Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο Γιοσίμο Μόρι θεωρείται επικρατέστερος διάδοχος.......του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κέϊζο Ομπούτσι
..του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κέϊζο Ομπούτσι

(04/04/2000, 1700 GMT)

Παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία το υπουργικό συμβούλιο υπέβαλλε την παραίτησή του ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αντικατάστασης του πρωθυπουργού Κέϊζο Ομπούτσι, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα και δίνει την μάχη για την ζωή του σε νοσοκομείο του Τόκιο. Ανακοινωνοντας την παραίτηση, ο προσωρινός αντικαταστάτης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Μίκιο Αόκι είπε ότι βάσει ιατρικής έκθεσης ο κύριος Ομπούτσι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του. Μετά την παραίτηση, επικρατέστερος υποψήφιος για το πρωθυπουργικό αξίωμα θεωρείται ο γενικός γραμματέας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γιοσίρο Μόρι.

Ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής Κοινότητας - Αφρικής
Ολοκληρώνεται σήμερα η σύνοδος κορυφής στο Κάϊρο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αφρικής. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί τις ένοπλες εμφύλιες συγκρούσεις ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία οικονομικής ανάπτυξης των Αφρικανικών κρατών και πιέζει για επίλυση των εμφύλιων διενέξεων με ειρηνικά μέσα. Αλλά πολλοί Αφρικανοί ηγέτες λένε, ότι αντί να τους κάνουν κήρυγμα περί δημοκρατίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βοηθούσαν περισσότερο τον εκδημοκρατισμό της Αφρικής αν ακύρωναν το βαρύ εξωτερικό χρέος των Αφρικανικών χωρών.

Τα Ηνωμένα Εθνη ανησυχούν για λιμοκτονία στην Ανατολική Αφρική
Ανώτατος διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Ανατολική Αφρική , όπου σύμφωνα με πληροφορίες 16 εκατομμύρια κατοίκων απειλούνται με λιμοκτονία λόγω της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων ανακοίνωσε ότι θα απαιτηθεί τεράστια διεθνής προσπάθεια τους επόμενους μήνες για να αποφευχθούν τραγωδίες και θάνατοι στην περιοχή. Η επικεφαλής του Οργανισμού Κάθριν Μπερτίνι θα επισκεφθεί την Ανατολική Αφρική την ερχόμενη εβδομάδα.

Κρίσιμη ψηφοφορία για την Τουρκική κυβέρνηση
Ιδιαίτερα κρίσιμη για τη συνοχή της Τουρκικής κυβέρνησης είναι η αυριανή ψηφοφορία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με θέμα της συνταγματικές αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν την παράταση της προεδρικής θητείας του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Οι Τούρκοι βουλευτές καταψήφισαν την περασμένη εβδομάδα τις σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης. Εντωμεταξύ στο σημερινό της φύλλο η έγκυρη Βρετανική εφημερίδα "Financial Times" αναφέρει ότι η έλλειψη πολιτική σταθερότητας στην Τουρκία απειλεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Εκκληση της Μαίρη Ρόμπινσον προς την Ρωσική ηγεσία
Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαίρη Ρόμπινσον κάλεσε την Ρωσία να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή για να ερευνηθούν οι καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Η κυρία Ρόμπινσον επεσήμανε ότι η σύσταση τέτοιας επιτροπής θα αποδείκνυε ότι η Μόσχα προτίθεται να ερευνήσει τις "σοβαρές και βάσιμες" -όπως τις χαρακτήρισε, καταγγελίες κατά των Ρωσικών στρατευμάτων. Η κυρία Ρόμπινσον είχε νωρίτερα συνομιλίες με τον υπουργό εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην Δύση για την ανάμειξη της -όπως είπε, στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Η Microsoft θα εφεσιβάλλει την καταδικαστική γι' αυτήν απόφαση
Η εταιρεία λογισμικού υπολογιστών Microsoft δήλωσε πεπεισμένη ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την δικαστική απόφαση που έκρινε ότι η εταιρεία παραβίασε την Αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Η απόφαση έκρινε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε την προνομιακή της θέση στην αγορά για να ζημιώσει τους ανταγωνιστές της. Ο ιδρυτής της Microsoft Μπίλ Γκέϊτς είπε ότι η απόφαση δεν είναι σωστή, αφού ο καταναλωτής ωφελήθηκε από τις ενέργειες της εταιρείας του, που πρόσφερε καινοτομίες και χαμηλές τιμές. Ο κύριος Γκέϊτς είπε ότι θα καταφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα για να υπερασπιστεί την εταιρεία του.

Προειδοποίηαη Κοέν προς Συρία
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Κοέν προειδοποίησε την Συρία ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, λόγω των επερχόμενων Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου κατά το τέλος της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο κύριος Κοέν είπε ότι πριν από την λήξη των εργασιών του, το Αμερικανικό Κογκρέσσο πρέπει να επικυρώσει πρόγραμμα αμυντικής βοήθειας προς το Ισραήλ, το οποίο συνδέεται με την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Συνάντηση υπουργών περιβάλλοντος της Νοτιονατολικής Ασίας
Υπουργοί περιβάλοντος από την Νοτιοανατολική Ασία συναντώνται σήμερα στο Μπρουνέϊ για να συζητήσουν το πρόβλημα της μολυνσης του αέρα στην περιοχή, που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στα δάση της Ινδονησίας. Η συνάντηση αναμένεται να εξετάσει πρόγραμμα αντιμετώπισης του φαινομένου, που είχε προταθεί το 1997. Ανταποκριτής του ΒΒC λέει οτι οι πολιτικές αραχές στην Ινδονησία παρεμβάλλουν εμπόδια στην εφαρμογή του αντιπυρικού προγράμματος.

Νέα αποστολή για τον διαστημικό σταθμό  Μιρ
Το Ρωσικό διαστημικό όχημα Σογιούζ, στο οποίο επιβαίνουν 2 Ρώσοι κοσμοναύτες εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊνοκούρ στο Καζακστάν, στα πλαίσια αποστολής για την επαναδραστηριοποίηση του πεπαλαιωμένου Ρωσικού διαστημικού σταθμού Μίρ. Ο Μίρ βρίσκεται το τελευταίο εξάμηνο σε τροχιά γύρω από την γή, χωρίς πλήρωμα και αρχικά σχεδιαζόταν η απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Αλλά τελικά, η συνέχιση της λειτουργίας του εξασφαλίστηκε με κονδύλια ομάδας ξένων επενδυτών, που θέλουν να αναπτυχθεί ο σταθμός για εμπορική χρήση.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.