Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι δολοφονίες στο Κασμίρ επισκίασαν την επίσκεψη Κλίντον στην Ινδία
Οι δολοφονίες στο Κασμίρ επισκίασαν την επίσκεψη Κλίντον στην Ινδία

(21/03/2000, 13:30 GMT)

Παραινέσεις Κλίντον προς Ινδία - Πακιστάν
Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στο Δελχί, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να αρχίσουν διάλογο με στόχο την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος του Κασμίρ. Την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Αμερικανός ηγέτης, νέα κρούσματα βίας εκδηλώνονταν στο κρατίδιο. Ένοπλοι επετέθησαν τη νύχτα σε χωριό που κατοικείται από Σιχ και δολοφόνησαν 36 άνδρες. Ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι το επεισόδιο έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα φοβερά δεινά που έχει προκαλέσει η διένεξη για το Κασμίρ. Η Ινδία κατηγόρησε για το επεισόδιο μουσουλμανικές αυτονομιστικές οργανώσεις, οι οποίες ισχυρίζεται ότι έχουν την υποστήριξη του Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ από την πλευρά του, θεωρεί ότι το συμβάν δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς λόγους.

Και άλλα εδάφη στους Παλαιστινίους
Το Ισραήλ άρχισε το πρωί την παράδοση ενός ακόμη ποσοστού 6% εδαφών της Δυτικής Όχθης στους Παλαιστινίους εις εφαρμογήν της συμφωνίας να τους δοθεί πλήρης έλεγχος του 40% περίπου, της περιοχής. Λίγες ώρες νωρίτερα, ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, Παλαιστίνια γυναίκα, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά το σύζυγό της κοντά στη Χεβρώνα. Τρεις Ισραηλινοί έποικοι τραυματίσθηκαν σε άλλο επεισόδιο. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντηθούν σήμερα σε τοποθεσία κοντά στη Γουόσινγκτον για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Κίνηση καλής θέλησης
Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν έθεσε τέρμα στην 50χρονη απαγόρευση των απευθείας εμπορικών ανταλλαγών και μεταφορών με την Κίνα. Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απευθείας θαλάσσιας σύνδεσης τριών νησιών της Ταϊβάν με την Κίνα. Ένας από αυτούς χαρακτήρισε την ενέργεια, κίνηση καλής πίστης και πρόσθεσε ότι η πλήρης σύνδεση ενδέχεται να αποφασισθεί έπειτα από μία δοκιμαστική περίοδο. Το Πεκίνο είχε ζητήσει επανειλημμένως την άρση της απαγόρευσης.

Εκκλήσεις του πάπα για τη Μέση Ανατολή
Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' απηύθυνε έκκληση για ενότητα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια λειτουργίας στην οποία χοροστάτησε ενώπιον 50 χιλιάδων ανθρώπων σε στάδιο της Ιορδανίας. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση Χριστιανών στην κυρίως μουσουλμανική χώρα της Μέσης Ανατολής.

Κατηγορίες εναντίον των σερβικών δυνάμεων
Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χιούμαν Ράιτς Γουότς υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι σερβικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το βιασμό ως πολεμικό όπλο κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο. Σε έκθεσή της, η οργάνωση κατηγορεί τις σερβικές δυνάμεις για 96 περιπτώσεις βιασμού με θύματα γυναίκες αλβανικής καταγωγής και παρουσιάζει καταθέσεις μαρτύρων προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της. Η Χιούμαν Ράιτς Γουότς αναφέρει ότι οι βιασμοί δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά εντάσσονται σε μια εσκεμμένη και οργανωμένη προσπάθεια κατατρομοκράτησης των πολιτών.

Απασχόληση σε μετανάστες
Το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες να προσφέρουν απασχόληση σε περισσότερους μετανάστες εργαζομένους ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωπες με την οικονομική παρακμή. Όπως διαπιστώνει το τμήμα, η μείωση των γεννήσεων, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα άτομα σε παραγωγική  ηλικία για να αντικαταστήσουν τους υγιείς συνταξιούχους, οι οποίοι αυξάνονται σε αριθμό.

Νέο κύμα προσφύγων από την Τσετσενία
Μεγάλη αύξηση σημειώνεται στον αριθμό των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Τσετσενία και καταφεύγουν στη γειτονική Ινγκουσετία, η οποία δηλώνει ανίκανη να τους παράσχει τροφή. Η υπάτη αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανεκοίνωσε ότι περίπου 500 άτομα έφθασαν στην Ινγκουσετία το τελευταίο διήμερο. Πιστεύεται ότι πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τη νότια Τσετσενία όπου συνεχίζονται οι μάχες. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν τώρα τον πλήρη έλεγχο του χωριού Κομσομόλσκιε, στο οποίο διεξήχθησαν σκληρές μάχες τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.