Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

To χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
To χρηματιστήριο του Άμστερνταμ

(20/03/2000, 1910 GMT)

Νέα χρηματιστηριακή δύναμη στην Ευρώπη
Οι χρηματιστηριακές αγορές του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών και του Παρισιού επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συγχωνευθούν ώστε να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο μετά το Λονδίνο. Το νέο χρηματιστήριο, με την ονομασία Γιουρονέξτ, αναμένεται να κατανείμει τις εργασίες του μεταξύ των τριών πόλεων και να αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο.

Παπανδρέου - Ιβανόφ για το Κοσσυφοπέδιο
Τις ανησυχίες της Μόσχας για την ένταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο δεσμεύθηκε να μεταφέρει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Ίγκορ Ιβανόφ. Οι δύο υπουργοί εξέτασαν και τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Θάνατο για το Σαρίφ ζητεί ο εισαγγελέας
Την ποινή του θανάτου ζήτησε ο εισαγγελέας για τον ανατραπέντα πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ και τους έξι συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι δικάζονται με τις κατηγορίες της πειρατείας, της τρομοκρατίας, της απαγωγής και της απόπειρας δολοφονίας κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Οκτωβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται ότι δεν επέτρεψε να προσγειωθεί αεροπλάνο με 200 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο νυν στρατιωτικός ηγέτης της χώρας στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, παρόλο που κινδύνευε να μείνει από καύσιμα. Το αεροπλάνο τελικώς προσγειώθηκε και την ίδια μέρα ο Μουσαράφ κατέλαβε την εξουσία.

Ο Πούτιν στο Γκρόζνι
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι κάλεσε τους Τσετσένους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και να επωφεληθούν από την αμνηστεία που τους προσφέρει το ρωσικό κοινοβούλιο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να συνεργασθεί με εκείνους τους Τσετσένους οι οποίοι δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους, όπως είπε, με το αίμα Ρώσων. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ο στόχος της διάλυσης των ανταρτικών ομάδων επετεύχθη τα επιλέον στρατεύματα και όπλα που είχαν διατεθεί για το σκοπό αυτό πρέπει να αποσυρθούν. Προειδοποίησε όμως ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Τσετσενία για όσο χρειασθεί.

Αποτέλεσμα - έκπληξη στη Σενεγάλη
Έκπληξη σημειώθηκε στις εκλογές της Σενεγάλης καθώς ο πρόεδρος Αμπντού Ντιούφ ηττήθηκε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αμπντουλαγέ Γουέιντ. Η ήττα του Ντιούφ σηματοδοτεί την αποχώρηση από την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος και του ιδίου έπειτα από 40 χρόνια.

Η Μέρκελ υποψήφια ηγέτης της CDU
Τα ηγετικά στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας εξέλεξαν τη γενική γραμματέα του κόμματος, Άγκελα Μέρκελ υποψήφια διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην αρχηγία. Ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από την ηγεσία της CDU μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που είχε ως επίκεντρο τη μυστική χρηματοδότηση του κόμματος.

Περίπου 400 οι αυτόχειρες της Ουγκάντα
Οι αρχές της Ουγκάντα ανεκοίνωσαν ότι ανεκάλυψαν τα πτώματα πέντε ανθρώπων οι οποίοι πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν από μέλη της θρησκευτικής αίρεσης που αυτοκτόνησαν την Παρασκευή. Τα πτώματα βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο της εκκλησίας της αίρεσης στην πόλη Κανούνγκου. Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας οι αυτόχειρες - μέλη της αίρεσης που αυτοπυρπολήθηκαν φθάνουν τους 400. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 330 πτώματα, ανάμεσά τους 78 παιδιά. Η διαδικασία της ταφής τους ανετέθη σε κρατουμένους.

Νέα καταδίκη ισλαμιστή στην Τουρκία
Δικαστήριο της Άγκυρας κατεδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή τον πρόεδρο της Ενώσεως Ανεξάρτητων Επιχειρηματιών -της βασικής οργάνωσης ισλαμιστών επιχειρηματιών της Τουρκίας. Ο Αλί Μπαϊραμόγλου κρίθηκε ένοχος έξαψης των θρησκευτικών παθών κατά τη διάρκεια  ομιλίας του τον περασμένο Ιούνιο. Ο προκάτοχός του, Ερόλ Γιαρά, σημειωτέον, είχε επίσης καταδικασθεί για παρόμοιο αδίκημα πριν από ένα χρόνο.

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κοντά σε ελληνικούς ναούς στη Σικελία
Οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν την κατεδάφιση εκατοντάδων αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία βρίσκονται κοντά σε έναν από τους πιο φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους της Σικελίας, τους ελληνικούς ναούς του Αγκριτζέντο. Πολιτικοί, ανάμεσά τους και δύο υπουργοί, ήταν παρόντες όταν οι μπουλντόζες άρχισαν το έργο τους. Τα πρώτα κτίσματα που κατεδαφίσθηκαν ανήκαν σε πιθανολογούμενο μέλος της σικελικής μαφίας.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.