγμένης κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Άνοδος στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην αρχή των εργασιών τους.  Η άνοδος οφείλεται στην μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σε μετοχές εταιρειών πιο παραδοσιακών κλάδων. Αργότερα σημειώθηκε διορθωτική κάμψη, γιατί -όπως λένε οι αναλυτές- όλοι περίμεναν την σημερινή συνεδρίαση του Αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Τουρκική παραγγελία για Λέοπαρντ 2
Η γερμανική κυβέρνηση εκλήθη να εγκρίνει την εξαγωγή περίπου χιλίων αρμάτων μάχης τύπου Λέοπαρντ 2 στην Τουρκία. Την αίτηση υπέβαλαν οι κατασκευαστές των αρμάτων. Με την εξέλιξη αυτή τίθεται και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της πώλησης όπλων στην 'Αγκυρα από γερμανικές εταιρείες. Οι Πράσινοι, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν ταχθεί εναντίον της πώλησης λόγω των ανησυχιών για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών από το Λίβανο
Στρατιωτικοί διοικητές παρουσίασαν -σύμφωνα με πληροφορίες, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τον νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα οι επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού στην περιοχή αυτή. Ο κύριος Μπάρακ έχει δεσμευθεί ότι τα Ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν μέχρι τον Ιούλιο, ακόμα και άν δεν υπάρξει συμφωνία επί του θέματος με τον Λίβανο και την Συρία.

Άρση Γερμανικού εμπάργκο στο Βρετανικό βοδινό κρέας
Η Άνω Βουλή της Γερμανίας ψήφισε την άρση του εμπάργκο εισαγωγής βρετανικού βοδινού. Η απόφαση οδηγεί στην άρση ενός εμπάργκο που ίσχυε επί τέσσερα χρόνια και του οποίου η διατήρηση είχε κριθεί παράνομη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί μετά το ξέσπασμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στη Βρετανία.

Διάσκεψη για το νερό
Διεθνής διάσκεψη, η οποία έχει ως στόχο να προσελκύσει την προσοχή στην παγκόσμια κρίση σε σχέση με την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, αρχίζει σήμερα στη Χάγη. Το Φόρουμ του Παγκόσμιου Ύδατος επισημαίνει την αυξανόμενη έλλειψη πόσιμου νερού λόγω μολύνσεως, τη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της αύξησης του πληθυσμού και την εντατική άρδευση, εξαιτίας της οποίας αποξηραίνονται ποτάμια και λιμνοθάλασσες.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.