Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Φρίκη προκάλεσε η ανακάλυψη και 5ου ομαδικού τάφου στην Ουγκάντα
Φρίκη προκάλεσε η ανακάλυψη και 5ου ομαδικού τάφου στην Ουγκάντα

(30/03/2000, 16:30 GMT)

Ανακάλυψη νέου ομαδικού τάφου αίρεσης στην Ουγκάντα
Η αστυνομία της Ουγκάντα ανακάλυψε και νέο ομαδικό τάφο, αυτή τη φορά σε οικία μέλους της θρησκευτικής αίρεσης "Κίνημα για την επαναφορά των 10 εντολών", στο χωριό Ρουσότζουα. Από τον τάφο ανασύρθηκαν οι σωροί 81 ατόμων -μεταξύ τους και 45 παιδιών. Ο πρόεδρος της χώρας Γιοβέρι Μουσεβένι διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί τοπικοί αξιωματούχοι δεν έλαβαν μέτρα κατά της αίρεσης, αν και είχαν στην διάθεσή τους αναφορές από τις υπηρεσίες πληροφοριών, που επεσήμαναν τους κινδύνους από τις δραστηριότητες της. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τουλάχιστον 800 σωροί, που ανήκουν σε οπαδούς της αίρεσης.

Εμμένει ο Ετσεβίτ στην πρόταση για παράταση της θητείας Ντεμιρέλ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι θα κατατεθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο η συνταγματική ρύθμιση, με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θα μπορέσει να παραμείνει στο αξίωμά του για τρία επιπλέον χρόνια. Οι δηλώσεις του κυρίου Ετσεβίτ έγιναν μετά την χθεσινή καταψήφιση -με αναπάντεχα μεγάλη πλειοψηφία-  της συνταγματικής αυτής αλλαγής από την Τουρκική εθνοσυνέλευση. Ο κύριος Ετσεβίτ εξέφρασε ανησυχία για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας, αν υπάρξει πολιτική διαμάχη για την εκλογή νέου προέδρου, μετά την λήξη της θητείας του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τον Μάϊο.

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβουλίου για το δίκτυο "Έσελον".
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε σήμερα η έκθεση Βρετανού δημοσιογράφου που υποστηρίζει ότι την τελευταία δεκαετία, Αμερικανικές και Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών διενεργούσαν -μέσω του δικτύου "Έσελον", βιομηχανική κατασκοπεία εναντίον Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και εταιρειών. Οι ΗΠΑ αρνούνται την βασιμότητα των καταγγελιών. Μερικοί όμως Ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν το Έσελον ως "Αγγλοσαξονική συνωμοσία" που παραβιάζει τον ιδιωτικό βίο. Τελικά η απόφαση για την παραπομπή του θέματος σε εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα.

Έγκριση κονδυλίων για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων
Ολοκληρώνεται σήμερα η Διεθνής Διάσκεψη για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και ήδη έχει αποφασιστεί η διάθεση, μέσα στον επόμενο χρόνο, βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου οκτακοσίων εκατομμυρίων δολλαρίων για έργα υποδομής. Ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κρίς Πάτεν δήλωσε ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί στα Βαλκάνια τα επόμενα πέντε χρόνια θα ξεπεράσει τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κύριος Πάτεν όμως προειδοποιήσε ότι η Σερβία δεν θα λάβει κονδύλια για την ανοικοδόμηση σε περίπτωση που ο πρόεδρος της, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραμείνει στην εξουσία.

Ρωσικές απώλειες από ενέδρα αυτονομιστών στην Τσετσενία
Πληροφορίες από την Τσετσενία αναφέρουν ότι Ρωσικά στρατεύματα υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν αυτοκινητοπομπή που είχε πέσει σε ενέδρα Τσετσένων αυτονομιστών, στην τοποθεσία Βέντενο, 40 χιλιόμετρα  νότια του Γκρόζνυ. Αλλά Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές διέψευσαν τις πληροφορίες ότι 50 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της ενέδρας. Στο μεταξύ η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch χαιρέτησε την σύλληψη από τις Ρωσικές αρχές ενός διοικητή τάγματος τεθωρακισμένων στην Τσετσενία, που κατηγορείται για βιασμό και δολοφονία μιας 18χρονης γυναίκας.

Νέο ένταλμα προσαγωγής στον ανακριτή γιά τον Σουχάρτο
Στην Ινδονησία αξιωματούχοι από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσαν ότι προτίθενται να εκδόσουν και νέο ένταλμα με το οποίο θα καλείται ο πρώην πρόεδρος Σουχάρτο να εμφανισθεί στον ανακριτή, σχετικά με κατηγορίες διαφθοράς γιά το διάστημα που ήταν στην εξουσία. Ο κ. Σουχάρτο είχε ήδη κληθεί ενώπιον του ανακριτή, αλλά οι συνηγοροί του υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Αεροπορικό δυστύχημα στη Σρι Λάνκα
Αξιωματούχοι της αεροπορίας στη Σρι Λάνκα δήλωσαν ότι κατέπεσε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος με 40 επιβάτες, ενώ επέστρεφε από στρατιωτική επιχείρηση στην χερσόνησο Τζάφνα. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν προς την πόλη Ανουρανταπούρα, μετέφερε δε τραυματισμένους στρατιώτες από το μέτωπο.

Αναμόρφωση της ποινικής δικαιοσύνης στην Βόρειο Ιρλανδία
Δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα σχέδιο για την αναμόρφωση της ποινικής δικαιοσύνης στην Βόρειο Ιρλανδία, που σκοπό έχει να κάνει την απονομή της περισσότερο αποδεκτή από τους Ρεπουμπλικανούς Εθνικιστές. Μιά από τις πιό σημαντικές τροποποιήσεις αφορά στον διορισμό των δικαστών από ανεξάρτητο σώμα, και όχι από την Βρετανική κυβέρνηση όπως ισχύει έως σήμερα. Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπέλφαστ λέει ότι μερικές από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα προκαλέσουν την οργή των Ενωτικών, οι οποίοι επιθυμούν την διατήρηση της Βρετανικής επικυριαρχίας στην περιοχή.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.