Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Για σημαντική νίκη έκανε λόγο ο Κώστας Σημίτης
Για σημαντική νίκη έκανε λόγο ο Κώστας Σημίτης
(10/04/2000, 10:30 GMT)

Οριακή νίκη ΠΑΣΟΚ στις εκλογές στην Ελλάδα
Με πολύ μικρή διαφορά επανεξελέγη το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (43,78% έναντι 42,78% της Νέας Δημοκρατίας, επί του 99,02% των εκλογικών τμημάτων).

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 158 έδρες έναντι 125 της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ πήρε στις χθεσινές εκλογές 5,51% και 11 έδρες, ενώ ο Συνασπισμός συγκέντρωσε 3,19% και 6 έδρες.

Εκτός Βουλής έμεινε το ΔΗΚΚΙ με 2,68% καθώς δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο 3% των ψήφων για να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο.

Ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα μεταδίδει πως το αποτέλεσμα αποτελεί προσωπική νίκη του κ. Σημίτη, ο οποίος μεταμόρφωσε την Ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει τώρα την χώρα στην ΟΝΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε όσους ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για μια σημαντική νίκη, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως "ο αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα συνεχίζεται."

Περισσότερα για την εκλογική αναμέτρηση, τα αποτελέσματα, το θρίλερ που προηγήθηκε και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC "Εκλογές 2000".

Οι εκτιμήσεις ξένων ειδικών για το εκλογικό αποτέλεσμα
O υπεύθυνος για την Ελλάδα στην επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley Ρικάρντο Μπαρμπιέρι είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η νέα κυβέρνηση Σημίτη ως πρώτη κίνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά μέχρι τη σύνοδο κορυφής των 15 τον Ιούνιο στην Πορτογαλία, όπου αναμένται να γίνει δεκτή η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Και πρόσθεσε ότι ίσως θα ήταν καλό να ανακοινώσει η κυβέρνηση τί οικονομικές δομικές μεταρρυθμίσεις θα κάνει στο άμεσο μέλλον, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα ως αξιόπιστο μέλος της ΟΝΕ. Για την ελληνοτουρκική προσέγγιση ο Τζέιμς Κερλίντζι, ειδικός για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο Royal United Services Institute, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό στο πλαίσιο των εξελίξεων των σχέσεων των δύο χωρών τους τελευταίους 9 μήνες.

Πρόεδρος και πάλι ο Σεβαρντνάτζε στη Γεωργία
Στην Γεωργία, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε επανεξελέγη πρόεδρος για δεύτερη φορά με πάνω από το 80% των ψήφων. Πάντως, υπήρξαν καταγγελίες για παρανομίες στην διάρκεια της εκλογικής αυτής αναμέτρησης.

Στην Αίγυπτο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ μεταβαίνει στην Αίγυπτο σήμερα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ σχετικά με την Αραβοϊσραηλινή ειρηνευτική διαδικασία, πριν να πάει στην Ουάσινγκτον όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Πρώτη συνάντηση σε επίπεδο προέδρων μετά από 50 χρόνια περίπου ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα
Οι πρόεδροι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να συναντηθούν τον Ιούνιο στην πρώτη επαφή τους μετά την δημιουργία των κρατών τους πριν από 50 χρόνια περίπου.
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.