Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Σύλληψη του Μομτσίλο Κράγισνικ (εικονιζόμενος στ΄ αριστερά), συνεργάτη του Ράντοβαν Κάρατζιτς
Σύλληψη του Μομτσίλο Κράγισνικ (εικονιζόμενος στ΄ αριστερά), συνεργάτη του Ράντοβαν Κάρατζιτς

(03/04/2000, 1330 GMT)

Συνελήφθη ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μομτσίλο Κράισνικ
Στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη Γάλλοι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών προέβησαν στην σημαντικότερη έως τώρα σύλληψη ατόμου που κατηγορείται ως εγκληματίας πολέμου. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια πρωϊνής επιδρομής συνελήφθη στην οικία του ο Μομτσίλο Κράισνικ -στενός συνεργάτης του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Βουλής κατά την διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου εξέδωσε μυστικό ένταλμα σύλληψης κατά του κυρίου Κράισνικ, με κατηγορίες για διάπραξη γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.

Σε κώμα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός
Η Ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κέϊζο Ομπούτσι, μετά από χθεσινό εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει πέσει σε κώμα και ότι ζωτικές λειτουργίες του υποστηρίζονται μηχανικά. Ο προσωρινός αντικαταστάτης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Μίκιο Αόκι είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η παραίτηση του κυρίου Ομπούτσι από την πρωθυπουργία είναι αναπόφευκτη. Πάντως το χρηματιστήριο του Τόκιο φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε δυσμενώς από τα νέα της ασθένειας του Κέϊζο Ομπούτσι, αντίθετα μάλιστα ο δείκτης Νικέϊ σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύνοδος κορυφής Ευρώπης - Αφρικής στο Κάϊρο
Αρχίζει σήμερα στο Κάϊρο της Αιγύπτου η πρώτη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκή Ενωσης - Αφρικής, με στόχο την αναζήτηση τρόπων μελλοντικής συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η σύνοδος θα επισκιασθεί από τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Ζιμπάμπουε. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ είπε ότι η Κοινότητα θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των διαδηλώσεων  με ειρηνικά μέσα στην Ζιμπάμπουε. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν θέματα δημοκρατικής διακυβέρνησης και ανάπτυξης. Το πιο ακανθώδες από αυτά είναι το ζήτημα του εξωτερικού χρέους των χωρών της μαύρης ηπείρου, που ανέρχεται σε 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνάντηση Μπουλέντ Ετσεβίτ με Τούρκους πολιτικούς αρχηγούς
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα με ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων για να αποφασισθεί αν θα συνεχισθεί η προσπάθεια συνταγματικής μεταβολής που θα έχει σαν αποτέλεσμα την παράταση της θητείας του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η αρχική άρνηση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση συνασπισμού του κυρίου Ετσεβίτ. Εντωμεταξύ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερς Τουρκικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από την Τουρκική αεροπορία συνέχισαν να καταδιώκουν Κούρδους αυτονομιστές μέσα στο έδαφος του Βορείου Ιράκ, στα πλαίσια της έναρξης των εαρινών επιχειρήσεών τους.

Απογοήτευση Ρόμπινσον για την επίσκεψη της στη Τσετσενία
Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον θα έχει σήμερα στην Μόσχα  συνομιλίες με υπουργούς της Ρωσικής κυβέρνησης για τις καταγγελόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ζητήσει από τη Ρωσία να δώσει λογαριασμό για την έκταση των παραβιάσεων από τις δυνάμεις της. Χθες, η Μαίρη Ρόμπινσον εξέφρασε απογοήτευση για τις απαγορεύσεις που της επέβαλαν οι Ρωσικές αρχές κατά την επίσκεψή της στην Τσετσενία.

Δίκη δύο Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για εγκλήματα εναντίον Σέρβων
Αρχίζει σήμερα στην Γιουγκοσλαβική πόλη Νίς η δίκη δύο Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα εναντίον Σέρβων πολιτών. Οι δύο Αλβανοί κατηγορούνται για συμμετοχή τους στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου και για απαγωγές, βιασμούς, βασανισμούς και δολοφονίες Σέρβων στο χωριό Κλέκα το 1998. Πάντως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν αμφιβολίες για την αμεροληψία του δικαστηρίου.

Χωρίς εορτασμούς τα γενέθλια Κολ
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ συμπληρώνει σήμερα τα 70 του χρόνια, αλλά οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των γενεθλίων του ματαιώθηκαν μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για τα μυστικά κονδύλια που είχε δεχθεί όταν βρισκόταν στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Εις βάρος του πρώην καγκελάριου διεξάγεται αυτή τη στιγμή δικαστική έρευνα κατόπιν της παραδοχής του ότι έπαιρνε παράνομες δωρεές επί σειρά ετών.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.